12.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Το τρίτο 2-0 της ΑΕΚ στον δρόμο προς τη δόξα… (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Ειδήσεις Ελλάδα

Σαν σήμερα πριν από 45 χρόνια, η ΑΕΚ έκανε ένα από τα μεγάλα βήματα που την οδήγησαν στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ 1976-77. Νίκησε με 2-0 τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου στη Νέα Φιλαδέλφεια και, σε συνδυασμό με την ήττα της στη ρεβάνς με 3-1, προκρίθηκε (χάρις στο εκτός έδρας γκολ) στους 8 της διοργάνωσης.

Ηταν το τρίτο 2-0 εκείνης της σειράς. Με αυτό το σκορ είχε νικήσει η ΑΕΚ στους δύο πρώτους γύρους τη Ντιναμό Μόσχας και την Ντέρμπι Κάουντι και τις είχε αποκλείσει στις ρεβάνς στις έδρες τους. Ο πανίσχυρος Ερυθρός Αστέρας του ενιαίου γιουγκοσλαβικού πρωταθλήματος που έμελλε να κατακτήσει τον τίτλο εκείνη τη χρονιά, υπέκυψε στην μοίρα του και έγινε το τρίτο από τα τέσσερα θύματα της μεγάλης ΑΕΚ του Λουκά Μπάρλου και του Φράντισεκ Φάντρονκ. Ακολούθησε η Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς στα προημιτελικά τον Μάρτιο του 1977.

Ο Αστέρας απείλησε πρώτος με το δοκάρι του (μετέπειτα προπονητή του Πανιωνίου) Ζόραν Φιλίποβιτς στο 13’, όμως η ΑΕΚ ήταν πιο ουσιαστική: στο 18′ η σέντρα του Τάκη Νικολούδη και η άπιαστη κεφαλιά του Μίμη Παπαϊωάννου έφεραν το 1-0, ενώ στο 27′ το δύσκολο και έξυπνο μονοκόμματο σουτ του Θωμά Μαύρου μετά από απόκρουση της αντίπαλης άμυνας, είχε ως αποτέλεσμα το 2-0. Ενδιάμεσα ο Λάκης Στεργιούδας είχε σταματήσει τον Μπάραλιτς, ενώ λίγο πριν το ημίχρονο απέκρουσε και ένα πολύ καλό σουτ του Φιλίποβιτς.

Η ΑΕΚ έφτασε με 2-0 στα αποδυτήρια και το σκορ αυτό δεν άλλαξε στο β’ μέρος, παρά το γεγονός ότι η ελληνική ομάδα έχασε τεράστιες ευκαιρίες με τους Μαύρο, Βάγκνερ και Τάσο για μεγαλύτερο σκορ. Χωρίς υπερβολή, μιλάμε για ένα από τα πιο αναξιοποίητα ημίχρονα στην ευρωπαϊκή ιστορία της ΑΕΚ, γεγονός που επέτρεπε στον αρχηγό του Αστέρα Βλάντισλαβ Μπογκίσεβιτς να μιλάει για «σίγουρη πρόκριση».  Αλήθεια είναι ότι, αν οι Σέρβοι ήταν λίγο πιο τυχεροί στη ρεβάνς του Βελιγραδίου δεκατέσσερις μέρες μετά, η ελληνική πλευρά θα… μετάνιωνε πικρά για τις χαμένες ευκαιρίες της Νέας Φιλαδέλφειας.

Ο σερβικός τύπος την επομένη πέρασε… πριονοκορδέλα τον τεχνικό του Αστέρα Γκόικο Ζετς για την ατολμία του και εξυμνούσε Στεργιούδα και Παπαϊωάννου, ενώ ο ελληνικός τύπος διαφήμιζε ήδη εκδρομές για τον αγώνα στο Βελιγράδι και έκανε εκτιμήσεις ακόμα και για παρουσία 15.000 Ελλήνων φιλάθλων στο αχανές «Μαρακανά» της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας.

Και κάτι εξωαγωνιστικό: στον αγώνα με την Ντέρμπι Κάουντι στην Αγγλία, οι παίκτες της γηπεδούχου είχαν μπει στον αγωνιστικό χώρο με την ελληνική σημαία, σε μια συμβολική κίνηση καλής φιλοξενίας. Ο Λουκάς Μπάρλος είχε εντυπωσιαστεί τόσο από το θέαμα, ώστε αποφάσισε να κάνουν το ίδιο οι παίκτες της ΑΕΚ στον επόμενο εντός έδρας αγώνα. Έτσι, στο ματς ΑΕΚ-Ερυθρού Αστέρα οι παίκτες της ΑΕΚ μπήκαν κρατώντας μια μεγάλη γιουγκοσλαβική σημαία και οι Γιουγκοσλάβοι κρατώντας μια ελληνική, όπως βλέπουμε και στη σχετική φωτογραφία.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Στεργιούδας, Θεοδωρίδης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου, Τάσος, Τσάμης, Νικολούδης, Βάγκνερ (76′ Λ.Παπαδόπουλος) Παπαϊωάννου, Μαύρος.

Στις 24 Νοεμβρίου

24/11/57 ΑΕΚ-Αιγάλεω 2-1 (Πρωτάθλημα Αθήνας –νίκη κορυφής, αλλά στο τέλος πρωταθλητής ήταν ο Απόλλων)

24/11/63 ΑΕΚ-Παναιγιάλειος 4-0 (Α’ Εθνική)

24/11/68 AEK-Πανιώνιος 2-1 (Α’ Εθνική)

24/11/74 AEK-Καλαμάτα 3-1 (Α’ Εθνική –εύκολη νίκη για την ΑΕΚ που είχε και τρία δοκάρια)

24/11/76 AEK-Ερυθρός Αστέρας 2-0 (Κύπελλο ΟΥΕΦΑ –πρώτος αγώνας στον τρίτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και πρώτο βήμα πρόκρισης με τα γκολ του Μαύρου και του Παπαϊωάννου)

24/11/85 AEK-Παναχαϊκή 3-0 (Α’ Εθνική –δύο γκολ του Μάρτον Εστερχάζι στο 8λεπτο και ένα του Γιάννη Δίντσικου στο 83’ έδωσαν τη νίκη στην ΑΕΚ)   

24/11/96 ΑΕΚ-Εδεσσαϊκός 2-0 (Α’ Εθνική –ο Μαρτσέλο άνοιξε το σκορ, αλλά ο εκφωνητής του γηπέδου είπε άλλο όνομα, αφού του είχε δοθεί… λάθος ενδεκάδα)

24/11/02 Ακράτητος-ΑΕΚ 3-2 (Α’ Εθνική –τα προβλήματα στις σχέσεις της διοίκησης Ψωμιάδη με τους παίκτες λόγω οικονομικής ασυνέπειας και η κόντρα οπαδών-Μπάγεβιτς επηρέαζαν πια σοβαρά την ομάδα)

24/11/12 ΑΕΚ-Λεβαδειακός 0-1 (Α’ Εθνική –η ΑΕΚ δεν αξιοποίησε τις ευκαιρίες της και τιμωρήθηκε με το γκολ του Ναπολεόνι)

24/11/2018 Παναιτωλικός-ΑΕΚ 2-1 (Super League)

24/11/2019 AEK – Αρης 1-1 (Σούπερ Λίγκα – Κάκιστη εικόνα και εμφάνιση της ομάδας)

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα – 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό