24.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το τόλμησε στο Μπερναμπέου, θα φοβόταν στου Χαριλάου;

Ειδήσεις Ελλάδα

Στην ιστορία της ΑΕΚ έχουν υπάρξει στιγμές που κάποιος ποδοσφαιριστής έχει αναγκαστεί να κάνει κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που έχει συνηθίσει. Από το πιο απλό να αλλάξει θέση ή γραμμή, μέχρι το πιο ακραίο, όπως το να είναι τερματοφύλακας και να σκοράρει (Ηλίας Ατματσίδης) ή να παίξει τερματοφύλακας, αν και η θέση του είναι άλλη.

Πρόσφατα αναφερθήκαμε στη νίκη επί του Ολυμπιακού με 3-2 το 1968, όταν ο Μίμης Παπαϊωάννου αγωνίστηκε για ένα πεντάλεπτο στο τέλος ως τερματοφύλακας, λόγω αποβολής του Στέλιου Σεραφείδη. Μερικά χρόνια νωρίτερα, όμως, στο 0-0 με τον Αρη στο Χαριλάου σαν σήμερα πριν 60 χρόνια, είχε κάνει το ίδιο και ο αείμνηστος Αλέκος Σοφιανίδης.

Ήταν το τελευταίο επτάλεπτο του πρώτου ημιχρόνου και Σεραφείδης ήταν τραυματίας. Αλλαγές δεν προβλέπονταν ακόμα στα επίσημα ματς και η ΑΕΚ έπρεπε να συνεχίσει με δέκα παίκτες και με τερματοφύλακα από τους… μέσα.

Ο Σοφιανίδης ανέλαβε να φορέσει τη φανέλα με το Νο 1 και έτσι γνώρισε έναν ακόμα ρόλο στην ΑΕΚ. Ο υπεραθλητής (του ποδοσφαίρου, του στίβου αλλά και του μπάσκετ!) είχε την ιδιότητα του επιθετικού, αλλά στην ΑΕΚ καθιερώθηκε ως αμυντικός και έπαιξε και για λίγα λεπτά και ως… τερματοφύλακας!

Δεν ήταν η πρώτη φορά που το έκανε ο Σοφιανίδης. Το είχε τολμήσει και υπό συνθήκες πολύ πιο δύσκολες ως παίκτης της Μπεσίκτας, στην έδρα της ανίκητης Ρεάλ Μαδρίτης εκείνων των χρόνων! Ο Ελληνας, αλλά μεγαλωμένος στην Πόλη (από την οποία έφυγε κρυφά το 1959 για να έρθει στην Ελλάδα) Σοφιανίδης ήταν στην ενδεκάδα της τουρκικής ομάδας στην ήττα της με 2-0 από τη Ρεάλ στις 13/11/1958, όταν είχε προσφερθεί να παίξει κάτω από τα δοκάρια στα δέκα τελευταία λεπτά του αγώνα, αφού είχε τραυματιστεί ο Τούρκος τερματοφύλακας.

Τρία χρόνια μετά, στον αγώνα της Θεσσαλονίκης, ο Σοφιανίδης το τόλμησε ξανά αλλά, για καλή τύχη του ιδίου και της ΑΕΚ, δεν δέχθηκε πίεση. Στο δεύτερο ημίχρονο επανήλθε ο Σεραφείδης και το 0-0 δεν άλλαξε. Στο 89’ μάλιστα ο Κώστας Νεστορίδης έχασε μια από τις πιο μεγάλες ευκαιρίες της καριέρας του, αφού θέλησε να σιγουρέψει το γκολ σε μια σέντρα σουτ του Γιώργου Πετρίδη που κατευθυνόταν στα δίχτυα, αλλά έστειλε με κεφαλιά την μπάλα άουτ!

Σε ό,τι αφορά την… περιπέτεια της θέσης του τερματοφύλακα για την ΑΕΚ τη σεζόν 1961-62, πρέπει να πούμε ότι στα πέντε τελευταία ματς έπαιξε κάτω από τα δοκάρια ο αμυντικός Θεόφιλος Βερνέζης, αφού δεν ήταν διαθέσιμος ούτε ο Στέλιος Σεραφείδης ούτε ο αναπληρωματικός Σωτήρης Φακής.

Στη φωτογραφία βλέπουμε τον Αλέκο Σοφιανίδη σε ρόλο… τερματοφύλακα, αλλά όχι σε αγώνα. Είναι η πρώτη προπόνηση μετά την επιστροφή του Γένε Τσάκναντι το 1967, στο χιονισμένο ξερό «βοηθητικό» κάτω από τις εξέδρες του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας.

Και κάτι άλλο από εκείνη τη σεζόν που θα ξενίσει τον σημερινό φίλαθλο: ο αγώνας με τον Αρη ήταν ένας από τους 12 αγώνες που είχε δώσει η ΑΕΚ εκτός έδρας στον πρώτο γύρο! Το στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας ήταν ένα απέραντο γιαπί λόγω της κατασκευής του μεγάλου πετάλου αλλά και της τοποθέτησης χλοοτάπητα και η ίδια η ΑΕΚ είχε ζητήσει να παίξει όσο γίνεται περισσότερα εκτός έδρας ματς, ώστε να αξιοποιήσει το γήπεδό της (εγκαινιάστηκε στο φιλικό με την Μπαρτσελόνα στις 3/1/1962) όταν θα ήταν έτοιμο πια στον δεύτερο γύρο. Έπαιξε μόνο τρία «εντός έδρας» ματς στον πρώτο γύρο και αυτά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Η ενδεκάδα της ΑΕΚ στο 0-0 με τον Αρη: Σεραφείδης, Αναστασιάδης, Μαρδίτσης, Σοφιανίδης, Σκευοφύλαξ, Παπαποστόλου, Σταματιάδης, Πετρίδης, Νεστορίδης, Κρυστάλης, Γκούβας. 

Στις 26 Νοεμβρίου

26/11/39 AEK- Αθηναϊκός 4-2 (Πρωτάθλημα Αθήνας)

23/11/69 AEK-Άρης 1-0 (A’ Εθνική –γκολ ο Παπαϊωάννου στο 2’, δοκάρι με πέναλτι στο 89’ ο Καραφέσκος)

26/11/72 AEK-Ολυμπιακός 1-5 (A’ Εθνική –η πιο μεγάλη σε έκταση εντός έδρας ήττα στο πρωτάθλημα σε μια εποχή πολύ κακή για την ΑΕΚ)

26/11/95 Απόλλων-ΑΕΚ 0-3 (A’ Εθνική –απολαυστική ποδοσφαιρική παράσταση από την ποιοτικότερη ίσως ΑΕΚ της οκταετίας Μπάγεβιτς)

26/11/89 AEK-Ιωνικός 2-0 (A’ Εθνική –ο πρώτος επίσημος αγώνας στην ιστορία των δύο ομάδων)

26/11/11 Παναιτωλικός-ΑΕΚ 0-2 (A’ Εθνική)

26/11/16 ΑΕΚ – Πλατανιάς 3-0 (Σούπερ Λίγκα)

26/11/20 ΑΕΚ – Ζόρια 0-3 (Μαύρη νύχτα για την Ενωση στο Europa League και στο άδειο ΟΑΚΑ)

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα – 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό