28.7 C
Athens
Τρίτη, 2 Ιουλίου, 2024

Το salary cap, οι ‘ανάσες’ και η τριλογία των εξαιρέσεων στη νέα εποχή της EuroLeague

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι αποφάσεις για το salary cap στη νέα εποχή της EuroLeague, τα οικονομικά μεγέθη, οι αστερίσκοι, η γκρίζα “ζώνη”, ο φόρος πολυτελείας και όλα τα δεδομένα που αποκάλυψαν οι Bald Brothers.

Μια νέα εποχή αρχίζει να “χαράζει” στην EuroLeague, με αλλαγές, μεταβολές και νέους κανονισμούς να κάνουν την εμφάνισή τους στις επερχόμενες αγωνιστικές περιόδους της κορυφαίας διασυλλογικής ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Αλλαγές, που θα σηματοδοτήσουν μια νέα προσπάθεια με σκοπό την εξέλιξη και την περαιτέρω “άνθιση” του προϊόντος που μαγνητίζει όλο και περισσότερο τα βλέμματα του μπασκετικού κόσμου.

Η θέσπιση του salary cap θα είναι μια από αυτές τις νέες μεταρυθμίσεις. Το μισθολογικό όριο που θα επιβληθεί σε όλους τους συλλόγους της EuroLeague, έχει δρομολογηθεί και θα αποτελέσει τη νέα καθημερινότητα των ομάδων από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα της σεζόν. Πώς διαμορφώνεται το νέο τοπίο, ποιοι είναι οι αστερίσκοι, πώς τα κλαμπ μπορούν να βρουν “παραθυράκια” και με ποιον τρόπο θα γίνει αναδιανομή του πλούτου; Οι Bald Brothers εξηγούν:

PODCASTS

28 Ιουνίου 2024 18:11

Η γκρίζα ζώνη και τα ποσά

Οι πρώτες αποφάσεις που θα κάνουν την εμφάνισή τους αφορούν, φυσικά, στο χρηματικό όριο που θα τεθεί στις ομάδες και στον χρονικό ορίζοντα που θα χτυπήσει το “καμπανάκι”.

Το μπάτζετ, λοιπόν, που θα έχει τη δυνατότητα να ξοδέψει κάθε ομάδα σε συμβόλαιο παικτών θα αγγίζει τα 12,5 εκατομμύρια ευρώ καθαρά (net), με τη σεζόν 2027/28 να είναι εκείνη που θα σηματοδοτήσει την απόλυτη και ξεκάθαρη αλλαγή πλεύσης.

Το έναυσμα θα δοθεί από την αγωνιστική περίοδο που ακολουθεί (2024/25). Ωστόσο, μέχρι το καλοκαίρι του 2027 το salary cap θα εφαρμοστεί με μεγαλύτερη ευελιξία, δίνοντας στις ομάδες το περιθώριο, αφενός να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και αφετέρου να ξεκαθαρίσουν τι μέλει γενέσθαι με τα υπάρχοντα συμβόλαια, που, φυσικά, δεν έντασσονται στους νέους κανονισμούς.

Έτσι, η αγωνιστική περίοδος 2027/28 θα αποτελέσει τη σεζόν της ολοκληρωτικής αλλαγής. Οι ομάδες θα πρέπει να έχουν προσαρμοστεί, να έχουν συμμορφωθεί και να είναι έτοιμες να εφαρμόσουν τα μισθολογικά όρια, με κάθε αστερίσκο και όρο που μπορεί να περιλαμβάνουν.

Οι τρεις “ανάσες” και τα παραθυράκια

Σε κάθε κανόνα, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Η EuroLeague Basketball έχει λάβει αποφάσεις, για να δώσει “ανάσες” στις ομάδες για τους σκληρούς κανονισμούς που θα επιβάλλει, οι οποίοι, ωστόσο, δεν είναι και αδίστακτοι:

Τα κλαμπ θα μπορούν να εντάσσουν μέχρι δύο (2) παίκτες, που θα εξαιρούνται και θα τίθενται έξω από το salary cap. Στα πρότυπα των franchise players του NBA, οι οργανισμοί θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν αθλητές, που το συμβόλαιό τους θα ξεπερνά το όριο των 2,5-3 εκατομμυρίων ευρώ, αθλητές που θεωρούνται “ακριβοί”. Έτσι, οι απολαβές τους δεν θα συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των 12,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι παίκτες με πολυετή συμβόλαια (άνω των πέντε ετών) θα έχουν έκπτωση για να ενταχθούν στο συγκεκριμένο μισθολογικό όριο. Το ποσοστό της τάξης του 25% θα εξαιρείται από το σύνολο των 12,5 εκατομμυρίων, στρέφοντας τις ομάδες προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι αθλητές που δεν θα ξεπερνούν τα 23 έτη, θα εξαιρούνται ολοκληρωτικά από το salary cap, ανεξάρτητα από το αν προέρχονται από τις ακαδημίες του συλλόγου. Με αυτό τον τρόπο, η διοργανώτρια ωθεί τις ομάδες στις λύσεις παικτών κάτω από το όριο των 23 χρόνων, θέλοντας να αποφευχθεί η φυγή τους προς το NCAA και τις ΗΠΑ.

Όπως γίνεται αντιληπτό, τα 12,5 εκατομμύρια ευρώ δεν αποτελούν το συνολικό ποσό που θα μπορεί να διαθέσει μια ομάδα, καθώς αν προστεθούν σε αυτά οι απολαβές των δύο “anchor” παικτών, καθώς και των νέων αθλητών, τα 12.500.000 ευρώ είναι πολύ πιθανό να ξεπεραστούν.

Ο φόρος πολυτελείας και η αναδιανομή

Οι νέοι κανονισμοί δεν αποτελούν αναγκαία συνθήκη και δεν είναι αδιάσπαστοι. Ωστόσο, οι ομάδες που επιθυμούν να τους παραβλέψουν, θα έχουν την υποχρέωση να πληρώσουν φόρο. Και, μάλιστα, φόρο πολυτελείας.

Κάθε κλαμπ που θα ξεπερνά το όρια και θα “σπάει” το salary cap, θα πρέπει να καταβάλει φόρο, με ποσοστό επί της συνολικής δαπάνης. Για παράδειγμα, αν μια ομάδα ξοδέψει 20 εκατομμύρια ευρώ (αντί για τα 12,5 που προβλέπονται), θα είναι δέσμια να πληρώσει περίπου 3 εκατομμύρια στην EuroLeague Basketball. Όσο αυξάνεται η απόκλιση από το όριο, τόσο θα αυξάνεται και το πληρωτέο ποσό.

Μάλιστα, το σύνολο των φόρων που θα δεσμεύεται, θα διανέμεται στις ομάδες – μετόχους της EuroLeague, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και ο Παναθηναϊκός με τον Ολυμπιακό: Αναντολού Εφές, Μπασκόνια, Μπαρτσελόνα, Φενέρμπαχτσε, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Αρμάνι Μιλάνο, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Ρεάλ Μαδρίτης, Βιλερμπάν, Μπάγερν Μονάχου, Ζάλγκιρις, ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Ο έλεγχος της τήρησης των κανονισμών, θα γίνεται από τα δηλωμένα ποσά στην διοργανώτρια Αρχή.

Το τοπίο στον κόσμο της EuroLeague αλλάζει και μαζί του, θα κληθεί να αλλάξει και η λειτουργία των ομάδων. Η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση είναι στα πρόθυρα μιας νέας εποχής, με τα νέα δεδομένα να χαράσσουν ένα νέο δρόμο. Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί, οι Bald Brothers τις αποκάλυψαν και οι ομάδες θα κρίνουν αν αποτελούν ευλογία ή αιτία πονοκεφάλων…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό