35.2 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Το James Webb εντόπισε τρομερή σύγκρουση αστεροειδών στο γαλαξία μας

Ειδήσεις Ελλάδα

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb εντόπισε τα ίχνη μιας τρομερής σύγκρουσης στο γαλαξία μας. Πρόκειται για μια σύγκρουση δύο γιγάντιων αστεροειδών στο Beta Pictoris, ένα αστρικό σύστημα που βρίσκεται 63 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό Pictoris.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα που μελέτησε τα δεδομένα η κολοσσιαία σύγκρουση εκτόξευσε 100.000 φορές περισσότερη σκόνη από αυτή που παρήγαγε η σύγκρουση του τεράστιου αστεροειδή που έπεσε στη Γη πριν από περίπου 66 εκατ. έτη εξοντώνοντας το 80% της ζωής ανάμεσα τους και τους δεινόσαυρους.

Ο νέος κόσμος του γαλαξία

Το Beta Pictoris είναι βρεφικής ηλικίας σύστημα αφού υπάρχει μόνο για 20 εκατομμύρια χρόνια σε σύγκριση με τα αξιοσέβαστα 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια του δικού μας ηλιακού συστήματος. Στο νεαρό αστρικό σύστημα έχει εντοπισθεί η παρουσία τουλάχιστον δύο μεγάλων πλανητών αερίου αλλά δεν υπάρχουν ίχνη βραχωδών κόσμων σαν τον δικό μας. Ωστόσο, οι βραχώδεις εσωτερικοί πλανήτες μπορεί να βρίσκονται σε διαδικασία σχηματισμού, χάρη σε μεγάλες συγκρούσεις που παράγουν σκόνη, όπως αυτή που εντόπισε το JWST, είπαν οι ερευνητές σε παρουσίαση που έκαναν στο 244ο Συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Μάντισον του Ουισκόνσιν.

Επειδή είναι ακόμα πολύ νέος, ο περιστρεφόμενος δακτύλιος αερίου και σκόνης που περιβάλλει το αστέρι  είναι ένα πολύ πιο βίαιο μέρος από το ηλιακό μας σύστημα καθιστώντας το ιδανικό μέρος παρατήρησης από τους αστρονόμους για να δουν τις διεργασίες σχηματισμού ενός πλανητικού συστήματος που μπορεί να προσφέρει και ενδιαφέροντα στοιχεία για το πώς δημιουργήθηκε το δικό μας σύστημα.

Naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό