16.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Το Hubble προσφέρει το καλύτερο πορτρέτο του νεφελώματος της Γαρίδας

Ειδήσεις Ελλάδα

Αυτή είναι η εντυπωσιακή εικόνα που κατέγραψε το Hubble από το νεφέλωμα της Γαρίδας.

Σε απόσταση περίπου έξι χιλιάδων ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό του Σκορπιού βρίσκεται το νεφέλωμα εκπομπής IC 4628. Τα νεφελώματα εκπομπής είναι ένα είδος νεφελωμάτων από ιονισμένο αέριο που εκπέμπουν φως διάφορων χρωμάτων. Το νεφέλωμα που η επιστημονική κοινότητα έχει ονομάσει Gum 56 είναι ευρύτερα γνωστό ως Νεφέλωμα της Γαρίδας. Έχει διάμετρο περίπου 250 ετών φωτός και αποτελεί ένα τόπο όχι μόνο γέννησης αλλά και θανάτου άστρων γεγονός ιδιαίτερα ενδιαφέρον αφού τα άστρα που πεθαίνουν παρέχουν τα υλικά για τη γέννηση νέων άστρων εκεί.

Όμως σε αυτό το νεφέλωμα για διαφόρους λόγους δεν επιτυγχάνεται η παρατήρηση και η καταγραφή εικόνων όταν αυτό βρίσκεται σε φάση υψηλής φωτεινότητας. Όμως το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble προσέθεσε άλλη μια σημαντική στιγμή στον μακρύ κατάλογο των επιτυχιών του στις τρεις δεκαετίες της λειτουργίας του. Κατέγραψε την πιο εντυπωσιακή και λεπτομερή εικόνα του νεφελώματος της Γαρίδας.

NASA, ESA, AND J. TAN (CHALMERS UNIVERSITY OF TECH

Η νέα εικόνα θα επιτρέψει στους επιστήμονες να δουν καλύτερα τι συμβαίνει στο νεφέλωμα και ποια φαινόμενα εξελίσσονται σε αυτό.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό