21.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τριγμοί εν όψει της επίσκεψης Πελόζι στην Ταϊβάν

Ειδήσεις Ελλάδα

Αρνητική είναι η εικόνα και στην Αθήνα και στις ευρωπαϊκές αγορές, με την επικείμενη επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν να προκαλεί τριγμούς, αυξάνοντας τις γεωπολιτικές εντάσεις. Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,13% στις 862 μονάδες, με τις τράπεζες να χάνουν 0,24%. 

Στο ταμπλό τώρα, η Τέρνα Ενεργειακή υποχωρεί 2,52%. Άνω του 1% η πτώση σε Πειραιώς και Eurobank. Ήπια άνοδος για ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Στην Ευρώπη, ο DAX χάνει 0,94% ενώ ο CAC του Παρισιού 0,85%.

Τα κέρδη παραμένουν βασικός μοχλός της κίνησης των τιμών των μεμονωμένων μετοχών. Η BP, η Ferrari, η Maersk και η Uniper ήταν μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών που υπέβαλαν έκθεση πριν από το καμπανάκι της Τρίτης.

Αρκετά μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας πέταξαν κοντά στη νοητή γραμμή στο μέσον του στενού της Ταϊβάν, όπως μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο καλά πληροφορημένη  πηγή. Σήμερα η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η Νάνσι Πελόσι, αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα την Ταϊπέι – ένα ταξίδι που το Πεκίνο την είχε προειδοποιήσει να μην κάνει. 

Σύμφωνα με την πρώτη πηγή, κινεζικά πολεμικά πλοία βρίσκονται κοντά στην άτυπη ουδέτερη ζώνη στο στενό από χθες Δευτέρα. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν έχει αναπτύξει στρατιωτικά αεροσκάφη στην περιοχή για να επιτηρούν την κατάσταση, πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Παρά τις επανειλημμένες κινεζικές προειδοποιήσεις εναντίον της επίσκεψης, η κ. Πελόζι αναμένεται να φθάσει στο νησί εντός της ημέρας, ενώ η Ουάσινγκτον διαμηνύει πως δεν πρόκειται να εκφοβιστεί από τις απειλές χρήσης στρατιωτικής βίας από πλευράς Πεκίνου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ υποχωρούν με τους επενδυτές να μην είναι πεπεισμένοι ότι ο κίνδυνος για τα περιουσιακά στοιχεία έχει πραγματικά τελειώσει.

Οι αποδόσεις του δολαρίου και των μακροπρόθεσμων ομολόγων των ΗΠΑ υποχώρησαν λόγω των ανησυχιών για την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν, αλλά και των αδύναμων στοιχείων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τα στοιχεία τη Δευτέρα έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα αποδυναμώθηκε τον Ιούνιο, ενισχύοντας τους φόβους για παγκόσμια ύφεση.

Το πετρέλαιο υποχώρησε επίσης καθώς τα στοιχεία της μεταποίησης έδειξαν αδυναμία σε αρκετές μεγάλες οικονομίες.

Το πρώτο ουκρανικό πλοίο —με προορισμό τον Λίβανο— που μετέφερε σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας μετά τη ρωσική εισβολή έφυγε από το λιμάνι της Οδησσού τη Δευτέρα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ασφαλούς διέλευσης, προσφέροντας κάποια ελπίδα ενόψει μιας επιδεινούμενης παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό