Home Auto • Moto Το Peugeot 208 στην κορυφή των πωλήσεων το 2022!

Το Peugeot 208 στην κορυφή των πωλήσεων το 2022!

Ειδήσεις Ελλάδα

Για 15 συναπτά έτη το Volkswagen Golf καθόταν στην κορυφή της λίστας των ετήσιων πωλήσεων επιβατικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη αλλά πέρυσι το Peugeot 208 κατάφερε να το εκθρονίσει. Το γαλλικό supermini κατέγραψε πωλήσεις της τάξης των 206.816 αυτοκινήτων που ως μέγεθος αναπαριστά μία αύξηση 5% σε σύγκριση με το 2021 ενώ συγκρινόμενο με το γερμανικό hatchback, το 208 πούλησε περίπου 30.000 αυτοκίνητα περισσότερα. Αυτό σημαίνει πως το Golf βρίσκεται μετά βίας στην πρώτη 5άδα των best-sellers στην Ευρώπη, ενώ δεν είναι πλέον ούτε καν το πιο δημοφιλές Volkswagen! Αυτό είναι το T-Roc με 181.153 αυτοκίνητα (-3% σε σύγκριση με το ’21) που βρίσκεται στην 3η θέση, πίσω από το Dacia Sandero που κέρδισε την εμπιστοσύνη 200.550 ανθρώπων την χρονιά που μας πέρασε. Στην 4η θέση βρίσκεται το Fiat 500 και όλες οι εκδόσεις του καταγράφοντας αύξηση 3% με 179.863 αυτοκίνητα και 5ο είναι το VW Golf, του οποίου οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 14%. Την δεκάδα συμπληρώνουν τα Toyota Yaris, Opel Corsa, Hyundai Tucson, Dacia Duster και Renault Clio.

Κατά τα άλλα, η Jato Dynamics απ’ όπου προέρχονται τα στοιχεία, σημειώνει την “αυξανόμενη δημοτικότητα των SUVs” που εν μέρει οφείλεται στην στρατηγική απόφαση των κατασκευαστών να δώσουν προτεραιότητα σε αυτού του είδους τα αυτοκίνητα λόγω των υψηλότερων περιθωρίων κέρδους σε σύγκριση με τα… παραδοσιακά μοντέλα, δημιουργώντας ένα είδος αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Δεν είναι όλα ρόδινα στην βιομηχανία αυτοκινήτου όμως, αφού τα νούμερα δείχνουν πως σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των αγορών της Αγγλίας, της Νορβηγίας, της Ελβετίας και της Ισλανδίας, πωλήθηκαν συνολικά 11.3 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

Αυτός ο αριθμός είναι ο χαμηλότερος που έχει σημειωθεί στην ήπειρο από το 1985 και σαν να μην έφτανε αυτό, αναπαριστά μία πτώση της τάξης του 29% σε σύγκριση με τα προ-πανδημίας επίπεδα. Για να έχεις μία τάξη μεγέθους, αρκεί να αναφέρουμε ότι αυτό το -29% αντιστοιχεί σε περίπου 4.5 εκατομμύρια αυτοκίνητα λιγότερα! Η Jato Dynamics αποδίδει αυτό το φαινόμενο στα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι κατασκευαστές στην ανεφοδιαστική αλυσίδα (βλ. ημιαγωγοί, καλωδιώσεις κλπ), στον πολύ αυξημένο πληθωρισμό και στις πολύ αυξημένες τιμές της ενέργειας, παράγοντες που επηρέασαν βεβαίως την αγορά κλονίζοντας την εμπιστοσύνη του αγοραστικού κοινού και την διάθεση του να αγοράσει ένα νέο αυτοκίνητο και επηρεάστηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Exit mobile version