20.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το Google Play Store έχει κατακλυστεί από scam εφαρμογές SMS – Android

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι οποίες επίσης διαφημίζονται χωρίς κανέναν περιορισμό σε κοινωνικά δίκτυα όπως Instagram και TikTok

Κακόβουλοι χρήστες έχουν κατακλύσει το Google Play Store με scam εφαρμογές που κάνουν στους χρήστες εγγραφή χωρίς καμία ειδοποίηση, σε premium SMS υπηρεσίες. Ερευνητές της Avast ανακάλυψαν μια καμπάνια που ονόμασαν UltimaSMS και μέχρι τώρα έχουν ανακαλύψει 150 τέτοιου είδους κακόβουλες εφαρμογές.

Σύμφωνα με την Avast, συνολικά οι εφαρμογές έχουν ληφθεί από ανυποψίαστους χρήστες πάνω από 10 εκατομμύρια φορές, κάτι που σίγουρα θα κοστίσει τους χρήστες αυτούς έως και $40 ανά μήνα, αναλόγως την τοποθεσία τους και τον πάροχό τους.

“Οι εφαρμογές αυτές είναι σχεδόν πανομοιότυπες όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας τους, κάτι που με κάνει να πιστεύω ότι ένας μεμονωμένος υπεύθυνος ή μια ομάδα χρηστών βρίσκεται πίσω από την καμπάνια αυτή”, δήλωσε ο Jakub Vávra, αναλυτής απειλών στην Avast.

Η έρευνα της Avast αποκάλυψε πως οι εφαρμογές υποδύονται άλλες όπως πληκτρολόγια, QR code scanners, εφαρμογές επεξεργασίας εικόνων και βίντεο, φίλτρα για κάμερα και παιχνίδια, μεταξύ άλλων.

Ο Vávra πρόσθεσε πως οι εφαρμογές αυτές προωθούνται χωρίς κανέναν περιορισμό ως διαφημίσεις σε κοινωνικά δίκτυα όπως TikTok και Instagram, κάτι που μπορεί να δώσει μια μικρή ιδέα όσον αφορά την έκταση ζημιάς που έχει προκαλέσει η καμπάνια αυτή.

Αφού γίνει λήψη, η εφαρμογή ελέγχει την τοποθεσία της συσκευής, το IMEI και τον αριθμό του χρήστη για να καθορίσει ποια γλώσσα θα χρησιμοποιήσει για να ξεγελάσει τον χρήστη.

“Οι εφαρμογές μεταμφιέζονται ως γνήσιες εφαρμογές μέσω καλά κατασκευασμένων προφίλ στο Play Store. Ωστόσο, με μια πιο προσεκτική ματιά, έχουν γενικές δηλώσεις πολιτικής απορρήτου, διαθέτουν βασικά προφίλ προγραμματιστών, συμπεριλαμβανομένων γενικών διευθύνσεων email” εξηγεί ο Vávra.

Η Avast ανέφερε τις κακόβουλες εφαρμογές στην ομάδα ασφαλείας της Google, η οποία και προχώρησε σε άμεση αφαίρεσή τους από το Play Store.

2

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό