24.5 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Το 94% των νέων αυτοκινήτων στη Νορβηγία τον Αύγουστο ήταν ηλεκτρικά!

Ειδήσεις Ελλάδα

Κάτι απίστευτο συνέβη στη Νορβηγία τον Αύγουστο. Κάτι που είμαστε σίγουροι ότι ανήκει στα πιο τρελά όνειρα των κατασκευαστών. Ναι, φυσικά η αγορά της Νορβηγίας είναι πολύ μικρή αλλά τα ποσοστά διείσδυσης της τεχνολογίας της ηλεκτροκίνησης είναι εξωφρενικά. Την ώρα που οι περισσότερες χώρες αναφέρουν ότι το ποσοστό των ηλεκτρικών οχημάτων που πωλούνται επί του συνόλου των πωλήσεων νέων οχημάτων είναι μονοψήφιο ή ελάχιστα πάνω από το 10%, τον Αύγουστο του 2024 στη Νορβηγία το 94% των νέων αυτοκινήτων ήταν ηλεκτρικά!
Μόνο τον Αύγουστο ταξινομήθηκαν στην σκανδιναβική χώρα 10.480 οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων ενώ από τις αρχές του έτους, σε σύνολο 78.832 οχημάτων, τα 68.435 ή αν προτιμάς, ένα ποσοστό της τάξης του 87% ήταν αμιγώς ηλεκτρικά! Το Tesla Model Y ήταν το best-seller της χώρας τον περασμένο μήνα με 2.107 πωλήσεις και ακολούθησε το Volvo EX30 με 932, το Skoda Enyaq με 720, το Volkswagen ID.4 με 584, το Toyota bZ4X με 526, το Audi Q4 e-tron με 369 και το Tesla Model 3 με 367. Την δεκάδα συμπληρώνουν τα VW ID.3, BMW i4 και Nissan Ariya με την κυβέρνηση της χώρας να είναι εξαιρετικά ικανοποιημένη από τα νούμερα αυτά και να εκφράζει την πεποίθηση της ότι το 2025 η Νορβηγία θα είναι μία χώρα 100% μηδενικών εκπομπών ρύπων – τουλάχιστον όσον αφορά στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων.

Φυσικά υπάρχουν λόγοι για αυτό το success story και φυσικά εντοπίζονται στις πολιτικές που εφαρμόζονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις από την δεκαετία του ’90 μέχρι και σήμερα. Καταρχάς, έχει κατοχυρωθεί το δικαίωμα στη φόρτιση για ανθρώπους που ζούνε σε διαμερίσματα αλλά ακόμα και όταν αυτοί δεν φορτίζουν στο σπίτι, το δίκτυο δημόσιων φορτιστών και ιδιαίτερα, ταχυφορτιστών καλύπτει τις ανάγκες του κοινού – ενός κοινού που οφείλουμε να τονίσουμε ότι είναι διατεθειμένο να πληρώσει έως και 3 φορές περισσότερο απ’ όσο θα κόστιζε η οικιακή φόρτιση για να αναπληρώσει ταχύτερα το φορτίο της μπαταρίας. Από εκεί και πέρα, υπήρχαν πάρα πολύ ελκυστικά κίνητρα από το 1990 έως το 2016 που αφορούσαν σε πλήρη ή μερική απαλλαγή από κάποιους φόρους, πρόσβαση σε λεωφορειολωρίδες, φθηνότερο πάρκινγκ, δωρεάν διόδια κ.ο.κ. και παρότι από το 2016 μέχρι το 2022 οι παροχές αυτές μειώθηκαν και από το 2023 μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί ακόμα περισσότερο καθώς είτε οι πολίτες έχουν αναγνωρίσει τα οφέλη των ηλεκτρικών στην καθημερινότητα τους οπότε τα αγοράζουν χωρίς την ανάγκη ύπαρξης κινήτρων, είτε η κυβέρνηση δεν αντέχει δημοσιονομικά το κόστος επέκτασης των κινήτρων ή τέλος πάντων, κάποιος συνδυασμός των δύο. Η ουσία είναι ότι η Νορβηγία είναι έτη φωτός μπροστά από την συντριπτική πλειοψηφία των αγορών στα ηλεκτρικά.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό