32.2 C
Athens
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Το Euro 2024 είναι προ των πυλών, ας θυμηθούμε τους πολυτιμότερους παίκτες ever

Ειδήσεις Ελλάδα

Στην τελική φάση ενός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, ένας είναι αυτός που παίρνει το βραβείο του πολυτιμότερου. Από το 1980 η UEFA αποφάσισε μετά το πέρας του τελικού να αναδεικνύει και τον κορυφαίο ολόκληρης της διοργάνωσης. Έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί 10 διοργανώσεις και έχουν βραβευτεί 10 διαφορετικοί παίκτες ως MVP’s των Euro.

Η συγκεκριμένη λίστα περιέχει πολλούς αστέρες, φυσικά και έναν Έλληνα, αφού μετά του έπος του 2004 δε θα μπορούσε να βγει πολυτιμότερος κάποιος από άλλη Εθνική ομάδα. Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, ότι από τότε που θεσμοθετήθηκε το συγκεκριμένο βραβείο, μια μόνο φορά δεν το πήρε παίκτης της νικήτριας ομάδας και αυτό έγινε όταν η Πορτογαλία σήκωσε το τρόπαιο το 2016. 

EURO 2020: Ο «ήρωας» των πέναλτι άξιζε το βραβείο

Το καλοκαίρι του 2021 πραγματοποιήθηκε το Euro 2020 που είχε αναβληθεί λόγω της πανδημίας της Co-19. Νικήτρια αναδείχθηκε η Ιταλία απέναντι στην Αγγλία, η οποία έπαιζε στην έδρα της στο Γουέμπλεϊ, στη διαδικασία των πέναλτι. Πολυτιμότερος για τους Ιταλούς ήταν ο Ντοναρούμα ο οποίος και στα πέναλτι αλλά και κατά τη διάρκεια του αγώνα «έσωσε» την ομάδα του. Έτσι η διοργανώτρια αρχή αποφάσισε να τον αναδείξει MVP καθώς σε όλο το τουρνουά δέχθηκε 4 γκολ.

EURO 2016: Η Πορτογαλία το σήκωσε αλλά η Γαλλία ανέδειξε MVP

Η συγκεκριμένη διοργάνωση αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα, όσον αφορά στο ποιος θα πάρει το βραβείο του πολυτιμότερου. Οι Πορτογάλοι κέρδισαν στον τελικό τη Γαλλία όμως ο Αντουάν Γκριεζμάν βγήκε ο πιο πολύτιμος του Euro 2016, παίρνοντας το βραβείο μέσα από τα χέρια του Κριστιάνο Ρονάλντο ο οποίος βγήκε αναγκαστική αλλαγή στον τελικό λόγω τραυματισμού.

EURO 2012 και 2008: Το «αχτύπητο» δίδυμο πήρε τα δύο βραβεία

Η Ισπανία στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας το 2012 πήρε το δεύτερο συνεχόμενο Πανευρωπαϊκό, ενώ είχε κατακτήσει και το Μουντιάλ του 2010. Το 2008 πιο πολύτιμος την επίσης νικήτριας Ισπανίας αναδείχθηκε ο Τσάβι, ενώ στην διοργάνωση το 2012 ο «διόσκουρος» του Ινιέστα βραβεύτηκε επίσης ως MVP.

EURO 2004: Στο έπος της Ελλάδας πολυτιμότερος ήταν ο αρχηγός της

Μπορεί ο Θοδωρής Ζαγοράκης να σήκωσε το «τιμημένο» και να έστειλε όλους τους Έλληνες στον «7ο» ουρανό, όμως, πήρε και ένα προσωπικό βραβείο, αυτό του κορυφαίου της διοργάνωσης. Η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ στην ουσία δεν είχε κάποιον που να ήταν πιο πολύτιμος από τον άλλο, άλλα έπρεπε κάποιος να ανέβει λίγο ψηλότερα και αυτός ήταν ο αρχηγός της.

EURO 2000: «Ζιζού» λαμπρός την οδήγησε στον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο

Το 1998 ο Γαλλία κέρδισε την Βραζιλία στον τελικό του Μουντιάλ, σε ένα αξέχαστο για πολλούς λόγους ματς όπου πολυτιμότερος αναδείχθηκε ο Ζινεντίν Ζιντάν. Δύο χρόνια αργότερα η Γαλλία πήρε και το Πανευρωπαϊκό σε τελικό που οδηγήθηκε στην παράταση απέναντι στους Ιταλούς και το βραβείο του MVP κατέληξε στα ίδια χέρια.

Στον προηγούμενο αιώνα υπήρξαν άλλοι 6 παίκτες που οδήγησαν και οι 6 τις ομάδες τους στην κατάκτηση του πολυπόθητου τροπαίου. Το 1996 ο Γερμανός Ματίας Ζάμερ, το 1992 ο τερματοφύλακας της έκπληξης και νικήτριας του θεσμού Δανίας, Πέτερ Σμάιχελ, το 1988 ο Μάρκο Φαν Μπάστεν, το 1984 ο Μισέλ Πλατινί, ενώ ο πρώτος που πήρε το συγκεκριμένο βραβείο στο Euro του 1980 ήταν ο Γερμανός Καρλ – Χάιντς Ρουμενίγκε. 

Δημήτρης Καραγιάννης

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό