18.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τρία όχι και τόσο δημοφιλή χωριά στην Αρκαδία

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Αρκαδία με αμέτρητα χωριά στο «δυναμικό» της έχει κάτι για όλους. Αυτήν τη φορά, εστιάσαμε σε προορισμούς που δεν είναι και τόσο δημοφιλείς στους ταξιδιώτες και που αξίζει κανείς να ανακαλύψει, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Κοινό χαρακτηριστικό τους; Η γραφικότητα, η φυσική ομορφιά, η ηρεμία και η χαλάρωση που αποπνέουν.

Καρύταινα

Πραγματικό στολίδι για την Ορεινή Αρκαδία, η Καρύταινα, έχει χαρακτηριστεί από τον Νίκο Καζαντζάκη «ως το Τολέδο της Ελλάδας». Με την ιδιαίτερη, μεσαιωνική αύρα που την χαρακτηρίζει, αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά χωριά του νομού. Ο παραδοσιακός οικισμός της ορεινής Γορτυνίας, εντοπίζεται 54 χλμ. από την Τρίπολη και είναι χτισμένος σε υψόμετρο 550 μέτρων.

Αυτό που σίγουρα εντυπωσιάζει τον επισκέπτη δεν είναι άλλο από το ξακουστό της κάστρο, χτισμένο στην κορυφή του λόφου πάνω από το χωριό, στέκοντας αγέρωχος φρουρός της από τον 13ο αιώνα.

Άξια αναφοράς σημεία το σπίτι του Κολοκοτρώνη, ο Πύργος του Ματζουρανόγιαννη καθώς και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Για την ιστορία είναι το χωριό που απεικονιζόταν στο πάλαι ποτέ πεντοχίλιαρο, επί δραχμής. Μάλιστα, ο Νίκος Καζαντζάκης την έχει χαρακτηρίσει «ως το Τολέδο της Ελλάδας».

Λαγκάδια

Το «κρεμαστό» χωριό της Πελοποννήσου, όπως πολλοί χαρακτηρίζουν τα Λαγκάδια, εκπλήσσει ευχάριστα τους επισκέπτες, τόσο με ην υπέροχη αρχιτεκτονική και τον φυσικό πλούτο ολόγυρά τους, όσο και με την εκπληκτική τους θέα.

«Κρεμασμένα» σε μια απότομη πλαγιά του Μαινάλου, πάνω από τον ποταμό Τουθόα, είναι χτισμένα σε υψόμετρο 980 και διαθέτουν εκπληκτικά πέτρινα αρχοντικά με σκεπαστές αυλές και σκαλιστές εξώπορτες, γραφικά καλντερίμια και παλιές εκκλησίες. Μάλιστα, πρόκειται για την πατρίδα των Δεληγιάννηδων και άλλων αγωνιστών του ’21.

Βαλτεσινίκο

Από τα χωριά που σίγουρα δεν φιγουράρουν στις πρώτες επιλογές όταν πρόκειται για την Ορεινή Αρκαδία. Ωστόσο, το Βαλτεσινίκο κρύβει πολλές εκπλήξεις σε όσους αποφασίσουν να το επιλέξουν για την επόμενη εξόρμησή τους.

Το πανέμορφο φυσικό τοπίο που το περιβάλλει, το παραδοσιακό του ύφος αλλά και η εκπληκτική θέα που προσφέρει στα βασικά θέλγητρά του που κερδίζουν τις εντυπώσεις και τον επισκέπτη.

Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό με γραφικά, πέτρινα, σπίτια, αμφιθεατρικά χτισμένο σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, παραδομένο στην καταπράσινη «αγκαλιά» του Μαινάλου, σε απόσταση 20 χλμ. από τη Βυτίνα. Μάλιστα, κατά την διάρκεια της Επανάστασης του ’21, αποτέλεσε ορμητήριο για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό