24.7 C
Athens
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024

Τρόμος! Αυτή είναι η λίστα με τα 10 πιο ισχυρά (και κοινά) καρκινογόνα –Μάθετε πού βρίσκονται!

Ειδήσεις Ελλάδα

Κατά καιρούς ακούμε για το κρέας, ή για χημικά που έχουμε στο σπίτι, για φάρμακα, για ρυπαντές και ένα σωρό παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Και ενώ δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για τα περισσότερα από αυτά, μπορούμε να περιορίσουμε την έκθεση στα 10 πιο ισχυρά καρκινογόνα, αν ξέρουμε πού βρίσκονται. Ας δούμε αναλυτικά.

Καπνός

Εκτός από τα διάφορα προβλήματα που προκαλεί (αθηροσκλήρωση, μείωση αντοχής), περιέχει βενζόλιο, φορμαλδεΰδη και μια σειρά πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων. Το συστηματικό κάπνισμα οδηγεί τελικά σε καρκίνο των πνευμόνων ή και άλλους καρκίνους. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τρώτε αντιοξειδωτικά και να γυμνάζεστε συστηματικά για να μετριάσετε τις επιπτώσεις του καπνίσματος στα κύτταρα.

Αμίαντος

Ευτυχώς υπάρχει ενημέρωση και πλέον δεν χρησιμοποιείται ως δομικό υλικό. Ωστόσο, πολλά κτίρια έχουν πάνελ αμιάντου για μόνωση και πυροπροστασία, γι’ αυτό και πρέπει να τα αποφεύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο. Η έκθεση συνδέεται με καρκίνο του πνεύμονα και μεσοθηλίωμα.

Αρωματικοί υδρογονάνθρακες

Βρίσκονται στον καπνό του τσιγάρου, στις εκπομπές αυτοκινήτων και –αυτό που ίσως δεν ξέρετε– στα ψητά κρέατα. Κάποιοι αρωματικοί υδρογονάνθρακες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πλαστικών και ρητινών, οπότε πρέπει να είστε προσεκτικοί και με αυτά.

Φορμαλδεΰδη

Ένα ακόμα συστατικό που παράγεται από καύση, αλλά χρησιμοποιείται και ως συντηρητικό σε οικιακά προϊόντα και ιατρικά εργαστήρια. Συνδέεται με διάφορους καρκίνους (ρινοφάρυγγας, λευχαιμία).

Αφλατοξίνες

Μάλλον η πιο ύπουλη κατηγορία χημικών ενώσεων, γιατί βρίσκονται σε φιστίκια και καλαμπόκι, τροφές που θεωρούμε ιδιαίτερα υγιεινές. Οι αφλατοξίνες παράγονται από κάποιους μύκητες.

Ραδόνιο

Το ραδόνιο είναι καρκινογόνο που εκλύεται από τη Γη και μπορεί να συγκεντρωθεί σε σπίτια, ειδικά σε υπόγεια. Προκαλεί καρκίνο των πνευμόνων, αλλά το πρόβλημα αντιμετωπίζεται εύκολα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αερίζετε το σπίτι.

Αλκοόλ

Πλέον οι μελέτες έχουν αποδείξει πως το «ωφέλιμο ένα ποτηράκι» είναι μύθος και η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει, μεταξύ άλλων, καρκίνο του μαστού, κίρρωση (καρκίνο) του ήπατος και καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ακτινοβολία UV

Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να προκληθεί από την ηλιοθεραπεία ή το μαύρισμα σε σολάριουμ. Για την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία η πρόληψη είναι τα αντηλιακά, για το δεύτερο συστήνεται γενικώς η αποφυγή του. 

Χημικές βαφές

Η βενζιδίνη και η ανιλίνη που χρησιμοποιούνται σε βαφές και κατασκευές συνδέονται με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Ιονίζουσα ακτινοβολία

Χρησιμοποιείται σε απεικονιστικές μελέτες και στη θεραπεία του καρκίνου. Η παρατεταμένη έκθεση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαφόρων καρκίνων.

Αναλυτική η λίστα των καρκινογόνων σύμφωνα με την ARC (Group 1) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό