16.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το τηλεσκόπιο Hubble κατέγραψε μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα να… τρώει ένα αστέρι ()

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι επιστήμονες της NASA κατάφεραν πρόσφατα να… ρίξουν μια ματιά σε μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που τρώει ένα αστέρι μέσω του τηλεσκοπίου Hubble.

2
SHARES

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, οι επιστήμονες είδαν μια μαύρη τρύπα να μετατρέπει ένα αστέρι σε κάτι που έμοιαζε με τεράστιο ντόνατ, πριν το καταπιεί ολόκληρο.

Η διαδικασία ονομάζεται «γεγονός παλιρροϊκής διαταραχής» και σύμφωνα με τη Nasa είναι ένα από τα πιο περίπλοκα και βίαια πράγματα που συμβαίνουν στο γνωστό μας σύμπαν.

Η ζωή ενός αστεριού είναι αρκετά… δραματική – σχηματίζεται όταν σωματίδια διαστημικής σκόνης αρχίζουν να ενώνεται μεταξύ τους και δίνουν ζωή στα αστέρια των ηλιακών συστημάτων τα οποία μπορούν να καίγονται έντονα για εκατομμύρια χρόνια. Και μερικές φορές, πολύ σπάνια τα… τρώνε υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες!

Δείτε την gallery:

PHOTO

Photo 1/4

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, οι επιστήμονες είδαν μια μαύρη τρύπα να μετατρέπει ένα αστέρι σε κάτι που έμοιαζε με τεράστιο ντόνατ, πριν το καταπιεί ολόκληρο. : Nasa

Photo 2/4

Η διαδικασία ονομάζεται «γεγονός παλιρροϊκής διαταραχής» και σύμφωνα με τη Nasa είναι ένα από τα πιο περίπλοκα και βίαια πράγματα που συμβαίνουν στο γνωστό μας σύμπαν. : Nasa

Photo 3/4

Η ζωή ενός αστεριού είναι αρκετά… δραματική – σχηματίζεται όταν σωματίδια  διαστημικής σκόνης αρχίζουν να ενώνεται μεταξύ τους και δίνουν ζωή στα αστέρια των ηλιακών συστημάτων τα οποία μπορούν να καίγονται έντονα για εκατομμύρια χρόνια. : Nasa

Photo 4/4

Και μερικές φορές, πολύ σπάνια τα… τρώνε υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες! : Nasa

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μελετώντας τέτοια φαινόμενα, θα μπορέσουν να μάθουν περισσότερα για το τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου γεγονότος.

Ωστόσο αυτό που καταγράφηκε δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή αφού είναι 300 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό που κατέγραψε το τηλεσκόπιο Hubble συνέβη στην πραγματικότητα πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Αυτό συμβαίνει επειδή το φως που εκπέμπεται χρειάζεται πολύ χρόνο για να γίνει ορατό στα τηλεσκόπια μας.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται ένα τέτοιο συμβάν.

Περισσότερα από 100 γεγονότα παλιρροϊκής διαταραχής έχουν παρατηρηθεί από επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένου ενός το 2021 που επιστήμονες της Nasa εντόπισαν να συμβαίνει σε άλλο γαλαξία.

Η διαφορά όμως αυτή τη φορά είναι ότι το Hubble παρατήρησε ότι το φαινόμενο λάμβανε χώρα στο υπεριώδες φως (UV), σε αντίθεση με το φως των ακτίνων Χ.

Η Emily Engelthaler στο Κέντρο Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ εξήγησε ότι η παρατήρηση της μαύρης τρύπας χρησιμοποιώντας το υπεριώδες φως μπορεί να μας δώσει πολλές περισσότερες πληροφορίες για το γεγονός.

Όταν η μαύρη τρύπα άρχισε να… τρώει το αστέρι, παραμόρφωσε τα αέρια που το σχημάτισαν σε σχήμα ντόνατ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό