35.2 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Το Starliner της Boeing με πλήρωμα βετεράνους αστροναύτες της NASA ξεκίνησε το ιστορικό του ταξίδι

Ειδήσεις Ελλάδα

Η τρίτη προσπάθεια ήταν η τυχερή για την αποστολή Starliner της Boeing και το παρθενικό ταξίδι του νέου διαστημοπλοίου, με πλήρωμα δύο βετεράνους αστροναύτες της NASA, έχει ξεκινήσει – με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. 

Το παρθενικό ταξίδι του Starliner της Boeing -μια κωνική κάψουλα που μπορεί να μεταφέρει μέχρι επτά άτομα- αναχώρησε τοποθετημένο στην κορυφή πυραύλου Atlas V που εκτοξεύτηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στις 17.53, ώρα Ελλάδας, με πλήρωμα τους βετεράνους αστροναύτες της NASA, Μπάρι «Μπατς» Γουίλμορ και Σουνίτα Γουίλιαμς. 

Οι βετεράνοι αστροναύτες της NASA, Μπάρι «Μπατς» Γουίλμορ και Σουνίτα Γουίλιαμς / Φωτ.: EPA

Οι καιρικές συνθήκες ήταν κατά 90% ευνοϊκές για την εκτόξευση το πρωί της Τετάρτης, με τη μόνη ανησυχία να είναι τα σωρειτικά σύννεφα, σύμφωνα με την 45η Μετεωρολογική Μοίρα της Αμερικανικής Διαστημικής Δύναμης.

Η αποστολή, γνωστή ως Crew Flight Test, αποτελεί το αποκορύφωμα των προσπαθειών της Boeing να αναπτύξει ένα διαστημόπλοιο που θα ανταγωνιστεί την παραγωγική κάψουλα Crew Dragon της SpaceX και θα διευρύνει τις επιλογές των ΗΠΑ για τη μεταφορά αστροναυτών στον διαστημικό σταθμό στο πλαίσιο του προγράμματος εμπορικών πληρωμάτων της NASA. 

Οι αστροναύτες θα περάσουν λίγο περισσότερο από 24 ώρες ταξιδεύοντας στον διαστημικό σταθμό.

Οι δύο προηγούμενες απόπειρες εκτόξευσης είχαν αναβληθεί λόγω τεχνικών προβλημάτων. Στις 6 Μαΐου, η αντίστροφη μέτρηση σταμάτησε δύο ώρες πριν από την πυροδότησης λόγω προβλήματος στον πύραυλο Atlas V. Η επόμενη προσπάθεια το περασμένο Σάββατο ακυρώθηκε τέσσερα λεπτά πριν από την ώρα μηδέν λόγω προβλήματος σε υπολογιστή της εξέδρας εκτόξευσης.

Το Starliner έχει ύψος 5 μέτρα και πλάτος 4,6 μέτρα, όταν είναι συνδεδεμένο στην πίσω μονάδα σέρβις του. Είναι πιο φαρδύ από την κάψουλα που χρησιμοποιείται στις αποστολές Apollo. Υπάρχει χώρος για έως και επτά αστροναύτες, αν και πιθανότατα θα πετάει τακτικά με όνο τέσσερις. Προορίζεται να είναι επαναχρησιμοποιήσιμο και να πετάξει έως και 10 φορές.

Με πληροφορίες από CNN

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό