27.5 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Το Kia EV5 επαναπροσδιορίζει τα compact SUV!

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Kia έχει αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να λανσάρει ξανά κάποιο βαρετό ή έστω συμβατικό αυτοκίνητο και επιβεβαιώνει αυτή την φιλοσοφία παρουσιάζοντας στο Chengdu Motor Show στην Κίνα το ολοκαίνουριο EV5. Ένα μοντέλο που “φέρνει μία νέα εποχή ηλεκτρικής κινητικότητας στην κατηγορία των compact SUV ώστε να καλύψει τις ανάγκες των millennial οικογενειών” και ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό χάρη στο καινοτόμο, πολωτικό θα μπορούσε να πει κανείς, σχεδιασμό.

Η ίδια η εταιρία δεν κρύβει ότι απορρίπτει την συμβατική αισθητική του συγκεκριμένου segment και αντλώντας έμπνευση από την σχεδιαστική φιλοσοφία “Opposites United” παρουσιάζει ένα τολμηρό, νέο σχέδιο που επαναπροσδιορίζει την κατηγορία. Η αλήθεια είναι ότι η έκπληξη μας θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν είχε προηγηθεί το ομώνυμο concept τον περασμένο Μάρτιο αλλά δεν μπορούμε να προσάψουμε στην κορεατική εταιρία ότι η έκδοση παραγωγής του EV5 παρέμεινε εξαιρετικά πιστή στο πρωτότυπο. Το αντίθετο μάλιστα – πρέπει να επικροτούμε την τόλμη και την ειλικρίνεια.

Σε κάθε περίπτωση, η Kia παρουσιάζει προς το παρόν μονάχα το design του νέου μοντέλου της και δεν παρέχει καμία πληροφορία αναφορικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Ακόμα και έτσι όμως, αξίζει να σημειώσουμε ότι το EV5 έχει σχεδιαστεί κατά κύριο λόγο για την τεράστια και προσοδοφόρα αγορά της Κίνας και αρχικά τουλάχιστον, θα κατασκευάζεται εκεί αν και η Kia υπόσχεται ότι τον Οκτώβριο θα έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα λανσαρίσματος του μοντέλου σε επιπλέον αγορές.

Όσον αφορά στο design, το Kia EV5 έχει κληρονομήσει την επιβλητική, κάθετη μάσκα του μεγαλύτερου αδερφού του (βλ. EV9), τις έντονες γωνίες και τις μεγάλες, αυστηρές γραμμές και υπογραμμίζει τον περιπετειώδη χαρακτήρα του με την τονισμένη προστασία στο κάτω μέρος του αμαξώματος. Από κάθε γωνία εκπέμπει αυτοπεποίθηση ενώ τα χαρακτηριστικά φωτιστικά σώματα τόσο στο εμπρός όσο και στο πίσω μέρος αποτελούν μέρος της ιδιοσυγκρασίας του και όχι απλά ένα ακόμα στοιχείο εντυπωσιασμού για χάρη του εντυπωσιασμού. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις πίσω κολώνες δε, με την Kia να σημειώνει ότι τονίζουν τον χώρο ανάμεσα στα πίσω καθίσματα και το πορτ-μπαγκάζ ενώ η διακριτική πίσω αεροτομή βελτιώνει έστω και στα σημεία την αεροδυναμική απόδοση του… τετραγωνισμένου αμαξώματος.

Το εσωτερικό από την άλλη παίρνει τη μορφή ενός επιπλέον “δωματίου” για τις οικογένειες που θα το προτιμήσουν. Οι χώροι και τα σχήματα αναμιγνύονται σε ένα κυνήγι για μία αδιάλειπτη αρμονία αλλά πέρα από τις μαρκετινίστικες παρατηρήσεις μπορούμε να σημειώσουμε ότι το ταμπλό, το τιμόνι και το σύστημα infotainment φαίνεται πως προέρχονται ή αν μη τι άλλου είναι σημαντικά εμπνευσμένα από τα αντίστοιχα του EV9. Θετικό είναι το γεγονός ότι κάποια φυσικά χειριστήρια έχουν διατηρηθεί για χάρη της εργονομίας, της πρακτικότητας και της ασφάλειας ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι το σύστημα του EV5 υποστηρίζει δυνατότητα over-the-air αναβαθμίσεων μέσω των οποίων οι πελάτες θα μπορούν να ενεργοποιήσουν και κάποια στοιχεία του προαιρετικού εξοπλισμού. Η Kia προσθέτει ότι η καμπίνα του EV5 είναι σημαντικά πιο ευρύχωρη από αυτήν ενός αντίστοιχου θερμικού μοντέλου χωρίς όμως να παρέχει επιπλέον πληροφορίες ενώ αναφέρει και το σύστημα ατμοσφαιρικού φωτισμού 64 χρωμάτων, το ευπρόσιτο σύστημα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης και την ευρεία γκάμα χρωμάτων, μοτίβων και υλικών για τις επενδύσεις!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό