27.5 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Το GPT-4o Mini της OpenAI είναι ένα φθηνότερο, πιο έξυπνο LLM για όλους – OpenAI

Ειδήσεις Ελλάδα

Στον ταχέως εξελισσόμενο τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, η OpenAI κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την προσβασιμότητα και την οικονομική προσιτότητα.

Η εταιρεία παρουσίασε σήμερα το GPT-4o Mini, ένα ελαφρύτερο και πιο οικονομικό μοντέλο που στοχεύει να καλύψει το κενό μεταξύ των προηγμένων, αλλά ακριβών, μοντέλων και των πιο προσιτών εναλλακτικών λύσεων, έρχοντας στην ουσία να αντικαταστήσει το GPT-3.5 Turbo.

Σύμφωνα με το TheVerge, το νέο μοντέλο αποτελεί την απάντηση της OpenAI στην αυξανόμενη ζήτηση για πιο προσιτές λύσεις τεχνητής νοημοσύνης. Μέχρι τώρα, πολλοί προγραμματιστές στρέφονταν σε εναλλακτικές όπως το Gemini 1.5 Flash της Google ή το Claude 3 Haiku της Anthropic, λόγω του υψηλού κόστους χρήσης των πλήρων μοντέλων της OpenAI. Το GPT-4o Mini έρχεται να αλλάξει αυτή την κατάσταση, προσφέροντας ένα ισχυρό εργαλείο σε πιο προσιτή τιμή. Συγκεκριμένα το GPT-4o mini είναι κατά 60% φθηνότερο από το GPT-3.5 Turbo, με τιμή 0,15 δολάρια ανά 1 εκατ. input tokens και 0,60 δολάρια ανά 1 εκατ. output tokens (περίπου το ισοδύναμο 2500 σελίδων σε ένα τυπικό βιβλίο).

Η απόδοση του GPT-4o Mini είναι εντυπωσιακή σύμφωνα με την εταιρεία. Σε μια σειρά δοκιμών, το μοντέλο πέτυχε βαθμολογία 82% στο Measuring Massive Multitask Language Understanding (MMLU), ξεπερνώντας σημαντικά το GPT-3.5 και ανταγωνιζόμενο άλλα προηγμένα μοντέλα. Αυτό το επίτευγμα υπογραμμίζει τη δυνατότητα του μοντέλου να χειρίζεται πολύπλοκες γλωσσικές εργασίες με αξιοσημείωτη ακρίβεια.

Το GPT-4o Mini δεν περιορίζεται μόνο στην επεξεργασία κειμένου. Υποστηρίζει επίσης λειτουργίες όρασης και αναμένεται σύντομα να διαχειρίζεται πολυτροπικές εισόδους και εξόδους, συμπεριλαμβανομένων βίντεο και ήχου. Αυτή η πολυδιάστατη προσέγγιση ανοίγει νέους ορίζοντες για την ανάπτυξη εφαρμογών, από έξυπνους ψηφιακούς βοηθούς μέχρι εργαλεία αυτοματοποίησης γραφείου.

Η OpenAI έχει ήδη δοκιμάσει το GPT-4o Mini σε πραγματικές συνθήκες. Η χρηματοοικονομική εταιρεία Ramp, για παράδειγμα, χρησιμοποίησε το μοντέλο για να αναπτύξει ένα εργαλείο εξαγωγής δεδομένων από αποδείξεις, απλοποιώντας σημαντικά τη διαδικασία καταχώρησης εξόδων. Παράλληλα, η εφαρμογή διαχείρισης email, Superhuman, αξιοποίησε το μοντέλο για να δημιουργήσει μια λειτουργία αυτόματων προτάσεων απαντήσεων.

Η κίνηση αυτή της OpenAI αντανακλά μια ευρύτερη τάση στη βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης προς πιο προσιτές και ευέλικτες λύσεις. Ο Olivier Godement, επικεφαλής της πλατφόρμας API της εταιρείας, τονίζει ότι το GPT-4o Mini ευθυγραμμίζεται με την αποστολή της OpenAI να καταστήσει την τεχνητή νοημοσύνη προσβάσιμη σε ευρύτερο κοινό.

Παρά τις εντυπωσιακές δυνατότητές του, το GPT-4o Mini προορίζεται κυρίως για απλές εργασίες. Δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τα πιο προηγμένα μοντέλα για πολύπλοκες εφαρμογές, αλλά προσφέρει μια ισορροπημένη λύση για προγραμματιστές που αναζητούν ένα οικονομικά αποδοτικό εργαλείο για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.

Ενημέρωση 19/7: Προστέθηκε η τιμή των input/output tokens

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό