22.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το premium van του αύριο από την Mercedes με το Concept EQT

Ειδήσεις Ελλάδα

Ιδανικό για οικογένειες και ιδιώτες που ασχολούνται με δραστηριότητες αναψυχής
Με την Concept EQT, η Mercedes-Benz Vans παρουσιάζει το πρώτο premium όχημα στην κατηγορία των μικρών Van, ιδανικό για οικογένειες και ιδιώτες που ασχολούνται με δραστηριότητες αναψυχής: την T-Class και την πλήρως ηλεκτρική έκδοσή της. Το όχημα, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο στάδιο της παραγωγής, συνδυάζει άφθονους και ευέλικτους χώρους για έως επτά επιβάτες και γενναιόδωρο χώρο αποσκευών, με την τυπική για την μάρκα σχεδίαση και προσέγγιση της πολυτέλειας, της άνεσης, της λειτουργικότητας, της συνδεσιμότητας και της ασφάλειας.
Σχεδίαση – Εσωτερικό
Η Concept EQT είναι άμεσα αναγνωρίσιμη ως μέλος της οικογένειας EQ. Η σχεδίασή της διακρίνεται από ισορροπημένες αναλογίες και επιφάνειες που προκαλούν αίσθηση, ενώ οι έντονες ακμές και οι εντυπωσιακοί θόλοι των τροχών υπογραμμίζουν το δυναμισμό του οχήματος. Το χαρακτηριστικό μπροστινό τμήμα BlackPanel με τους εμπρός προβολείς LED αποτελεί συνέχεια του καπό, ενώ αστέρια με τρισδιάστατο εφέ κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε ολόκληρο το όχημα, από το μπροστινό μέρος και τις ζάντες αλουμινίου 21 ιντσών με πολύ γυαλιστερό φινίρισμα, έως την πανοραμική οροφή και το ηλεκτρικό longboard στο πίσω μέρος.
Υπάρχει επίσης μια φωτεινή λωρίδα που συνδέει τους προβολείς LED με τα πίσω φώτα LED. Αυτό, σε συνδυασμό με την βαφή του οχήματος σε γυαλιστερό μαύρο, δημιουργεί αισθητική αντίθεση υψηλής ποιότητας.

Το εσωτερικό της Concept EQT χαρακτηρίζεται από την αντίθεση άσπρου και μαύρου και οι επενδύσεις των καθισμάτων είναι από λευκό δέρμα νάπα, ενώ τα πλεγμένα δερμάτινα στοιχεία στο κεντρικό τμήμα του καθίσματος είναι από ανακυκλωμένο δέρμα. Στο ταμπλό οργάνων το άνω τμήμα έχει σχήμα πτερυγίου και ενώνεται με το όργανο πολλαπλών ενδείξεων, πάνω από το οποίο βρίσκεται ένας πρακτικός ημίκλειστος αποθηκευτικός χώρος για εύκολη πρόσβαση σε σημαντικά αντικείμενα ή έγγραφα.
Επιπλέον, οι στρογγυλοί αεραγωγοί σε γυαλιστερό μαύρο, τα γαλβανιζέ διακοσμητικά στοιχεία και το τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών με κουμπιά ελέγχου αφής τονίζουν την μοντέρνα εμφάνιση. Ο ατμοσφαιρικός φωτισμός στην κεντρική κονσόλα, τις πόρτες και τον χώρο ποδιών δημιουργεί μια ιδιαίτερα κομψή ατμόσφαιρα.
Infotainment που «μαθαίνει» μόνο του
Το πρωτοποριακό van διαθέτει το σύστημα Infotainment MBUX (Mercedes-Benz UserExperience). Ο χειρισμός του συστήματος γίνεται με ευκολία, χρησιμοποιώντας την ανεξάρτητη κεντρική οθόνη με λειτουργία αφής, τα κουμπιά αφής στο τιμόνι και, προαιρετικά, τη φωνητική υποβοήθηση «Hey Mercedes». Η ικανότητά του να μαθαίνει, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, είναι μοναδική.
Για παράδειγμα, το σύστημα MBUX μπορεί να προβλέπει την επόμενη ενέργεια του οδηγού, αξιοποιώντας αντίστοιχες λειτουργίες πρόβλεψης. Έτσι, εάν κάποιος καλεί τακτικά ένα συγκεκριμένο πρόσωπο τις Παρασκευές καθώς επιστρέφει στο σπίτι, το σύστημα προτείνει στην οθόνη τον αντίστοιχο τηλεφωνικό αριθμό τη συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας. Άλλες λειτουργίες του MBUX που ξεχωρίζουν σε συνδυασμό με το Mercedes me connect είναι το Live Traffic Information (πληροφορίες για την κυκλοφορία σε πραγματικό χρόνο και οι απομακρυσμένες (over-the-air) ενημερώσεις του λογισμικού.
Στην υψηλής ανάλυσης οθόνη μέσων του συστήματος Infotainment, το πλακίδιο EQ στο κεντρικό μενού αποτελεί κεντρικό σημείο πρόσβασης στις συγκεκριμένες ενδείξεις και ρυθμίσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται το ρεύμα φόρτισης, η ώρα αναχώρησης, η ροή ενέργειας και ένα ιστόγραμμα κατανάλωσης. Η οθόνη μέσων μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον χειρισμό του συστήματος πλοήγησης, καθώς και για την επιλογή των προγραμμάτων οδήγησης.
Σε συνδυασμό με το Mercedes me connect, παρέχονται επίσης υπηρεσίες και λειτουργίες που σχετίζονται ειδικά με την ηλεκτροκίνηση, όπως η εμφάνιση σταθμών φόρτισης, η ηλεκτρική αυτονομία και ο βελτιστοποιημένος προγραμματισμός διαδρομής, όπου λαμβάνονται υπόψη το επίπεδο φόρτισης, ο καιρός ή οι κυκλοφοριακές συνθήκες.
Ευελιξία και Λειτουργικότητα
Το Concept EQT (μήκος/πλάτος/ύψος: 4.945/1.863/1.826 χλστ.) διαθέτει συρόμενες πόρτες και στις δύο πλευρές, οι οποίες έχουν ιδιαίτερα μεγάλο άνοιγμα και επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση και στα δύο ανεξάρτητα καθίσματα πλήρους μεγέθους της τρίτης σειράς. Στη δεύτερη σειρά καθισμάτων μπορούν να τοποθετηθούν τρία παιδικά καθίσματα, το ένα δίπλα στο άλλο. Χάρη στην πανοραμική οροφή, όπου έχουν χαραχθεί αστέρια με λέιζερ, το εσωτερικό λούζεται με φως.

Ο κομψός σχεδιασμός του οχήματος σε σχήμα μπουκαλιού αυξάνεται σε πλάτος από μπροστά προς τα πίσω και κάνει το όχημα να δείχνει μακρύτερο. Το πίσω μέρος, με την έντονη κλίση του και την άνετη, κατακόρυφη πίσω πόρτα με το παράθυρο, εξασφαλίζει έναν ιδιαίτερα ευρύχωρο χώρο φόρτωσης. Σε περίπτωση που απαιτηθεί περισσότερος χώρος, τα καθίσματα της τρίτης σειράς μπορούν να αναδιπλωθούν ή να αφαιρεθούν εντελώς, δημιουργώντας έτσι επαρκή χώρο για ένα παιδικό καροτσάκι, ένα κλουβί μεταφοράς σκύλου και άλλον εξοπλισμό ελεύθερου χρόνου.
Το πρωτότυπο van συνοδεύεται και από κάτι που μάλλον δεν θα ανέμενε κανείς: ένα ηλεκτρικό longboard ενσωματωμένο στον χώρο φόρτωσης. Το longboard αυτό βρίσκεται σε έναν αποθηκευτικό χώρο με διπλό δάπεδο, κάτω από ένα καπάκι από πλεξιγκλάς που είναι προσαρμοσμένο σε ένα αλουμινένιο πλαίσιο και βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το δάπεδο του χώρου φόρτωσης. Το ηλεκτρικό longboard είναι και αυτό κατασκευασμένο από αλουμίνιο και διαθέτει ένα μοτίβο αστεριών, με αποτέλεσμα η εμφάνισή του να είναι ιδιαίτερα κομψή.
Η νέα T-Class, η οποία θα παρουσιαστεί το 2022, συμπληρώνει το χαρτοφυλάκιο μοντέλων στην κατηγορία των μικρών Van μαζί με το επαγγελματικό Citan, το οποίο θα κάνει την πρεμιέρα του φέτος μαζί με μια πλήρως ηλεκτρική έκδοση. Η πλήρως ηλεκτρική έκδοση της T-Class θα ακολουθήσει αργότερα.
Νίκος Τσάδαρης

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό