19.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το «τέλειο πείραμα» που πήγε λάθος

Ειδήσεις Ελλάδα

Τη δεκαετία του 1960 το Louise Wise Agency, γραφείο υιοθεσιών στη Νέα Υόρκη, αποφάσισε σκοπίμως να χωρίσει νεογέννητα βρέφη και να τα δώσει σε διαφορετικές οικογένειες, προκειμένου να μεγαλώσουν σε διαφορετικό περιβάλλον. Το σκεπτικό ήταν πως έτσι θα μπορούσαν να αναπτύξουν ξεχωριστές προσωπικότητες, αλλά και να δοθεί σε περισσότερες οικογένειες η χαρά για ένα παιδί. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC στην πραγματικότητα το γραφείο υιοθεσιών γνώριζε πολύ καλά πως η πολιτική αυτή ήταν άκρως αμφιλεγόμενη και γεννούσε πολλά ηθικά ή/και νομικά ερωτήματα. Για αυτό και δεν έλεγαν ποτέ στους αναδόχους γονείς, πως το βρέφος που υιοθετούν έχει δίδυμο αδελφάκι.

Η πολιτική του χωρισμού των διδύμων όμως δεν έμεινε κρυφή. Περιήλθε στην γνώση επιστημόνων που βρήκαν την ιδέα πολύ ενδιαφέρουσα και θέλησαν να πραγματοποιήσουν την τέλεια αναπτυξιακή μελέτη για τα παιδιά: Φύση εναντίον Ανατροφής. Είχαν μία ευκαιρία να μάθουν σε ποιο βαθμό επηρεάζουν τη συμπεριφορά, τις επιλογές και την εξέλιξη ενός παιδιού τα γονίδια και σε ποιο βαθμό το περιβάλλον, δηλαδή οι συνθήκες στις οποίες μεγαλώνει και ο τρόπος ανατροφής που επιλέγουν οι γονείς. 

Ο ερευνητής του Κέντρου Ανάπτυξης Παιδιού, Πίτερ Νιουμπάουερ, ανέλαβε επικεφαλής της μελέτης αυτής. Οι γονείς έπρεπε φυσικά να δώσουν τη συγκατάθεσή τους. αφού θα έπρεπε για κάποια χρόνια να δέχονται ανά εξάμηνο επισκέψεις των ερευνητών στο σπίτι, που κρατούσαν σημειώσεις για τα παιδιά, τους έκαναν διάφορα τεστ αντίληψης, συναισθηματικής νοημοσύνης και συμπεριφοράς και τα βιντεοσκοπούσαν. Δεν γνώριζαν όμως ακριβώς τι είναι αυτό στο οποίο δίνουν τη συγκατάθεσή τους. 

Από το γραφείο υιοθεσιών τους ενημέρωναν πως το βρέφος που επιθυμούν να μεγαλώσουν έχει επιλεγεί να λάβει μέρος σε μία αναπτυξιακή μελέτη. Δεν τους αποκάλυπταν όμως ότι η μελέτη αυτή αφορά δίδυμα που χωρίζονται. Θεωρούσαν ότι η έρευνα αφορά αποκτά την ανάπτυξη παιδιών σε υιοθεσία. Έτσι καθώς δεν έβλεπαν κάτι κακό σε αυτό, αλλά και έχοντας σφοδρή επιθυμία να αποκτήσουν ένα παιδί,αποδέχονταν τη συμμετοχή στη μελέτη. 

Όταν τελικά ήρθε στο φως το «τέλειο πείραμα» του Νιουμπάουερ οι αντιδράσεις ήταν σφοδρότατες. Μπορείτε να δείτε περισσότερο για αυτό στο βίντεο του BBC Reel. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό