20.6 C
Athens
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

Τρία γκολ στον ΠΑΟΚ στην παράταση!

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα δύο Κύπελλα Ελλάδας που κατέκτησε  η ΑΕΚ το 1964 και το 1966 είχαν ένα κοινό: κατακτήθηκαν χωρίς τελικό! Την πρώτη φορά δεν υπήρξε αντίπαλος (αφού ο ημιτελικός Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού διεκόπη λόγω επεισοδίων και δεν ορίστηκε επαναληπτικός) και τη δεύτερη φορά δεν «κατέβηκε» ο Ολυμπιακός.

Το 1964 η ΑΕΚ ολοκλήρωσε την πορεία της με το 3-1 επί του Πιερικού στην Κατερίνη, αλλά η πιο κομβική και σημαντική νίκη ήταν αυτή στην Τούμπα για τη φάση των 16 με 3-0 επί του ΠΑΟΚ. Σε μια εποχή που η Τούμπα δεν ήταν ακόμα το φόβητρο των επόμενων δεκαετιών αλλά ήταν μια δύσκολη έδρα που αποτελούσε «βαρόμετρο» για την έκβαση των διοργανώσεων, η ΑΕΚ πέτυχε μια επική νίκη που στη συνέχεια συνδυάστηκε με έναν τίτλο.

Όσο κι αν φαίνεται εύκολη μια νίκη με 3-0, μόνο τέτοια δεν ήταν εκείνη της Τούμπας. Το 90λεπτο έληξε με 0-0 (αφού στο 22’ είχε ακυρωθεί κανονικό γκολ του Μίμη Παπαϊωάννου) και όλα κρίθηκαν μέσα σε 14’ λεπτά στην παράταση.

Η αρχή έγινε στο 96’ με τον Κώστα Νεστορίδη μετά από σουτ του Κώστα Παπαγεωργίου και απόκρουση του (πολύ καλού εκείνη τη μέρα, παρά τα τρία γκολ που έφαγε) τερματοφύλακα Μπίζα. Το δεύτερο και το τρίτο γκολ ήρθαν μέσα σε ένα λεπτό: στο 109’ με βολίδα του Μίμη Παπαϊωάννου μετά από συνδυασμό των Πετρίδη-Νεστορίδη και στο 110’ με το πιο θεαματικό γκολ του αγώνα από πάσα του Παπαϊωάννου και γυριστό σουτ του Γιώργου Πετρίδη. Τους βλέπουμε και στη φωτογραφία να ποζάρουν σε μια προπόνηση της εποχής.

Ήταν μια μεγάλη νίκη της ΑΕΚ και ακολούθησαν αυτές με την Προοδευτική και τον Πιερικό. Ένα χρόνο μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ήρθε και το Κύπελλο και ήταν ο τελευταίος τίτλος στην καριέρα του Κώστα Νεστορίδη.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Σεραφείδης, Αναστασιάδης, Ιορδάνου, Σοφιανίδης, Σκευοφύλαξ, Παπαποστόλου, Σταματιάδης, Παπαγεωργίου, Νεστορίδης, Παπαϊωάννου, Πετρίδης.

Στις 24 Μαϊου

24/5/62 ΑΕΚ-Μπαρτσελόνα 2-5 (Φιλικός αγώνας – η Μπάρτσα ήρθε ξανά στην Αθήνα για φιλικά με τις τρεις μεγάλες ομάδες της χώρας μας, τεσσερισήμιση μήνες μετά τον αγώνα της με την ΑΕΚ στα εγκαίνια του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας)

24/5/70 AEK-Εθνικός 0-0 (Α’ Εθνική –βαθμολογικά αδιάφορο ματς, κύλησε μέσα στη μετριότητα)

24/5/80 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-0 (Α’ Εθνική –το μπαράζ για την 3η θέση που κόστισε στην ΑΕΚ έναν επιπλέον χρόνο εκτός Ευρώπης) 

24/5/81 Δόξα Δράμας-AEK 2-2 (Α’ Εθνική –στο 81’ έχασε η ΑΕΚ τη νίκη με ένα γκολ του Στράντζαλη)

24/5/92 Πανσερραϊκός-AEK 0-2 (Α’ Εθνική –αποφασιστική νίκη τίτλου, η 9η από τις 10 στη σειρά, τη στιγμή που οι Σέρρες έδιναν τη μάχη της σωτηρίας)

24/5/17 ΠΑΟ – ΑΕΚ 1-0 (Πλέι οφ)

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό