30 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Το τελευταίο ταξίδι του «παππού» (ΦΩΤΟ)

Ειδήσεις Ελλάδα

Ενας από τους ανθρώπους που «υπέγραψαν» μια από τις πιο μεγάλες περιόδους δόξας στην ιστορία της ΑΕΚ έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα πριν από 40 χρόνια. Ο Ολλανδοτσέχος προπονητής Φράντισεκ Φάντρονκ, ο λατρεμένος «παππούς» των ποδοσφαιριστών και των οπαδών, προδόθηκε ξαφνικά από την καρδιά του στις 9 Οκτωβρίου 1981 και ταξίδευσε για πάντα στα 67 του χρόνια, βυθίζοντας στη θλίψη την οικογένεια της ΑΕΚ.

Ήταν ένα σοκ για όλους εκείνη η είδηση, έστω και δεν ήρθε από την Αθήνα, αλλά από τη Λευκωσία. Ο Φάντρονκ, τέσσερα χρόνια μετά την αποχώρησή του από τον πάγκο της ΑΕΚ και ενώ είχε παραμείνει στον σύλλογο για να ασχοληθεί με τα τμήματα υποδομής, δέχθηκε το καλοκαίρι του 1981 να πάει στην Κύπρο και να αναλάβει τον Κεραυνό Στροβόλου, μετά από πρωτοβουλία του Κύπριου εφοπλιστή Βάσου Χατζηιωάννου που για πολλά χρόνια είχε αναμιχθεί με την ΑΕΚ, ως συνεργάτης του Λουκά Μπάρλου.

Ήταν μια ζεστή Παρασκευή του Οκτώβρη, προπαραμονή του αγώνα με τον Πεζοπορικό. Ο «παππούς» επέστρεψε στο σπίτι του γύρω στις δύο το μεσημέρι και αισθάνθηκε μια ενόχληση. Η σύζυγός του ειδοποίησε τον πρόεδρο του Κεραυνού και αυτός με τη σειρά του έστειλε στην οικία του προπονητή τον γιατρό της ομάδας Πανίκο Νικολάου. Μέχρι να φτάσει, όμως αυτός, ο Φάντρονκ είχε καταλήξει…

Η είδηση σόκαρε την οικογένεια της ΑΕΚ. Ο Τσέχος στην καταγωγή, αλλά πολιτογραφημένος Ολλανδός Φράντισεκ Φάντρονκ ήταν αυτός στον οποίον ο Λουκάς Μπάρλος είχε αναθέσει να δημιουργήσει μια νέα ομάδα το 1974, όταν ο τότε 60χρονος τεχνικός δέχθηκε να αφήσει την φιναλίστ του Παγκοσμίουμ Κυπέλλου Εθνική Ολλανδίας (την είχε οδηγήσει στα τελικά του Μουντιάλ αλλά η ολλανδική ομοσπονδία τον «καπέλωσε» στα τελικά με τον Ρίνους Μίχελς) και να έρθει στην Ελλάδα.

Από εκεί και μετά, όλα είναι ιστορία. Η ΑΕΚ έπαιξε πρωτοποριακό ποδόσφαιρο, έφτασε ως τα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ 1976-77, αλλά αδυνατούσε να κατακτήσει τον τίτλο. Μετά και την ήττα από τον Ολυμπιακό στη δεύτερη αγωνιστική της σεζόν 1977-78, ο Μπάρλος αποφάσισε να τον αντικαταστήσει με τον Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι (που πήρε έτοιμη ομάδα και την οδήγησε στην κατάκτηση του νταμπλ) αλλά του ζήτησε να μείνει για να βοηθά την τεχνική ηγεσία της πρώτης ομάδας, αλλά και αυτή των τμημάτων υποδομής, όπου δούλεψε με παίκτες που αργότερα έκαναν μεγάλη καριέρα.

Χαρακτηριστικό του πόσο είχε αγαπήσει την ΑΕΚ, ήταν το γεγονός ότι όταν αποδέχθηκε την πρόταση του Κεραυνού, ζήτησε από τη διοίκησή του να δεχθεί στο συμβόλαιό του τον όρο να μπορεί να επιστρέψει στην ΑΕΚ, αν αυτή τον ζητούσε! Δυστυχώς, όμως, αυτό έμελλε να μη γίνει ποτέ. Ο Φράντισεκ Φάντρονκ έφυγε για πάντα στις 9/10/1981 και άφησε πίσω του τη λατρεία όλων όσοι τον έζησαν.

Στις 9 Οκτωβρίου

9/10/38 ΑΕΚ-Αστέρας 3-1 (Πρωτάθλημα Αθήνας –το πρώτο ματς του πρωταθλήματος Αθηνών 1938-39 και ουσιαστικά το ξεκίνημα εκείνης της ΑΕΚ προς την κατάκτηση του νταμπλ του 1939)

9/10/49 AEK-Νίκη Αμπελοκήπων 12-0 (Κύπελλο Ελλάδας –η δεύτερη σε έκταση νίκη της ΑΕΚ σε επίσημο αγώνα, μετά το 20-0 επί της Κηπούπολης το 1971)

9/10/57 ΑΕΚ-Αστέρας 1-1 (Πρωτάθλημα Αθήνας)

9/10/60 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 0-2 στα χαρτιά (Α’ Εθνική –ο αγώνας διεκόπη εις βάρος της ΑΕΚ στο 87’, όταν ο διαιτητής Ιωαννίδης παρέβλεψε καθαρό πέναλτι στον Νεστορίδη και στην εξέλιξη της φάσης ο Πανάκης έκανε το 2-3, προκαλώντας διαμαρτυρίες )

9/10/77 Πανσερραϊκός-ΑΕΚ 0-2 (Α’ Εθνική –ένα από τα βήματα προς το νταμπλ με τα γκολ του Μαύρου του Νικολούδη)

9/10/83 AEK-Πανιώνιος 4-1 (Α’ Εθνική –μια από τις λίγες καλές εμφανίσεις της ΑΕΚ σε εκείνο το πρωτάθλημα)

9/10/88 AEK-Εθνικός 2-0 (Α’ Εθνική –άμεση αντίδραση μετά τον αποκλεισμό από τις ήττες από Αρη και Μπιλμπάο, νίκη με γκολ των Οκόνσκι και Νίλσεν)

9/10/00 Λάρισα-ΑΕΚ 2-2 (Κύπελλο Ελλάδας)

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα – 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό