33.2 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Το James Webb είδε γαλαξίες να γεννιούνται στις απαρχές του Σύμπαντος

Ειδήσεις Ελλάδα

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Science» ομάδα αστρονόμων που χρησιμοποίησε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb αναφέρουν την ανακάλυψη τριών εκ των πρώτων γαλαξιών που σχηματίστηκαν στο Σύμπαν κατά τη διαδικασία του σχηματισμού τους από το αρχέγονο νέφος υδρογόνου και αερίου ηλίου.Οι τρεις γαλαξίες φαίνεται να γεννιούνται περίπου 400-600 εκατ. έτη μετά την Μεγάλη Εκρηξη, το μυστηριώδες φαινόμενο από το οποίο σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία προέκυψε το Σύμπαν.  Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι γνωστή ως εποχή του επαναιονισμού – μια εποχή που τα πρώτα αστέρια και οι γαλαξίες άρχισαν για πρώτη φορά να διαπερνούν τα σκοτεινά, πυκνά σύννεφα αερίου γύρω τους και έτσι να μετατραπεί το Σύμπαν στον διάφανο κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα.

«Αυτοί οι γαλαξίες είναι σαν αστραφτερά νησιά σε μια θάλασσα από κατά τα άλλα ουδέτερο, αδιαφανές αέριο. Χωρίς το James Webb, δεν θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε αυτούς τους πολύ πρώιμους γαλαξίες, πόσο μάλλον να μάθουμε τόσα πολλά για τον σχηματισμό τους. Το JWST έχει εντοπίσει αρχαίους γαλαξίες από αυτήν την εποχή στο παρελθόν, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που οι αστρονόμοι γίνονται μάρτυρες της ίδιας της γέννησής τους, και επομένως, της κατασκευής των πρώτων αστρικών συστημάτων στο Σύμπαν» αναφέρει ο Κάσπερ Χέιντζ, επίκουρος καθηγητής αστροφυσικής στο Cosmic Dawn Center (DAWN) στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Ο εντοπισμός

Στη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το James Webb για να εξετάσουν 12 γνωστούς πρώιμους γαλαξίες που χρονολογούνται όχι περισσότερο από 600 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Τότε, το σύμπαν μας ηλικίας 13,8 δισεκατομμυρίων ετών ήταν περίπου το 3% της τρέχουσας ηλικίας του. Η ομάδα κυνηγούσε ειδικά για γαλαξίες στους οποίους η ακτινοβολία απορροφούνταν από τα πυκνά σύννεφα ηλεκτρικά ουδέτερου αερίου υδρογόνου που διαπερνούσαν το Sύμπαν εκείνη την εποχή. Μια τέτοια απορρόφηση θα έδειχνε ότι οι γαλαξίες παρήγαγαν με το αέριο αυτό νέα άστρα.

Εάν αυτά τα ευρήματα επιβεβαιωθούν με επόμενες παρατηρήσεις του James Webb μπορεί να επιτρέψουν στους αστρονόμους να απαντήσουν σε κρίσιμες ερωτήσεις σχετικά με τη φύση των νεφών αερίου που κάποτε έκρυβαν το Sύμπαν και πώς εμφανίστηκαν οι πρώτοι γαλαξίες για να τo φωτίσουν.

Naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό