29.1 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Το σχόλιο της Δευτέρας – Ο « Διευκρινιστής »  και ο  « Παρατασάς » ( Παραμύθι )   (*)

Ειδήσεις Ελλάδα

(*) [ (1) Διευκρινίζω  : δίνω εξηγήσεις και συμπληρωματικές πληροφορίες για κάτι.
(2) Παράταση  :  η επιμήκυνση του (αρχικού, προκαθορισμένου) χρόνου διάρκειας, ισχύος  ]

 

Επιμέλεια:
Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven

 

Καλημέρα και Καλή Μεγάλη Εβδομάδα.

«Ταξίδι στα Κύθηρα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1985) / Σενάριο: Θόδωρος Αγγελόπουλος (συνεργάτες: Θανάσης Βαλτινός, Τονίνο Γκουέρα) / Φωτογραφία: Γιώργος Αρβανίτης / Μουσική: Ελένη Καραΐνδρου / Πρωταγωνιστούν: Μάνος Κατράκης, Μαίρη Χρονοπούλου, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Δώρα Βολανάκη, Giulio Brogi, Γιώργος Νέζος, Αθηνόδωρος Προύσαλης, Μιχάλης Γιαννάτος

«Τα Κύθηρα βρίσκονται μόνο στον τίτλο της έκτης μεγάλου μήκους ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Και από εκεί έρχονται να συναντήσουν τη μυθική τους διάσταση ως ένας τόπος από αυτούς που θα συμβολίζουν πάντα το επιθυμητό, το ανέφικτο, μια Γη της Επαγγελίας που όμως βρίσκεται στη Γη και που για να φτάσεις στο λιμάνι της οφείλεις να ταξιδέψεις πρωτίστως μέσα σου διανύοντας όλη την απόσταση μιας εξορίας προσωπικής, πολιτικής, κοινωνικής, συχνά… φανταστικής.»

[ : https://flix.gr/articles/greek-cinema-islands-voyage-to-cythera.html  ]

Ταξίδι Στα Κύθηρα Μουσική: Ελένη Καραΐνδρου

α) https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=TGHE-dZ0zIQ&feature=emb_logo

β) https://www.youtube.com/watch?time_continue=15&v=vDDF2k14W98&feature=emb_logo

Άρρωστη καρδιά δε βρίσκει γιατρειά στη λησμονιά
χάνεται στ’ αγιάζι μέσα στο βοριά στα ξένα μακριά

 

Κι όλο περιμένει πάλι τη στιγμή να ξαναρθεί
το καράβι στο λιμάνι θα φανεί θαλασσινό πουλί στα όνειρά μας

 

Σ’ άγγιξε ξανά του κόσμου η παγωνιά κι η ερημιά
πώς να τη γιατρέψεις την παλιά πληγή βαθιά μες στην ψυχή

γ) «Σεράντα μήλα κόκκινα» https://www.youtube.com/watch?v=YzzGy8Jmufo

[ Παραμύθι ………….. ]

 Μια φορά και ένα καιρό στο «μικρό βασίλειο », «έπεσε» μια φοβερή αρρώστια και για αντιμετωπιστεί εκδόθηκαν πάρα πολλά «διατάγματα», που εκτός των άλλων αφορούσαν την οικονομική προστασία των υπηκόων. Αρκετά από αυτά ήταν «δυσνόητα» και έπρεπε ο « Διευκρινιστής » του «μικρού βασιλείου » ( παραδοσιακά οριζόταν αυτός που καταγόταν από το χωριό το «Αμίλητο Νερό» ), να εκδώσει άλλα διατάγματα , που ονόμαζαν «ερμηνευτικές». Αυτό όμως καθυστερούσε ή και όταν εκδίδονταν «ερμηνευτικές» , αυτές έχριζαν ανάγκης και άλλων  «ερμηνευτικών».

Σε αυτό το «ομιχλώδες τοπίο»,  μια μικρή τάξη του  «μικρού βασιλείου », που τους ονόμαζαν «Λογιστές»,  είχε «επιταχθεί » ( «τρόπο τινά» ), ή είχε υποκαταστήσει ( «τρόπο τινά» ), τις Δημόσιες Υπηρεσίες , με σκοπό να «ενημερώνει » τις « πλατφόρμες », με τα απαιτούμενα στοιχεία.

Με βάση τα «διατάγματα» αυτά , είχαν ανοίξει πολλές « πλατφόρμες », όπου οι  «Λογιστές» έβαζαν ( αφού προηγουμένως νυχθημερόν διάβαζαν τα 1.000 περίπου «διατάγματα», που εκδόθηκαν σε διάστημα 3 μηνών ) ,    τα στοιχεία του κάθε υπηκόου και αυτές υπολόγιζαν το ποσό της βοήθειας, που δικαιούταν ο καθένας. 

Οι προθεσμίες υποβολής των στοιχείων, σχεδόν πάντα  ήταν «ασφυκτικές», αλλά στο «μικρό βασίλειο », υπήρχε και ένας αξιωματούχος , που τον έλεγαν « Παρατασά », που αν τον θερμοπαρακαλούσες, τον ικέτευες, έβαζες «πολιτικά μέσα», μπορεί να σου έδινε παράταση.    

Οι πιο πολλοί υπήκοοι και άρχοντες του «μικρού βασιλείου » και κυρίως ο « Διευκρινιστής »  , δεν είχαν σε καμία υπόληψη την  μικρή αυτή τάξη.

 Οι μεν «υπήκοοι», απαιτούσαν την (με κάθε τρόπο), ένταξη στις  « πλατφόρμες », αδιαφορώντας την έκθεση τους στον κίνδυνο της μόλυνσης, αδιαφορώντας για τις ώρες δουλειά τους και «σφυρίζοντας κλέφτικα » για την αμοιβή τους . 

 Οι δε «άρχοντες», συνεχώς έκαναν εξαγγελίες, αλλά ποτέ δεν «διέταξαν» τον  « Διευκρινιστή » του «μικρού βασιλείου », να δίνει άμεσα τις απαιτούμενες « διευκρινήσεις ». Λένε πολλοί ότι, όχι μόνο δεν τους ενδιέφερε, αλλά και δεν τους συνέφερε.

Ούτως ή άλλως διαχρονικά, ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις   κανείς δεν εκτιμούσε πραγματικά το έργο των   «Λογιστών », επειδή είχαν καταγωγή από την τάξη των «γραφέων», των «γραμματικών» και των «καταστιχογράφων»  .

Όταν τελείωσαν όλα αυτά και παρόλο ότι είχαν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα στο «μικρό βασίλειο » , οι ρόλοι όλων των ανωτέρω, παρέμειναν οι ίδιοι..

Μόνο έχουν παραμείνει έως σήμερα, οι εκφράσεις «έχει έκπτωση 25% » και «επιστρεπτέα προκαταβολή» , να υποδηλώνουν κάτι το «ασαφές» , το «ομιχλώδες» , το «μη ξεκάθαρο» .

«Και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα» ….

Μια διαφορετική εκδοχή, που είχα ακούσει για το τέλος του  παραμυθιού ήταν και η εξής :   «Όταν τελείωσαν όλα αυτά , δόθηκαν στους «Λογιστές», τα εξής δικαιώματα : α) Οι διευκρινήσεις που απαιτούνται από τον « Διευκρινιστή », να δίδονται εντός 2 εργασίμων ημερών και β) Οι προθεσμίες να εγκρίνονται, μετά την γνώμη των  «Λογιστών»  »……

 

⥢⥤

 

1)     Η Αναλυτική Ενημέρωση για όλα τα θέματα της Εποχής του  , γίνεται από το «Κόκκινο Κουμπί» https://www.taxheaven.gr/widgets/co19

[ Αριστερά όπως κοιτάζουμε την οθόνη μπορείτε, μεταξύ άλλων να δείτε :  Εγκύκλιοι-αποφάσεις, Νομοθεσία, Υποχρεώσεις – Ημερολόγιο ]

⥢⥤

2) Ημερολόγιο Καραντίνας – Για να μη «χανόμαστε» [ Νέα Κατηγορία ενημέρωσης ] https://www.taxheaven.gr/news/category/31/hmerologio-karantinas-gia-na-mh-xanomaste 

[ Μέσα στον «καταιγισμό» των αποφάσεων, γίνεται μια προσπάθεια ημερήσιας (σχεδόν ) ταξινόμησης και σύνοψης των περισσοτέρων και ουσιαστικότερων  από αυτές ]  

«Ημερολόγιο Καραντίνας» 11-4-2020   ( Επιμέλεια :  Κώστας Κουλογιάννης )

«Ημερολόγιο Καραντίνας» 10-4-2020 ( Επιμέλεια :  Κώστας Κουλογιάννης )

 «Ημερολόγιο Καραντίνας» 9-4-2020  ( Επιμέλεια :  Κώστας Νιφορόπουλος )

Αν διαβάσετε προσεκτικά τα παραπάνω. Δεν έχετε και τόσο «ανάγκη », τα πιο κάτω….  

⥢⥤

3)  Μειώσεις Ενοικίου Απριλίου και για «πληττόμενες»

α) Μείωση ενοικίων κατά 40% για τις πληττόμενες για το μήνα Απρίλιο – Δημοσιεύθηκε ο νόμος με τη συγκεκριμένη διάταξη

Η ρύθμιση καταλαμβάνει και την περίπτωση μισθωτών στους οποίους έχει παραχωρηθεί έναντι μισθώματος η χρήση πράγματος, κινητού ή ακινήτου, ή και των δύο μαζί, που προορίζεται αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση, στο πλαίσιο χρηματοδοτικής μίσθωσης [ ;;;;; το τι εννοεί, θα μας το πει ο « Διευκρινιστής »], καθώς και τις περιπτώσεις μισθώσεων κύριας κατοικίας των εργαζομένων των ως άνω επιχειρήσεων, για τους οποίους, λόγω των έκτακτων και ειδικών μέτρων που έχουν ληφθεί, έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας.

β) [ Σημαντικό ] Η μείωση ενοικίου κατά 40% αφορά και τους πληττόμενους κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών – επιστημόνων – Νέες παρεμβάσεις από το υπ.Οικ.

[ Σημαντικό ] Υπουργείο Οικονομικών/ Δελτίο Τύπου / Κυριακή, 12-4-2020

« 1ον. Το μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν σημαντικά από την κρίση του κορονοϊού, μέσω της έκπτωσης κατά 40% του ενοικίου της επαγγελματικής τους στέγης  αφορά και τους πληττόμενους κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών – επιστημόνων.  Επιπλέον, το μέτρο αφορά και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις αυτές, εφόσον η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή.

2ον. Στους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους που πλήττονται σημαντικά από την κρίση του κορονοϊού (έκπτωση 40% μισθώματος – ως ανωτέρω σημείο 1) και που τους παρέχεται η ευχέρεια αναστολής των φορολογικών τους υποχρεώσεων, συμπεριλαμβάνονται και τα νομικά πρόσωπα, λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψη τις τυχόν ενδοομιλικές συναλλαγές και συνεργασίες. Προς την κατεύθυνση αυτή ήδη δρομολογείται σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.»

γ) ΠΟΜΙΔΑ: Οδηγίες για τη μείωση των μισθωμάτων

[ Η ΠΟΜΙΔΑ ενημερώνει προς αποφυγή αντεγκλήσεων και αμφισβητήσεων περί του δικαιώματος της μείωσης επισημαίνουμε τα εξής:

·         Κάθε επαγγελματίας που ζητά μείωση κατά 40% σε επαγγελματικό του μίσθωμα οφείλει να παρουσιάσει στον εκμισθωτή αντίγραφο της σχετικής «Υπεύθυνης Δήλωσης Επιχειρήσεων-Εργοδοτών» που υπέβαλε στην «ΕΡΓΑΝΗ» βάσει της ΚΥΑ 13031/Δ1.4551, με εκτυπωμένα τα στοιχεία του εκμισθωτή και της διεύθυνσης του μισθωμένου επαγγελματικού ακινήτου.

·         Κάθε εργαζόμενος που ζητά μείωση κατά 40% στο μίσθωμα της κύριας κατοικίας του οφείλει να παρουσιάσει στον εκμισθωτή αντίγραφο της σχετικής «Υπεύθυνης Δήλωσης Εργαζομένου» που υπέβαλε στην «ΕΡΓΑΝΗ» με εκτυπωμένα τα στοιχεία του εκμισθωτή και της διεύθυνσης της μισθωμένης κατοικίας του, δηλώνοντας υπεύθυνα ότι αυτός είναι ο μισθωτής της κατοικίας.

·         Στην περίπτωση επιχειρήσεων που έκλεισαν από το Μάρτιο με εντολή κρατικής αρχής και έχει ήδη καταβληθεί το μίσθωμα του Μαρτίου, το υπερβάλλον συμψηφίζεται με το μίσθωμα του Απριλίου, οπότε ο εκμισθωτής θα λάβει μόνον το 20% του μισθώματος. Το αντίστοιχο ισχύει και στην περίπτωση Απριλίου.

δ) ΔΣΑ: Οι δικηγόροι υπάγονται στις ρυθμίσεις για την μείωση 40% του ενοικίου των επαγγελματικών χώρων

ε) Α. Γεωργιάδης: Φορολογικά κίνητρα και φορολογικές απαλλαγές στους ιδιοκτήτες ακινήτων

Προσοχή και εδώ :

Δήμος Αθηναίων: Σε λειτουργία η ηλεκτρονική αίτηση για την απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού

Όλοι οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που έχουν διακόψει την δραστηριότητά τους υποχρεωτικά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊου έχουν πλέον την δυνατότητα να αιτηθούν στον Δήμο Αθηναίων την απαλλαγή τους από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού εύκολα, γρήγορα και όπου βρίσκονται, από τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή.

 

⥢⥤

 

4)     Έως σήμερα Δευτέρα, 13-4-2020 ( τα μεσάνυχτα )  : «Διαβίβαση » Επιταγών [ Προσοχή : Αφορά επιχειρήσεις οι οποίες δεν περιλαμβάνονταν στους πληττόμενους ΚΑΔ τον Μάρτιο και εντάχθηκαν τον Απρίλιο ].

Προθεσμίες για τη διαβίβαση αξιογράφων στο τραπεζικό σύστημα για επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στους πληττόμενους ΚΑΔ τον Απρίλιο

Για τις επιχειρήσεις με ΚΑΔ ο οποίος προστέθηκε στη λίστα των πληττόμενων τον Απρίλιο οι προθεσμίες διαβίβασης των αξιογράφων στο τραπεζικό σύστημα λήγουν σε έξι εργάσιμες ημέρες από σήμερα, δηλαδή τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 13/04/2020.

Δυστυχώς [ αφορά την προθεσμία που δόθηκε, για να «φτιάξουν » την «πλατφόρμα » ] : Οι κομιστές αξιογράφων που δεν δραστηριοποιούνται σε πληττόμενους ΚΑΔ θα έχουν δικαίωμα να ενταχθούν ατομικά (οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις με βάση μόνο τον ΑΦΜ τους), στις πληττόμενες επιχειρήσεις και να λάβουν ασφαλιστικές και φορολογικές αναστολές, εάν το σύνολο των αξιογράφων που αναστέλλονται είναι μεγαλύτερο του 20% του μέσου μηνιαίου τζίρου τους το 2019, με την εξαίρεση επιχειρήσεων που υπάγονται σε συγκεκριμένους ΚΑΔ που παρουσιάζουν σημαντική αύξηση του τζίρου τους στη διάρκεια της κρίσης. Η ατομική ένταξη στις πληττόμενες επιχειρήσεις θα γίνεται μέσω ειδικής πλατφόρμας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία θα διαμορφωθεί εντός του Απριλίου [ όταν δηλαδή θα πρέπει να έχουν πληρώσει τις μισές επιταγές – Αλίμονο στους «απροστάτευτους» …… ]  .

⥢⥤

 

5)    «Επιστρεπτέα προκαταβολή» :   Έως 21-4-2020 (Παράταση)

Ευτυχώς: Παρατείνεται έως τις 21.4.2020 η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport»

Δείτε : Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Παράταση προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Δυστυχώς: «Επιστρεπτέα προκαταβολή» – Διευκρινίσεις που πρέπει να δοθούν άμεσα

Θέματα που χρήζουν διευκρινήσεων

α) Έννοια του «απασχολούμενου προσωπικού» (*)

β) Έννοια της «προβληματικής επιχείρησης»

γ) Εξαιρέσεις σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, κ.λπ

δ) Υπολογισμός του ποσού των ενισχύσεων «ήσσονος σημασίας» ( «de minimis »)

ε) Διευκρινήσεις πρέπει να δοθούν, για την χρονική διάρκεια ισχύος της ρήτρας περί μη μείωσης προσωπικού

στ) Η υποβολή της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος δημιουργεί οιοδήποτε υποχρέωση στις αιτούσες επιχειρήσεις ;

[ Να υπενθυμίσω ότι : Ο  « Διευκρινιστής », έχει το «ακαταδίωκτο »  και το «απρόθεσμο » ]

[ Σημαντικό ] Υπουργείο Οικονομικών/ Δελτίο Τύπου / Κυριακή, 12-4-2020

Δικαιούχοι της επιστρεπτέας προκαταβολής και οι Ο.Ε., Ε.Ε, Ε.Π.Ε. και Ι.Κ.Ε. χωρίς προσωπικό

(*)  « 6ον. Στους δικαιούχους του χρηματοδοτικού σχήματος της επιστρεπτέας προκαταβολής, παράλληλα με όλες τις επιχειρήσεις που έχουν από 1 έως και 500 εργαζόμενους, εντάσσονται και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις με τη μορφή ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών, εταιρειών περιορισμένης ευθύνης εταιρειών και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών, ανεξαρτήτως κλάδου, που δεν απασχολούν εργαζομένους. Προς αυτή την κατεύθυνση δρομολογείται η τροποποίηση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.»

Επίσης

Tax Flash: Η Επιτροπή εγκρίνει το ελληνικό καθεστώς παροχής επιστρεπτέων προκαταβολών ύψους 1 δις για τη στήριξη της οικονομίας λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού

⥢⥤

 

6)     Η «Εργασία» και τα «Χρονοδιαγράμματα » στην «Εποχή του Κορωνοϊού»

[ Σημαντικότατο ]

Νέες οδηγίες στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για τη συμπλήρωση δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας

… Από τα παραπάνω προκύπτει ότι για τις επιχειρήσεις που με βάση το 2.α ή/και το 2.β μπορούν να χαρακτηριστούν ως πληττόμενες και με βάση το 1.γ μπορούν  να  χαρακτηριστούν  ως  κλεισμένες, τεκμαίρεται δυνατότητα επιλογής. Η εν λόγω δυνατότητα προστέθηκε στο σύστημα από τις 11/4 και αφορά τόσο αρχικές / συμπληρωματικές δηλώσεις, όσο και  ορθή  επανάληψη  δηλώσεων  που  είχαν  υποβληθεί μετά  την ενεργοποίηση της λειτουργικότητας για τα Υποκαταστήματα στις 6/4/2020. Σημειώνεται ότι η επιλογή έχει ισχύ για την κάθε δήλωση της ίδιας  επιχείρησης  ξεχωριστά,  επομένως  επιχειρήσεις  που  έχουν  τη δυνατότητα επιλογής, μπορούν να υποβάλουν δύο (ή και παραπάνω) διαφορετικές δηλώσεις με διαφορετικό τύπο υπαγωγής στην κάθε μία. Υπενθυμίζεται ότι η βασική διαφορά των δύο κατηγοριών αφορά το διάστημα  ισχύος  του  χρόνου  αναστολής  για  το  προσωπικό  που περιλαμβάνεται στη δήλωση,καθώς στην πρώτη περίπτωση (κλεισμένη επιχείρηση) το εν λόγω διάστημα είναι αυστηρά 15/3/2020-30/4/2020, ενώ στη δεύτερη (πληττόμενη επιχείρηση), το διάστημα είναι από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και για 45 ημέρες.

[ Σημαντικότατο ] Υπουργείο Οικονομικών/ Δελτίο Τύπου / Κυριακή, 12-4-2020
Νέες παρεμβάσεις από το υπ.Οικ.

« 3ον.  Σε επιχειρήσεις που, λόγω σφάλματος κατά την προηγούμενη περίοδο, είχαν δηλώσει, ως κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) κάποιον που δεν ανταποκρίνονταν στη βασική και κυριότερη δραστηριότητά τους, δίνεται η δυνατότητα να αποκαταστήσουν την ορθότητα της κατάστασης, προβαίνοντας σε αναδρομική τροποποίηση κύριου ενεργού ΚΑΔ στις αρμόδιες ΔΟΥ μέχρι και την 24η Απριλίου 2020. Η τροποποίηση είναι εφικτή υπό την προϋπόθεση ότι ο νέος κύριος ΚΑΔ που δηλώνεται ήταν ήδη δηλωμένος ως δευτερεύων ΚΑΔ στο μητρώο του φορολογομένου και είναι ο ΚΑΔ της επιχείρησης  με τα μεγαλύτερα ακαθάριστά έσοδα του φορολογικού έτους 2019. Προς αυτή την κατεύθυνση δρομολογείται σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

[ Προσοχή ] Aναδρομική τροποποίηση κύριου ΚΑΔ στις αρμόδιες ΔΟΥ μέχρι και την 24η Απριλίου 2020.

4ον. Παρέχεται πλέον η δυνατότητα για τις επιχειρήσεις που έχουν υποκατάστημα με ΚΑΔ κύριας επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, να συμπεριληφθούν τόσο στο σχήμα αποζημίωσης ειδικού σκοπού των εργαζομένων, των οποίων η σύμβαση τίθεται σε προσωρινή αναστολή, όσο και στο δικαίωμα έκπτωσης 40% επί του μισθώματος του υποκαταστήματος, ανεξαρτήτως του ΚΑΔ κύριας επιχειρηματικής δραστηριότητας της έδρας της επιχείρησης.

5ον. Οι ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων:

    καταστήματα και επιχειρήσεις κάθε είδους που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, όπως και εντός των αερολιμένων της επικράτειας, και

    καταστήματα λιανικής πώλησης τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της ανανέωσης προπληρωμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και της επισκευής και αντικατάστασης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού χρηστών,

θα συμπεριληφθούν άμεσα στους πληττόμενους κλάδους και θα λάβουν όλα τα σχετικά ευεργετήματα, με την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

7ον. Οι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων – έως πέντε εργαζόμενους – που έχουν πληγεί σημαντικά από την κρίση του κορονοϊού και είναι δικαιούχοι της έκτακτης αποζημίωσης των 800 ευρώ θα πρέπει να καταχωρήσουν το αίτημά τους στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport. Η περίοδος καταχώρησης θα ξεκινήσει μέσα στην εβδομάδα. Προς αυτή την κατεύθυνση δρομολογείται η δημοσίευση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.»

[ Γενικά ]

α) Νέες δυνατότητες στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ: Διορθώσεις για εργοδότες και εργαζόμενους
β) Δημοσιεύθηκε η ερμηνευτική εγκύκλιος για το χρονοδιάγραμμα όλων των υποχρεώσεων και προθεσμιών των ηλεκτρονικών εντύπων εργοδοτών – εργαζομένων

β) Γιώργος Χριστόπουλος: [ Χρήσιμο  ] πρακτική ανάλυση της ερμηνευτικής εγκυκλίου του Υπ. Εργασίας, με το χρονοδιάγραμμα των υποχρεώσεων και προθεσμιών των ηλεκτρονικών εντύπων εργοδοτών – εργαζομένων

γ) [ Σημαντικό :  Δείτε, όχι μόνο την επιλογή μου, αλλά όλα τα σημεία  ] ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Χρήσιμες ερωτήσεις-απαντήσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού

·         Στην περίπτωση που το κλείσιμο της επιχείρησης αποτελεί απόφαση της πολιτείας κατόπιν έκδοσης νομοθετικής πράξης λόγω ανωτέρας βίας, ο εργοδότης απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η απόφαση της αρχής.

·         Ανωτέρα βία, με τη συνδρομή της οποίας ο εργοδότης απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής μισθών υπερημερίας στον εργαζόμενο κατά το άρθρο 656 του ΑΚ, συνιστά κάθε απρόβλεπτο και τυχαίο γεγονός που ήταν αδύνατον να αποτραπεί ακόμη και αν είχε καταβληθεί το ανώτατο δυνατό μέτρο επιμέλειας, σύνεσης και πρόνοιας. Θα πρέπει από το περιστατικό της ανωτέρας βίας να προκαλείται ολική και διαρκής αδυναμία του εργοδότη για αποδοχή της εργασίας του μισθωτού, ανεξάρτητα από την οικονομική του δυνατότητα.

·         Ο εργοδότης δεν μπορεί να υποχρεώσει τον εργαζόμενο να λάβει την κανονική του άδεια, καθότι ο χρόνος χορήγησης της άδειας καθορίζεται, εντός του ημερολογιακού έτους, με κοινή συμφωνία μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη. Ειδικότερα, ο εργαζόμενος αιτείται την κανονική του άδεια, γραπτώς ή προφορικώς, και ο εργοδότης υποχρεούται να του τη χορηγήσει εντός δύο (2) μηνών από την υποβολή της αίτησης. Οι μισοί δε τουλάχιστον από τους εργαζομένους που δικαιούνται κανονική άδεια θα πρέπει να λαμβάνουν την άδειά τους μέσα στο χρονικό διάστημα από 1η Μαΐου έως 30 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους. ………..

δ) Ι. Βρούτσης: Πρόστιμο 1.200 ευρώ σε εργοδότες αν απασχολούν εργαζόμενους με αναστολή συμβάσεων

ε) Προβληματισμοί σχετικά με τη διπλή υποβολή ΑΠΔ ( Επιμέλεια: Δημήτριος Μπούρλος )

στ ) Γ. Βρούτσης: Γιατί δεν γίνεται δεκτή η αναστολή εργασίας με αναδρομική ημερομηνία – Από 15 Απριλίου στους λογαριασμούς το επίδομα των 800 ευρώ

[ Ναυτικοί ]

Άνοιξε η πλατφόρμα για την καταβολή των 800 ευρώ στους ναυτικούς μέσω του nat.gr

[ Εργαζόμενοι Εκπαιδευτικοί ]

α) «Εργανωθείτε» γιατί χανόμαστε – Εκ νέου υποβολή δηλώσεων για τις επιχειρήσεις και εργαζομένους εκπαιδευτικών δομών του ιδιωτικού τομέα ( Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς )

β) Εργαζόμενοι σε Ιδιωτικά σχολεία – Τι ισχύει για την εξ αποστάσεως εργασία (τηλεκπαίδευση/τηλεκατάρτιση) την Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού και την αναπροσαρμογή διδάκτρων

γ) Ρυθμίσεις για δίδακτρα, στήριξη εργαζομένων και εργοδοτών ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών και απαγόρευση απολύσεων

[ Ξεναγοί ]

Υπ. Τουρισμού: Συνολική ένταξη των ξεναγών στα μέτρα στήριξης

⥢⥤

 

7)    Νέο έντυπο Ε1 για το 2019 και οι διαφορές σε σχέση με το προηγούμενο

α) Το νέο έντυπο Ε1 για το 2019 – Δημοσιεύθηκε η απόφαση για τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2019.

β)  Έντυπο Ε1 φορολογικού έτους 2019 – Οι διαφορές σε σχέση με το έντυπο του 2018

[ Κανείς μάλλον δεν θα βιαστεί, μέχρι να ανακοινώσουν ότι το  «Χ Επίδομα », δίνεται με βάση τα στοιχεία της Δήλωσης Ε1 2019, μου έλεγαν κάτι «παλιόπαιδα» ]

⥢⥤

 

8)     Το voucher των 600 ευρώ [ Διαδικασία, Ποσά και Προθεσμίες ]

Τηλεκατάρτιση (voucher 600€). Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι. Διαδικασίες, υποχρεώσεις, προθεσμίες, κ.λπ.

Το επίδομα του ωφελούμενου ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 600€ για το σύνολο των 100 διδακτικών ωρών. Η κάθε διδακτική ώρα θα έχει ελάχιστη διάρκεια 40 λεπτά.

Το ποσό που θα λάβει θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο ενώ η συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων είναι προαιρετική, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Το ποσό αυτό θα καταβληθεί σε δύο δόσεις ως εξής: α) με την ενεργοποίηση της επιταγής κατάρτισης και την είσοδό του στο πρόγραμμα, θα λάβει προκαταβολή εκπαιδευτικού επιδόματος 400€ και β) με την ολοκλήρωση του προγράμματος κατάρτισης, ανεξαρτήτως της συμμετοχής στις συνδεόμενες με αυτό υπηρεσίες πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων, θα λάβει το υπόλοιπο εκπαιδευτικό επίδομα των 200€.

Διαδικασία 1η : Υποβολή «Ηλεκτρονικής Αίτησης Συμμετοχής» από τον ίδιο

Η προθεσμία υποβολής για την εκδήλωση ενδιαφέροντος με αυτή τη διαδικασία αρχίζει την Πέμπτη 9 Απριλίου 2020 και λήγει την Πέμπτη 16 Απριλίου και ώρα 23:59.
Διαδικασία 2η : Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στη δράση μέσω εξουσιοδότησης σε πάροχο

Η προθεσμία υποβολής για την εκδήλωση ενδιαφέροντος με αυτή τη διαδικασία αρχίζει την Πέμπτη 9 Απριλίου 2020 και λήγει την Δευτέρα 20 Απριλίου 2020 και ώρα 15:00.

Ειδικά για Δικηγόρους

ΔΣΑ: Δικαιούχοι του επιδόματος τηλεκατάρτισης (voucher 600€) είναι όλοι οι δικηγόροι και ασκούμενοι, μέλη Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας

⥢⥤

 

9)     [ Σημαντικό – «Ξεκαθάρισαν τα πράγματα » ] Η Έκπτωση 25% ισχύει σε κάθε άλλη περίπτωση, εκτός των περιπτώσεων, που δεν ισχύει η Έκπτωση 25% .

9.1  Φόροι

α) Παρατάσεις προθεσμιών για την καταβολή οφειλών με δικαίωμα έκπτωσης 25%, καθώς και οφειλών Μαρτίου πολιτών 70 ετών και άνω ή με βαριά αναπηρία

β) Εκπτωση 25% στις εμπρόθεσμες πληρωμές βεβαιωμένων οφειλών και δόσεων – Όλες οι λεπτομέρειες με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ

[ Διαβάστε στο «Ημερολόγιο Καραντίνας 10-4-2020 »,  «Μαδώντας τη μαργαρίτα… έχει ή δεν έχει» και κρατείστε το εξής : «Με λίγα λόγια μέχρι να δούμε το μέτρο σε ΠΝΠ μάλλον δεν θα πρέπει να βιαστούμε να καταβάλλουμε τον ΦΠΑ που λήγει στο τέλος Απριλίου »

9.2  Ασφαλιστικές Εισφορές [ Προσοχή ισχύει, μόνο για ορισμένες κατηγορίες ]

α) Καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών – Όλη η διαδικασία – Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση

β)  Έκπτωση 25% ασφαλιστικών εισφορών, δόσεις για τους πληττόμενους – 10 απαντήσεις από τον Δ. Μπούρλο

«Η έκπτωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές 2ου και 3ου/2020, αφορά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, κ.λπ, ανεξαρτήτως αν εντάσσονται σε καδ. πληττόμενων δραστηριοτήτων. Η δυνατότητα όμως μεταχρονόλογησης της καταβολής (από 9/2020 και σε 4 δόσεις), προβλέπεται μόνο αν εντάσσονται στους πληττόμενους καδ.»

 

⥢⥤

 

10) [ Νέο Σημαντικό Μέτρο Στήριξης  ] Επιδότηση Τόκων Δανείων .

Ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis ) ορίζεται η 15.04.2020 και ώρα 12.00 και λήξης η 30.06.2020 και ώρα 17:00.

α) Επιδότηση τόκων υφιστάμενων ενήμερων δανείων ΜμΕ: Υπεγράφη η απόφαση

β) Επιδότηση τόκων δανείων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων – Όλες οι λεπτομέρειες, οι προθεσμίες και οι ΚΑΔ

Βασικές προϋποθέσεις :

1. Να δραστηριοποιούνται στις 19/3/2020 στους επιλέξιμους τομείς δραστηριότητας (ΚΑΔ) που αναφέρονται στο Παράρτημα V της προκήρυξης

2. Να περιλαμβάνονται στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ), όπως ορίζονται στο Παράρτημα I του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 651/2014

3. Να μην συντρέχουν λόγοι αποκλεισμού της παραγράφου 1 του άρθρου 40 του ν. 4488/2017 [ πρόστιμα από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ]

4. Να μην αποτελούν προβληματικές επιχειρήσεις σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV .

5. Εφόσον δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και την εμπορία γεωργικών προϊόντων, να δεσμευτούν για τη μη μετακύλιση της λαμβανόμενης ενίσχυσης …

6. Να μην εκκρεμεί σε βάρος τους εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάση απόφασης ΕΕ ή ΔΕΕ.

7. Να δεσμευτούν ότι θα απασχολούν την 31.12.2020 τουλάχιστον ίδιο αριθμό εργαζομένων με τον αριθμό εργαζομένων που απασχολούσαν την 19.03.2020. …..

 

⥢⥤

 

11)     Θέματα Αγροτών 

α) Θα πάρουν κάποια επιδότηση λόγω «Κορωνοιόυ » ; Όχι, προς το παρόν.

β) Θα έχουν έκπτωση στις «ασφαλιστικές εισφορές»   λόγω «Κορωνοιόυ » ; Όχι, προς το παρόν.

[ Κάτι «παλιόπαιδα» μου είπαν ότι, δικαιούνται μόνο αυτοί που έχουν συμπληρώσει σωστά την πλατφόρμα των « νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων »  ]

 γ) (Upd) Εγχειρίδιο ενημέρωσης αγροτών ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ

δ) ΟΠΕΚΕΠΕ: Έναρξη της διαδικασίας Μεταβίβασης Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης 2020

ε) Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών: Δημοσιεύθηκε η απόφαση για το περιεχόμενό του και τις διαδικασίες τήρησης, εγγραφής, επικαιροποίησης και διαγραφής

στ) Ρύθμιση με ΚΥΑ για τη δραστηριότητα των παραγωγών-πωλητών στις λαϊκές αγορές άλλης περιφέρειας από τον τόπο παραγωγής των προϊόντων τους

 

⥢⥤

 

12)     Λογιστές : Εκτός των πολλών άλλων « επιστρατεύονται » και στην διαδικασία των μετακινήσεων     

Κάτι «παλιόπαιδα », διαδίδουν ότι οι Λογιστές, θα ελέγχουν ( λόγω της μεγάλης εμπειρίας  στις «Πλατφόρμες» )  και την κίνηση στους δρόμους, η οποία θα γίνεται  με την ειδική πλατφόρμα   « mymovementsupport », ενώ η πραγματικότητα είναι ότι οι Λογιστές εμπλέκονται μόνο σε :

·         Δεν διεκπεραιώνονται δηλώσεις αλλαγής διεύθυνσης κατοικίας από τις 4 Απριλίου – Δημοσιεύθηκε η απόφαση [ Λογιστή, γιατί δεν με ειδοποίησες νωρίτερα ; ]

·         Διευκρινίσεις για τη μεταφορά επιβατών στο πλαίσιο λήψης των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό – Επίδειξη του Ε1 στον οδηγό όταν η μόνιμη κατοικία/σημείο αποβίβασης είναι σε σημείο εκτός των ορίων της έδρας του οχήματος [ Λογιστή, τύπωσε το Ε1 και φέρτο μου στο Λιμάνι. Είναι επείγον αναχωρώ σε μια ώρα  ; ]

·         Πρόστιμο 10.500 ευρώ στους εργοδότες που χορηγούν «ψευδείς» βεβαιώσεις μετακίνησης τύπου Α [ Λογιστή, όταν έδινα την «Βεβαίωση», στον συμπέθερο του  μπατζανάκη μου, γιατί δεν μου τ΄ είπες ;  Άντε να τον βρεις να την πάρεις πίσω  ]

⥢⥤

 

13)  Προθεσμίες και Υποχρεώσεις

[ Κάτι «παλιόπαιδα » αναρωτήθηκαν : «Πόση απόσταση κρατάμε από την μια «Προθεσμία» στην άλλη ; » ]

α) (Upd) Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Απριλίου 2020

[ Δείτε και τις νέες υποχρεώσεις στην «Εποχή του Κορωνοϊού» ]

β) [ Προσοχή ] Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα κατά τη 10η και 13η Απριλίου 2020

γ) ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Δώρο Πάσχα 2020

– Οι επιχειρήσεις-εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με απόφαση της δημόσιας αρχής καθώς και οι επιχειρήσεις-εργοδότες οι οποίοι ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας μπορούν να καταβάλουν το δώρο Πάσχα μέχρι την 30ή Ιουνίου 2020.

– Οι άλλοι μέχρι την  τη Μεγάλη Τετάρτη (15-4-2020 )

δ) Την Μεγάλη Τρίτη, 14/04, η καταβολή Αδειοδωροσήμου Πάσχα 2020 στους εργατοτεχνίτες οικοδόμους

ε) Από 15 Απριλίου υποχρεωτικές όλες οι e-υπηρεσίες του ΟΑΕΔ

στ) Παρατείνεται η διαβίβαση στοιχείων από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια στην ΑΑΔΕ έως 31/08/2020

⥢⥤

 

14)  Μπορείτε με  SMS και με Email

α) Κλειδάριθμος μέσω SMS και email – Η νέα διαδικασία για την απόδοση κλειδαρίθμου στο Taxis

β) ΑΑΔΕ: Μέσω e-mail τα δικαιολογητικά για την αίτηση επιστροφών φόρου

γ) Taxis – Ενημέρωση σχετικά με e-mail επιβεβαίωσης

 

⥢⥤

 

15)  Διάφορα και Χρήσιμα

α) Διεύρυνση και ενίσχυση του Προγράμματος Απασχόλησης Μακροχρόνια Ανέργων 55-67 ετών

β) Η νέα δράση για την απασχόληση 36.500 ατόμων σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων

γ) Μέχρι τις 27 Απριλίου κλειστές επιχειρήσεις, καταστήματα και Δικαστήρια.

δ) Το Eurogroup κατέληξε τελικά, σε συμφωνία, μέσα από συμβιβασμούς – Δήλωση Χρήστου Σταϊκούρα

ε) Μέτρα για τη διενέργεια ποιοτικών ελέγχων και τη λειτουργία της ΕΛΤΕ λόγω της πανδημίας του κορωναιού (COVID 19)

 

 ⥢⥤

 

16)  Η «Φωνή των Λογιστών»

Είναι : «Διασπασμένη », «Ασυντόνιστή», «Με χαρακτηριστικά facebook », κ.λπ

« Μαζική» και « Οργανωμένη στους Συλλόγους», έπρεπε να είναι μου έλεγε ένας φίλος, αλλά ποιος τον ακούει, ο καθένας μας έχει τον δικό του «οδικό χάρτη»  [ εκδόσεις «Ξερόλας » ] και όπου βγάλει …

«Εμπρός στον Έτσι, που χάραξε ο Τέτοιος », μου έλεγε ο ίδιος φίλος και μου τόνισε «Με πορδές, δεν βάφονται αυγά »…………………

Μπορείτε να τι δείτε όλες τις ανακοινώσεις  :

https://www.taxheaven.gr/anaskopisi

[ Τελευταίας στιγμής ( πληροφορία πάλι από τα γνωστά « παλιόπαιδα» )

 α) Έτοιμη η νέα «πλατφόρμα » : « calculate lost hours » ,  με δυο επιλογές ( 1) λόγω μη  έγκαιρης έκδοσης των διευκρινήσεων και (2) επανάληψη λόγω «ατελειών» της «Πλατφόρμας »

β) Άγνωστο, πότε και αν, θα τεθεί σε λειτουργία η νέα «πλατφόρμα » με το όνομα «calculate my fee».

γ) Μέσα στον Μάιο, η επίσημη τελετή της πλήρους υποκατάστασης/παράδοσης των  «δημόσιων υπηρεσιών» και των  υπηρεσιών της «κοινωνικής πρόνοιας», από τους Λογιστές ( Δείτε συναφές :  Λογιστές Θεσπρωτίας: …. ]

 

⥢⥤

 

17)  Απόψεις, που πρέπει να μας προβληματίσουν ….

α) Επιδαψιλεύοντας πληροφόρηση χωρίς οίηση ( Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς)

Άφηνε τις πράξεις σου να μιλούν για σένα, αλλά να είσαι συνεχώς σε επιφυλακή και να αποφεύγεις τις τρομερές παγίδες της ματαιοδοξίας και της έπαρσης που μπορούν να εμποδίσουν την πρόοδό σου. Την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό να κομπάσεις, βάλε τη γροθιά σου μέσα σε έναν κουβά με νερό, και η τρύπα που θα μείνει όταν τη βγάλεις, θα σου δείξει το μέτρο της σπουδαιότητάς σου……

 

β) Μετά τη Σταύρωση έρχεται πάντα αμέσως η Ανάσταση; ( του Νίκου Σακελλαρίου )

Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να σταματήσουν οι πληρωμές φόρων και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και να βρεθούν τα κρατικά ταμεία άδεια στο τέλος Μαΐου…….

 

γ) Προβληματισμός…..σχετικά με την έκπτωση 25% (Co19) ( Κωστής Ν. Ντρούκας )

Μήπως θα μπορούσε να συμψηφίσει σε κάποιες περιπτώσεις (και αυτό κατ’ επιλογή) τρέχουσες οφειλές; Με τον τρόπο αυτό το κράτος θα «έκλεινε» τα δημοσιονομικά κενά με έναν έμμεσο τρόπο και οι επιχειρήσεις θα δημιουργούσαν απόθεμα ρευστότητας….που θα τους χρειαστεί…. Ακραίο? Μα, ζούμε μια ακραία κατάσταση… Αν όχι τώρα, πότε;

 

Ακούει κανείς ;;;;

 

⥢⥤

  

 

 

 

 

 

Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει αποσπάσματα των ιερών Ευαγγελίων για την Μεγάλη Εβδομάδα

α) https://www.youtube.com/watch?v=S5ryVEqCp18

β) https://www.youtube.com/watch?v=xju4JJM6x6k

γ) https://www.youtube.com/watch?v=aVEc0lYRKfw

 

⥢⥤

 

Υγεία,  Δύναμη και  Προσοχή

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό