32.2 C
Athens
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

«Τραυματισμένο αλλά σε σταθερή κατάσταση» έφθασε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το επανδρωμένο σκάφος της Boeing

Ειδήσεις Ελλάδα

Μετά από πολλές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση κατασκευής και αναβολές στην εκτόξευση του που έθεσαν σοβαρούς προβληματισμούς στην συνέχιση του εγχειρήματος πραγματοποιήθηκε πριν από λίγα 24ωρα η εκτόξευση του διαστημικού σκάφους Starliner της Boeing το οποίο προορίζεται για μεταφορά αστροναυτών για λογαριασμό της NASA αλλά και άλλων επανδρωμένων ή μη αποστολών.

Το σκάφος μετέφερε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) δύο Αμερικανούς αστροναύτες και λίγο πριν την εκτόξευση διαπιστώθηκε μια διαρροή ηλίου η οποία δεν κρίθηκε από τους επιτελείς της αποστολής ως επικίνδυνη και προχώρησε η διαδικασία εκτόξευσης. Όμως εκτός της ήδη γνωστής ανιχνεύθηκαν στη διάρκεια της πτήσης δύο ακόμη διαρροές ηλίου. Το σκάφος «παραμένει σταθερό», ανακοίνωσε η NASA.

Αποφασίσθηκε να μην επιδιορθωθεί αυτή η πρώτη διαρροή που εντοπίζεται σε έναν από τους προωθητήρες του σκάφους, διότι, σύμφωνα με την ανάλυση της NASA είναι «μικρή και δεν αποτελεί κίνδυνο».Το ήλιον δεν είναι εύφλεκτο αέριο, αλλά χρησιμοποιείται στο σύστημα πρόωσης του σκάφους.

Οι δύο άλλες διαρροές είναι καινούργιες και εντοπίσθηκαν αφού το σκάφος μπήκε σε τροχιά, ανακοίνωσε η NASA «δύο από τις βαλβίδες του ηλίου έκλεισαν».

Η απεξάρτηση

Η Boeing πρέπει να αποδείξει με αυτήν την πτήση-τεστ ότι το Starliner είναι ασφαλές για να ξεκινήσει πτήσεις. Το μη επανδρωμένο Starliner έφθασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μία φορά το 2022, αλλά είναι η πρώτη φορά που μεταφέρει αστροναύτες.

Η SpaceX, η διαστημική εταιρεία του Έλον Μασκ, μεταφέρει από το 2020 αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με το σκάφος της Crew Dragon. Όμως η NASA eπιδιώκει να έχει στην διάθεσή της και δεύτερο μέσο μεταφοράς ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει πιθανά προβλήματα στο ένα από τα μέσα μεταφοράς ή κατάσταση έκτακτης ανάγκης και γενικά να μην εξαρτάται αποκλειστικά από μια εταιρεία από την στιγμή που αποφάσισε να μην παράγει πια η ίδια διαστημόπλοια για τις ανάγκες των επανδρωμένων της αποστολών.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό