21 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Τριπλάσια κέρδη για τη BP κατά το δεύτερο τρίμηνο

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός ανακοίνωσε σήμερα υψηλά κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο, τα υψηλότερα τριμηνιαία κέρδη της για τα τελευταία 14 χρόνια, επωφελούμενος από την άνοδο των τιμών των υδρογονανθράκων.
Πιο συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της BP για το δεύτερο τρίμηνο ήταν 9,26 δισ. δολάρια, υπερτριπλάσια σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στις υψηλές τιμές του αργού και του φυσικού αερίου, με τα διυλιστήρια της εταιρείας να κέρδισαν ισχυρά περιθώρια κέρδους και οι έμποροι πετρελαίου της παρείχαν “εξαιρετικές” επιδόσεις.
Αντίθετα, για το πρώτο εξάμηνο, η BP καταγράφει καθαρές ζημίες 11,13 δισ. δολαρίων, έχοντας υποστεί τους πρώτους τρεις μήνες του έτους μια επιβάρυνση μετά την αφαίρεση των φόρων 24,4 δισ. δολαρίων μετά την αποχώρησή της από τη ρωσική Rosneft εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Εκτός έκτακτων στοιχείων, η BP καταγράφει κέρδη 8,45 δισ. δολαρίων στο δεύτερο τρίμηνο και 14,7 δισ. για τους πρώτους έξι μήνες του έτους.1Ο όμιλος αύξησε το μέρισμα του κατά 10%, στα 0,06 δολάρια ανά μετοχή, και όρισε ένα ποσό επαναγοράς ίδιων μετοχών στα 3,5 δισ. δολάρια, το οποίο θα ολοκληρωθεί μέχρι τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου. Το καθαρό χρέος μειώθηκε στα 22,82 δισ. δολάρια στο τέλος της περιόδου, από 32,7 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο.
Ο όμιλος αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν υψηλές και στο τρίτο τρίμηνο:
Λόγω της συνέχισης της διαταραχής στον ρωσικό εφοδιασμό” αλλά και των μειωμένων αποθεμάτων τα επίπεδα των οποίων είναι “σαφώς κατώτερα του μέσου όρου πέντε ετών.
Ο διευθύνων σύμβουλος Bernard Looney δήλωσε:
Τα σημερινά αποτελέσματα δείχνουν ότι η BP συνεχίζει να αποδίδει ενώ μεταμορφώνεται. Η εταιρεία παρέχει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που χρειάζεται ο κόσμος σήμερα, ενώ ταυτόχρονα επενδύει για να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση.
Αντίστοιχα, οι αμερικανικοί κολοσσοί ExxonMobil και Chevron ανέφεραν κέρδη ρεκόρ δεύτερου τριμήνου ύψους 17,9 δισ. δολαρίων και 11,6 δισ. δολαρίων, ενώ η Shell έσπασε το ρεκόρ κερδών της για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, αναφέροντας προσαρμοσμένα κέρδη 11,5 δισ. δολαρίων.
Τα επιπρόσθετα κέρδη των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κλάδου (TotalEnergies, Shell, Exxon, Chevron και BP) φθάνουν περίπου τα 62,5 δισ. δολάρια για αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του AFP.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό