22.7 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Το σχόλιο της Δευτέρας – Η παράταση, τα myData, o Τσιτσιπάς και η φορολογική μου δήλωση

Ειδήσεις Ελλάδα

ΕπιμέλειαΚωνσταντίνος Αντ. ΚουλογιάννηςΠτυχιούχος Τ.Ε.Ι.Λογιστής – ΦοροτεχνικόςΜέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Είναι Κυριακή, ο ήλιος μόλις έχει ξεπροβάλει από την ανατολή,
και λούζει με τις πολύχρωμες ακτίνες του τα δέντρα και τα γύρω σπίτια. Εγώ
κάθομαι στο μπαλκόνι του σπιτιού μου ατενίζοντας το απέραντο πράσινο (εντάξει όχι ακριβώς απέραντο,
μερικές δεκάδες δέντρα είναι) απολαμβάνοντας ταυτόχρονα με τον καφέ, την ησυχία
μιας τέτοιας ημέρας η οποία διακόπτεται μόνο από το κελάηδισμα των πουλιών αλλά
και από το γαύγισμα των σκύλων που ήθελαν και αυτά τη βόλτα τους. Κόντρα στο
σκηνικό αυτό και περιμένοντας τον τελικό του τένις, αποφασίζω να μπω στην ΑΑΔΕ για να δω πώς έχει διαμορφωθεί η
υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μπας και γράψω κάτι στο σημερινό σχόλιο. Μέχρι
λοιπόν την Παρασκευή είχαν υποβληθεί περίπου 340.000 δηλώσεις. Ειλικρινά δεν
θυμάμαι τα τελευταία 13,7 χρόνια να έχει υποβληθεί
τόσο μικρός αριθμών δηλώσεων στα μέσα του Ιουνίου. Πέρσι τέτοια ημέρα που η υποβολή είχε ξεκινήσει ενάμιση μήνα πιο νωρίς, είχαν υποβληθεί 2,2 εκ δηλώσεις, ήτοι το 35% του συνόλου των δηλώσεων (6.28 εκ.) που υποβλήθηκαν έως την λήξη (28.8.2020).

Φέτος με πολύ περισσότερα προβλήματα στην υποβολή, με πολλούς νέους κωδικούς και σημαντικές νομοθετικές μεταβολές, με αρκετούς  φορείς να μην έχουν στείλει ακόμα στοιχεία στην ΑΑΔΕ, με τον ΕΦΚΑ να μην ξέρει εάν και πότε θα αναρτήσει τις βεβαιώσεις, με αλλαγές τις τελευταίας στιγμής στην προ-συμπλήρωση κωδικών, με το Ν κλειστό ακόμα, αλλά και με περισσότερες εργασίες προς διεκπεραίωση (δηλώσεις co, υποβολή δικαιολογητικών επιστρεπτέων, δηλώσεις αναστολών, αιτήσεις για άλλες ενισχύσεις, κ.λπ.), η ημερομηνία λήξης των δηλώσεων είναι σχεδόν η ίδια.

Ορισμένα ενδιαφέροντα στατιστικά:

✍ Το πλήθος των δηλώσεων που υποβλήθηκαν πέρσι μέχρι το τέλος του χρόνου ήταν 6.405.193
✍ Μέχρι τις 28.8.2020 είχαν υποβληθεί 6.287.777 δηλώσεις.
✍ Οι 118.000 δηλώσεις που υποβλήθηκαν μετά την 28η Αυγούστου 2020, είναι ένα συνηθισμένο και σταθερό νούμερο, το οποίο αφορά δηλώσεις οι οποίες κάθε χρόνο υποβάλλονται μετά την ημερομηνία λήξης (κληρονόμοι θανόντων, τροποποιητικές, εκπρόθεσμες, δηλώσεις εταίρων νομικών προσώπων με απλογραφικά).

Στις 18.12.2020 υποβλήθηκαν 185 δηλώσεις. Θα μου πείτε βέβαια τι σημασία έχει αυτό. Καμία είναι η απάντηση, απλά το ανέφερα σαν άχρηστη πληροφορία μιας και αυτή είναι η ημέρα των γενεθλίων μου.
✍ Την περασμένη χρονιά δεν υπήρχε ημέρα που να είχαν υποβληθεί πάνω από 130.000 δηλώσεις.✍ Το Taxis θεωρητικά μπορεί να αντέξει πάνω από 200.000 χιλιάδες δηλώσεις ημερησίως (υπάρχει καταγραφή του στατιστικού αυτού στις δηλώσεις του φ.ε. 2018 αν θυμάμαι καλά) ωστόσο για να γίνει αυτό θα πρέπει να “κλείσουν” όλες οι άλλες εφαρμογές.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό λοιπόν, ότι η 28η Αυγούστου 2021 ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δηλώσεων του Φ.Ε. 2020 δεν υπάρχει περίπτωση να είναι και η τελική. Περισσότερες πιθανότητες έχει να πάρει το EURO 2021 η Ελλάδα που δεν συμμετέχει στον θεσμό φέτος, παρά να μη δοθεί περαιτέρω παράταση έως τουλάχιστον τα μέσα Σεπτεμβρίου. Θα μου πείτε φτάνουν μόνο επιπλέον 15 ημέρες; Όχι δεν φτάνουν ούτε για αστείο, αλλά προβλέπω να μας πιέζουν καθότι έχουν διαπιστώσει ότι διαθέτουμε μεγάλη πλάτη…

Σε ό,τι αφορά στην προθεσμία της 27ης Ιουλίου για όσους θέλουν να πάρουν την έκπτωση του 3%, μόνο σαν ανέκδοτο μπορεί να την ακούσω πλέον.

Ένα τελευταίο ενδιαφέρον στατιστικό, είναι ότι δεν υπάρχει χρονιά από το 1994 και μετά (τόσο ήταν η τελευταία καταγραφή που είχε κάνει ο κόμβος), που να μην έχει δοθεί παράταση στην υποβολή των δηλώσεων. Πάντα κάτι συμβαίνει και το Υπ.Οικονομικών αναγκάζεται να δώσει όχι μόνο μία, αλλά και σε πολλές χρονιές 2 και 3 παρατάσεις. Μια το taxis, μια το taxis, μια το τάξις, μια το taxisnet, μια το myΤaxis, μια τα μνημόνια, μια οι εκλογές, μια το euro, μια οι ολυμπιακοί αγώνες, μια οι σεισμοί, μια οι φωτιές, μια η 17 Νοέμβρη, μία οι τρελές αγελάδες, μια τα Ίμια, μια η λίστα Λαγκάρντ, μια το “Μάμα μία” και ένα σωρό άλλα γεγονότα, ήταν μερικές από τις αιτίες για να παραταθεί  η καταληκτική προθεσμία των δηλώσεων.

Λύσεις υπάρχουν και δεν θέλω να ακούω δικαιολογίες τύπου «υπάρχει δημοσιονομικό αντίκτυπο», φορολογικές δηλώσεις 2021: Δώστε άμεσα λύση στο πρόβλημα. 

Όπως καταλαβαίνετε μετά από όλες αυτές τις εξελίξεις η εφαρμογή των myData θα μετατεθεί για μετά το καλοκαίρι καθώς διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει χρόνος για άλλο πόνο. Καλό θα ήταν να γίνει μια ευγενική υπενθύμιση στην ΑΑΔΕ από τους συνδικαλιστικούς μας φορείς καθώς και από το επιμελητήριο, για να έχει και κάτι η ΑΑΔΕ στα “χέρια” της και αυτή όταν θα ανακοινώσει την παράταση. Σε ό,τι αφορά τις εταιρίες πληροφορικής, δεν νομίζω ότι θα έχουν κάποιο πρόβλημα με την παράταση, οι επενδύσεις που έχουν κάνει δεν θα πάνε χαμένες. Αντί να τριπλασιάσουν τα κέρδη τους από τον Ιούλιο και μετά θα κάνουν μια μικρή υπομονή 3-4 μήνες για να τα τριπλασιάσουν αργότερα. Με αυτά και με άλλα προβλέπω παράταση για την εφαρμογή των myData τουλάχιστον έως το τέλος  του έτους. Άλλωστε εάν ήταν να ξεκινήσουμε από 1.7 θα είχε βγει και στον “αέρα” του διαδικτύου η «τιμολογιέρα» της ΑΑΔΕ.

Επί του πιεστηρίου

Το βράδυ της Περασμένης Παρασκευής κατατέθηκαν 2 τροπολογίες στο εργασιακό νομοσχέδιο με διατάξεις που μας αφορούν.


Μεταφορά ετήσιας κανονικής άδειας έτους 2020 εργαζομένων με συμβάσεις εργασίας που τελούν σε αναστολή , παράταση ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑΣ, μέτρα στήριξης εποχικά εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης

Οι βασικότερες διατάξεις της τροπολογίας

1. Οι εποχικά εργαζόμενοι με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης (εργαζόμενοι σε κύρια και μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα ή ως οδηγοί τουριστικών λεωφορείων σε τουριστικές επιχειρήσεις οδικών μεταφορών Τ.Ο.Ε.Μ.) καθίστανται δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, με βάση υπολογισμού το ποσό των πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων (534) ευρώ, που αντιστοιχεί σε τριάντα (30) ημέρες, για κάθε ένα από τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021, που οι δικαιούχοι δεν απασχολούνται, κατόπιν υποβολής μονομερούς υπεύθυνης δήλωσής τους, χωρίς να απαιτείται υπεύθυνη δήλωση εργοδότη, καθώς και πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, με κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό.

2. Επέρχονται τροποποιήσεις στο πρόγραμμα των 100.000 θέσεων εργασίας.
α) οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται και είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα των εκατό χιλιάδων (100.000) νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας του άρθρου 28 του ν. 4726/2020 είναι επιπρόσθετες σε σχέση προς τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας κατά την 31η.3.2021 και,
β) ο μέσος όρος του αριθμού των εργαζομένων για το χρονικό διάστημα των έξι (6) μηνών που επιδοτείται κάθε νέα θέση εργασίας, πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό εργαζομένων που είχαν την 31η.3.2021, προσαυξημένος κατά τον αριθμό των νέων επιδοτούμενων εργαζομένων.

3. Εισάγονται ρυθμίσεις ως προς τη μεταφορά της ετήσιας κανονικής αδείας και τροποποιείται η παρ. 1 του άρθρου 69 του ν. 4756/2020 (Α’ 235) ως προς τον χρόνο μεταφοράς της ετήσιας κανονικής άδειας του έτους 2020. Συγκεκριμένα η άδεια μεταφέρεται κατά τμήματα και έως τις 31.12.2022.

4. Παρατείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέχρι την 30η.9.2021 με αντίστοιχη κάλυψη των εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό για εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση κατά την 31η.3.2021.

Περισσότερα δείτε στον ανωτέρω σχετικό σύνδεσμο

 

➤ Μείωση ενοικίων για Ιούνιο 2021, αλλαγές στη φορολογία πλοίων, τροποποιήσεις στον ΕΝΦΙΑ και άλλες φορολογικές διατάξεις με νέα τροπολογία

Οι βασικότερες διατάξεις της τροπολογίας

1.α Προσαυξάνονται κατά 4% ετησίως και για την πενταετία 2021-2025 (αντίστοιχη ετήσια προσαύξηση ίσχυε έως και το 2020). τα ποσά:
i) του φόρου της παρ.1 του άρθρου 6 του ν. 27/1975 και της εισφοράς της παρ.2 του άρθρου 10 του ίδιου νόμου, των πλοίων Α’κατηγορίας που είναι νηολογημένα με ελληνική σημαία και
ii) της εισφοράς της παρ.1 του άρθρου 4 του ν. 29/1975 των πλοίων ελληνικών συμφερόντων υπό ξένη σημαία, τα οποία είναι ασφαλιστικώς συμβεβλημένα με το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ). Ορίζεται ότι ειδικά για το φορολογικό έτος 2021, η εφαρμογή των ανωτέρω αναστέλλεται.

β. Επανακαθορίζεται ο συντελεστής βάσει του οποίου υπολογίζεται ο φόρος στα ιδιωτικά πλοία αναψυχής και διαμορφώνεται ανάλογα με το μήκος τους σε: 0,5 για μήκος μέχρι και 7 μέτρα, σε 1 για μήκος από 7.01-12 μέτρα και σε 5 για μήκος άνω των 12 μέτρων (σήμερα εφαρμόζεται συντελεστής 5 αδιακρίτως σε κάθε ιδιωτικό πλοίο αναψυχής, ανεξαρτήτως του μήκους του). Η ανωτέρω αναπροσαρμογή εφαρμόζεται για το φορολογικό έτος 2020 και μετά.

2. Απαλλάσσεται, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί εμπορικών μισθώσεων, από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος και του μηνός Ιουνίου του έτους 2021.

3. Επιτρέπεται η υποβολή δήλωσης φόρου μεταβίβασης αποκλειστικά από τον αγοραστή ή τους ειδικούς ή καθολικούς διαδόχους αυτού, κατά τη σύνταξη με αυτοσύμβαση οριστικών συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία σε εκτέλεση προσυμφώνων, που έχουν συνταχθεί μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2000, υπό την οριζόμενη προϋπόθεση, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση των αναφερόμενων πιστοποιητικών.

4α. Δεν συνυπολογίζεται και για το έτος 2021 (ίσχυε για τα έτη 2016-2020) στη συνολική αξία των δικαιωμάτων επί ακινήτου για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., η αξία των δικαιωμάτων επί γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

β. Επεκτείνεται και για το έτος 2021 (ίσχυε ειδικά για τα έτη 2019 και 2020), η μείωση στον ΕΝ.Φ.Ι.Α., φυσικών προσώπων, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.
Η ισχύς των ανωτέρω αρχίζει από 1.1.2021.

5.Απαλλάσσονται από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., ειδικά για το έτος 2021. τα ακίνητα, τα οποία βρίσκονται εντός των οριζόμενων οικισμών των Περιφερειακών Ενοτήτων (Π.Ε.) Φλώρινας. Κοζάνης και Γρεβενών.

Περισσότερα δείτε στον ανωτέρω σχετικό σύνδεσμο

Πριν την κατάθεση των τροπολογιών διεξήχθησαν και οι ημιτελικοί του Roland-Garros. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς ο οποίος τελικά κατέκτησε το τρόπαιο νίκησε τον Ναδάλ, ενώ νωρίτερα ο δικός μας Σ. Τσιτσιπάς νίκησε στον ημιτελικό τον Γερμανό Ζβέρεφ. Αυτά φυσικά τα γνωρίζεται ήδη, αυτό όμως που δεν ξέρετε είναι ότι ο Τσιτσιπάς είχε προμηθευτεί από το πρωί της Παρασκευής το νέο περιοδικό του κόμβου «Η φορολογική σας δήλωση» ενώ αντίθετα ο Ναδάλ δεν μπόρεσε να το βρει καθώς είχε εξαντληθεί στην περιοχή που έμενε. Το κακό είναι ότι το προμηθεύτηκε και ο Τζόκοβιτς ο οποίος μόλις διαπίστωσε ότι θα πληρώσει λιγότερο φόρο φέτος κατέβηκε με άλλη ψυχολογία στον τελικό.  Εδώ που τα λέμε δε νομίζω τα παραπάνω να έπαιξαν κάποιο όλο στην εξέλιξη των παιχνιδιών, ωστόσο οφείλω να τα αναφέρω. Όσο για τον τελικό, τι να πει κανείς! Εκπληκτικοί και οι δύο παίκτες.  Μπορεί ο Τσιτσιπάς να μη τα κατάφερε, φάνηκε όμως ότι δεν θα αργήσει να έρθει και η δική του ώρα σε ένα μεγάλο Grand slam.

 

Δηλώσεις εισοδήματος


Δημοσιεύθηκε επιτέλους το καλό μου :  Το έντυπο Ν για το φορολογικό έτος 2020 (η απόφαση Α.1128/2021
)
Για μια πρώτη γεύση των αλλαγών φαντάζονται να είδατε το σχετικό άρθρο του κόμβου. Εάν όχι πατήστε το ακόλουθο σύνδεσμο :  Έντυπο Ν – Οι αλλαγές του εντύπου για το φορολογικό έτος 2020.
Τα υπόλοιπα θα τα δούμε όταν δημοσιευθούν και οι οδηγίες (σήμερα ή αύριο το πολύ). Σύντομα θα έχουμε και σχετικό σεμινάριο από τον κόμβο για να δούμε με λεπτομέρειες όλα τα νέα δεδομένα.

Για τις δηλώσεις εισοδήματος φυσικών προσώπων την περασμένη εβδομάδα είχαμε και την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ με την οποία έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τη συμπλήρωση κωδικών 781-782 του εντύπου Ε1 (όπου αναγράφονται ποσά που δεν αποτελούν εισόδημα και συμπληρώνονται προαιρετικά μόνο για την κάλυψη τεκμηρίων). Δείτε εδώ την ανακοίνωση.

Τι μάθαμε λοιπόν από την ανακοίνωση.

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή :

Έχουν ήδη προ-συμπληρωθεί στον κωδικό 999 του εντύπου Ε3 τα ποσά που εισέπραξαν οι επιχειρήσεις εντός του έτους 2020. [Εννοείται ότι έχει αναρτηθεί ολόκληρο το ποσό καθώς όπως έχουμε πολλάκις γράψει στον κόμβο, το ποσό που θα επιστραφεί και το ποσό που θα μείνει ως έσοδο στις επιχειρήσεις θα κριθεί μέσα στο 2021. Συνεπώς μέχρι να γίνει αυτό, η επιστρεπτέα θεωρείται δάνειο που καλύπτει τεκμήρια. Γι’ αυτό και η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ αναφέρει ότι το ποσό που θα αναρτηθεί στον 999 του Ε3, θα αναρτηθεί επίσης και στον 781-782 του Ε1].

Για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν από το Υπ.Οικ.:

❖ Έχουν ήδη αναρτηθεί στην αρχική σελίδα των δηλώσεων και στην επιλογή «Ενημέρωση βεβαίωσης αποδοχών». [Θεωρώ ότι αναφέρεται στα 600 ευρώ που δόθηκαν στους επιστήμονες και τα 800 ευρώ που δόθηκαν στις επιχειρήσεις].
❖ Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που έχουν δοθεί από άλλα υπουργεία, θα αναρτηθούν σύντομα. [Θεωρώ ότι αναφέρεται στις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που δόθηκαν στους εργαζομένους, ναυτικούς των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή εντός του 2020, στους καλλιτέχνες, στις ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, κ.λπ.]
 

Για του ιδιοκτήτες ακινήτων :

Τα ποσά που συμψηφίστηκαν εντός του 2020 με οφειλές στη φορολογική διοίκηση, λόγω είσπραξης μειωμένου μισθώματος, δεν αναγράφονται στη δήλωση, καθώς οι συμψηφισμοί φόρων δεν δύναται να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
Τα ποσά των αποζημιώσεων που έλαβαν οι φορολογούμενοι επειδή εισέπραξαν μειωμένα μισθώματα μηνών Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020, λόγω co -19, θα αναγραφούν στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του επόμενου φορολογικού έτους, καθώς καταβλήθηκαν εντός του 2021.

Μερικά ακόμα χρηστικά για τις φορολογικές δηλώσεις

– Δείτε και κατεβάστε το επικαιροποιημένο αρχείο των Προσωρινών Λογιστικών και Φορολογικών Διαφορών (πίνακας Ε) του συναδέλφου Στέλιου Σταματάκη (πατήστε εδώ για να το κατεβάσετε).

– Σχετικά με τα ενοίκια που δεν καταβλήθηκαν το 2020 λόγω της υποχρεωτικής μείωσης από το κράτος και (επειδή πολλοί συνάδελφοι ρωτούν) η γνώμη μου για την αντιμετώπισή είναι η ακόλουθη.
Τα ενοίκια που δεν εισπράχθηκαν δεν αποτελούν εισόδημα, δεν θα αναγραφούν στο Ε2 και κατ’ επέκταση ούτε στο Ε1. Αν για παράδειγμα ιδιοκτήτης με ενοίκιο 1000 ευρώ, εισέπραξε μειωμένο ενοίκιο (600,00 ευρώ) για τους 5 από τους 12 μήνες του 2020, τότε θα συμπληρώσει 2 γραμμές στο Ε2, μία με 7Χ1000=7.000 για τα ενοίκια των μηνών στα οποία δεν έγινε μείωση και μια δεύτερη 600Χ5=3.000 για τους μήνες  που είχε μείωση. Σύνολο δηλαδή 10.000.

– Προσοχή, στις περιπτώσεις που η δήλωση δεν εκκαθαριστεί φέτος αλλά ζητηθεί να προσκομισθούν δικαιολογητικά για κάποιους κωδικούς. Τα δικαιολογητικά θα πρέπει να προσκομισθούν εντός 15 ημερών καθώς μετά από 30 ημέρες η Δ.Ο.Υ. θα εκκαθαρίσει τη δήλωση χωρίς να λάβει υπόψιν της τα ποσά των κωδικών που θα έχουν στείλει τη δήλωση για έλεγχο. Οι “ύποπτοι” κωδικοί που μπορούν οδηγήσουν τη δήλωση σε έλεγχο έχουν σημειωθεί και στο περιοδικό του κόμβου «Η φορολογική μου δήλωση 2021» με συγκεκριμένο εικονίδιο για να έχετε μια αίσθηση. Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ακόμη και κατά την διάρκεια της υποβολής των δηλώσεων η ΑΑΔΕ τροποποιεί και προσθέτει νέες παραμέτρους σε ορισμένους κωδικούς όταν βλέπει “περίεργη” δραστηριότητα. 

– Σχετικά με τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού σε νομικά πρόσωπα (800 ή 534 ευρώ) αυτές πρέπει να αναγραφούν στα βιβλία και στη συνέχεια με βάση και την εγκύκλιο Ε.2112/2021 θα πρέπει να αναγραφούν και στους κωδικούς 144,244,322,444 του Ε3 για να μη φορολογηθούν. Η γνωμοδότηση του ΣΛΟΤ η οποία αναφέρει ότι μπορούμε να μην αναγράψουμε αυτές τις αποζημιώσεις στα βιβλία εφόσον τηρείται απλογραφικό λογιστικό σύστημα, θεωρώ ότι είναι λανθασμένη. Άλλωστε είναι γνωμοδότηση και δεν έχει την ίδια νομική βαρύτητα  με τις εγκυκλίους της ΑΑΔΕ.

Επισημάνσεις


Πρόβλημα στον ΕΦΚΑ για τους αγρότες με παράλληλη δραστηριότητα
➤ Όριο οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία ως προϋπόθεση απονομής της σύνταξης

 

Αντικειμενικές


Δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα η απόφαση (57732 ΕΞ 2021) με τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα ισχύσουν από το 2022. Στην σχετική ανακοίνωση (δείτε εδώ) που εξέδωσε το Υπ.Οικονομικών αναφέρεται ότι σύντομα θα έχουμε και μια νέα πλατφόρμα (το όνομα δεν το ξέρω αλλά ταιριάζει το “myPropertyValues”)  η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να ενημερωθούν, μέσω ψηφιακού χάρτη, σχετικά με τη ζώνη στην οποία ανήκει το ακίνητο που τους ενδιαφέρει, και να υπολογίσουν την αντικειμενική αξία του. Tώρα για το κατά πόσον κάποιος πολίτης θα μπορέσει να υπολογίσει την αντικειμενική αξία του ακινήτου του μέσω μιας πλατφόρμας, επιφυλάσσομαι (αν και από τον Πιερρακάκη όλα μπορεί να τα περιμένουμε).  
Μαζί με τον νέες αντικειμενικές οι οποίες θα ισχύσουν το 2022, θα έχουμε και νέο ΕΝΦΙΑ ο οποίος σχεδιάζεται..

 

Τα νέα της ΑΑΔΕ

→ Η ΑΑΔΕ εκσυγχρονίζεται σιγά σιγά και έτσι μετά τους 5.000 laptop που θα πάρουν οι ελεγκτές της, οι υπόλοιποι υπάλληλοι θα αποκτήσουν 8.300 νέους υπολογιστές καθώς και οθόνες 23 ιντσών. [Με 9.550 ηλεκτρονικούς υπολογιστές εξοπλίζονται ΑΑΔΕ, Υπ. Οικονομικών και ΓΓΠΣ]. Δώστε κάτι παραπάνω βρε παιδιά, 23άρες οθόνες βάζουν τώρα στα αυτοκίνητα, χάθηκε ο κόσμος να πάρετε μερικές 27άρες να κάνετε τη δουλειά σας ποιο άνετα.  
07/06/2021 ΑΑΔΕ: Διευκρινίσεις για το Tax Administration Monitor Απριλίου 2021

 

Τα νέα του e-ΕΦΚΑ

→ e-ΕΦΚΑ: Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία αυτόματης λήξης ασφάλισης μελών Νομικών Προσώπων
→ Ηλεκτρονικά πλέον η εγγραφή των νέων Δικηγόρων στον e-ΕΦΚΑ
→ e-ΕΦΚΑ: Προσωρινή αναστολή λειτουργίας ηλεκτρονικών υπηρεσιών την Κυριακή 13/6 κατά τις ώρες 05:00 πμ έως 10:00 πμ
 

 
Λοιπά Εργασιακά – Ασφαλιστικά
→ 

Το νέο εργασιακό βρίσκεται στη βουλή και εκτός από τις τροπολογίες που ανέφερα πιο πάνω είχαμε και ανακοινώσεις :  Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Πώς θα υλοποιηθεί το νέο σύστημα. Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 η εφαρμογή σε συγκεκριμένους κλάδους.
 
Για το εργασιακό νομοσχέδιο το ΟΕΕ :  ΟΕΕ – Εργασιακό νομοσχέδιο: Οι θέσεις και προτάσεις που κατατέθηκαν στην Επιτροπή

→ Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 34/2021 Παράταση καταβολής δόσεων ρύθμισης σε επιχειρήσεις και εργοδότες
→ Εκκρεμείς συντάξεις και απονομή – Οι εκθέσεις «ΑΤΛΑΣ» Φεβρουαρίου και Μαρτίου
→ Όριο οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία ως προϋπόθεση απονομής της σύνταξης
→ Παράταση καταβολής συντάξεων αναπηρίας και προνοιακών παροχών σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία
→ ΟΑΕΔ: Προσωρινοί πίνακες του προγράμματος παιδικών κατασκηνώσεων 2021
 

➤  Προσδιορισμός ασφαλιστικών εισφορών και απεικόνιση ασφάλισης εργαζομένων και εργοδοτών τουριστικών καταλυμάτων δωδεκάμηνης λειτουργίας

➤  Έναρξη ασφάλισης νέων δικηγόρων – Επέκταση της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Βεβαίωση Υποβολής Απογραφικής Δήλωσης»

 

Τα σχετικά με τον Co-19
 

Για όλα τα θέματα που μας αφορούν και σχετίζονται με τον co-19 μπορείτε να βλέπεται πάντα τα ακόλουθα άρθρα του κόμβου που επικαιροποιούνται σχεδόν καθημερινά :
 

✻  Αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων, δραστηριοτήτων, δομών, εργασιών, κ.λπ. σε όλη την περίοδο της πανδημίας (αναλυτικά διαστήματα, Κ.Α.Δ., αποφάσεις, εγκύκλιοι, κ.λπ.). Συνεχής ενημέρωση

✻ Παρατάσεις φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων – Πλήρης οδηγός

✻ Υποχρεώσεις και προθεσμίες στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ στην πλατφρόμα supportemployees καθώς και σε λοιπές πλατφόρμες στο πλαίσιο λήψης μέτρων για τον κορωνοϊό
✻ Υποχρεωτικοί έλεγχοι self test, rapid test, ασθένεια από co, άδεια για co test, άδεια καραντίνας, άδεια γονέων λόγω νόσησης τέκνων – Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι
 

1. Αναστολές/αποζημιώσεις ειδικού σκοπού/δηλώσεις

→ 

Αναστολές Ιουνίου – Αναστολές Ιουνίου: Πώς θα υποβάλλονται οι δηλώσεις από σήμερα, Δευτέρα 07.06 έως την Παρασκευή 11.06

2. Σταδιακή άρση περιορισμών

09/06/2021 Περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων κατά του Co-19- Μουσική σε εστίαση, Από 01:30 έως 05:00 η απαγόρευση κυκλοφορίας 

→ Η απόφαση με τα μέτρα για το διάστημα από τη Δευτέρα, 14 Ιουνίου έως και τη Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

→ 12/06/2021 Δ1α/Γ.Π.οικ.36848/11.6.2021 Προϋποθέσεις εισόδου στη Χώρα προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.
 

3. Μείωση ενοικίων

Δηλώσεις COVID Απριλίου: Σε λειτουργία η πλατφόρμα
 

4. Αποφάσεις

→  Δ12α/ΓΠοικ.34385/31.5.2021 Παράταση καταβολής των συντάξεων αναπηρίας και των προνοιακών παροχών σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία

→  63203/7.6.2021 2η Τροποποίηση της υπ’ αρ. 24101/25.2.2021 (Β’ 757) απόφασης του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Πρόσκληση για τον Β’ κύκλο Επιδότησης Τόκων Υφιστάμενων Δανείων Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων πληττόμενων από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νόσου COVID-19».

→  ΔΙΔΑΔ/Φ.69/164/οικ.11266/8.6.2021 Μέτρα και ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού – 47η εγκύκλιος
[Λειτουργία του Δημοσίου από τη Δευτέρα, 07.06 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 14.06 και ώρα 6:00]

 

Νομοθεσία


Νέος νόμος 4807/2021 – Θεσμικό πλαίσιο τηλεργασίας, διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις.


Κατατέθηκε στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου «Οικονομική αποκατάσταση παραχωρησιούχων αεροδρομίων, λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 για το έτος 2020»

Τροπολογία για παράταση και ένταξη επιπλέον οφειλών έως 30.6.2021 στη ρύθμιση οφειλών προς τους ΟΤΑ, παράταση θητείας των Διοικητικών Συμβουλίων σωματείων και συλλόγων και άλλες διατάξεις
10/06/2021 Σε διαβούλευση νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες – Η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την τροποποίηση του ν. 4557/2018

 

Αρθρογραφία


11/06/2021 Άρθρα Χρηματοδοτικές μισθώσεις
 

ΔΕΔ

 

✏ ΔΕΔ Α 1328/2021 Αναμόρφωση λογιστικού αποτελέσματος βάση συντελεστή κέρδους κλάδου – Αρχή των ίσων αποστάσεων ιλικών συναλλαγών – Λογιστικές διαφορές – Αυτοτέλεια χρήσεων, αγορές και ανάλωση σε προηγούμενη χρήσης
✏  ΔΕΔ Α 1311/2021 Ναυτιλιακό μέρισμα – Καταβολή σε νομικό πρόσωπο συμφερόντων του δικαιούχου του μερίσματος – Δεν υφίσταται δωρεά
✏  ΔΕΔ Α 1306/2021 Δεν έχει παραγραφεί υπόθεση που αφορά τη χρήση 2013 και η καταλογιστική πράξη εκδόθηκε εντός του έτους 2020, εφόσον το προς συμψηφισμό υπόλοιπο ΦΠΑ που προέρχεται από την προηγούμενη χρήση υπερβαίνει τις 50.000€

ΣτΕ

✏ ΣτΕ 2166/2020 Λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων – Κρίση περί μη απόδειξης, εκ μέρους της Φορολογικής Αρχής, της εικονικότητας των φορολογικών στοιχείων
✏ ΣτΕ 2028/2020 Πράξη επιβολής προστίμου ΚΒΣ λόγω λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων – Παραγραφή
✏ ΣτΕ 1781/2020 Γενικό προνόμιο του Δημοσίου – Πτωχευτικός συμβιβασμός – Αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου.
✏ ΣτΕ 2032/2020 Απλή τελωνειακή παράβαση – Ατελής εισαγωγή αυτοκίνητου χωρίς μεταφορά της συνήθους κατοικίας – Παραγραφή  

Φορολογικές και όχι μόνο αποφάσεις

➤  Φορολογική μεταχείριση κερδών τεχνικής εταιρείας για εισοδήματα από εργασίες των οποίων το αντικείμενο βρίσκεται έξω από τα όρια της Ελληνικής Επικράτειας

➤  Αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο για την ενίσχυση που καταβάλλεται στο πλαίσιο της δράσης «Επιχορήγηση Επιχειρήσεων Εστίασης για την Προμήθεια Θερμαντικών Σωμάτων Εξωτερικού Χώρου – Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 31 και 32 του ν. 4801/2021

➤  Πρόγραμμα επιδότησης διακοπών εργαζομένων, ανέργων και οικογενειών αυτών περιόδου 2021 – 2022, με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού

➤  Ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών – Σε ισχύ από 01-09-2021 πλην των Υποενοτήτων Γ.2 έως και Γ.5 της Ενότητας Γ’

➤ Α.1125/2021 Επέκταση του Καταστήματος Αφορολογήτων, Αδασμολόγητων και Φορολογημένων Ειδών της Κ.Α.Ε. Α.Ε. στον Αερολιμένα Κεφαλλονιάς

➤ 62177 ΕΞ 2021 Καθορισμός λεπτομερειών για την κατάρτιση και λειτουργία του Μητρώου εκτελεστών διαθηκών, εκκαθαριστών κοινωφελών περιουσιών και κηδεμόνων σχολαζουσών κληρονομιών

➤ Δ.ΟΡΓ. Γ. 1047810 ΕΞ 7.6.2021 Επικαιροποίηση της ύλης του «Εγχειριδίου επιλεγμένων λειτουργικών διαδικασιών Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (Γ.Δ.Τ. & Ε.Φ.Κ.) της Α.Α.Δ.Ε.» έκδοσης Νοεμβρίου 2020

➤ ΔΕΑΦ Β 1038768 ΕΞ 2021 Ρύθμιση για το αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο της ενίσχυσης που καταβάλλεται από τις Περιφέρειες μέσω ΕΣΠΑ λόγω Co-19

➤ Δ.ΕΙΣΠΡ. Α 1038522 ΕΞ 2021 Ρύθμιση για το αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο της ενίσχυσης που καταβάλλεται από τις Περιφέρειες μέσω ΕΣΠΑ λόγω Co-19

➤ 69195 ΕΞ 2021 Χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή προκαταβολής για την αποζημίωση των πληγέντων από τις πλημμύρες της 17ης έως και 20ης Σεπτεμβρίου 2020 στον Δήμο Αλμυρού της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και στον Δήμο Φαρσάλων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

➤ 67360 ΕΞ 2021 Ρύθμιση τεχνικών και λεπτομερειακών θεμάτων της διαδικασίας διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού του Κεφαλαίου Α΄ του Μέρους Δευτέρου του Βιβλίου πρώτου ν. 4738/2020

➤ 66468 ΕΞ 2021 Διαδικασία επιβεβαίωσης της βιωσιμότητας ή φερεγγυότητας του οφειλέτη, κατά περίπτωση, και διαδικασίας κατάρτισης της διμερούς σύμβασης αναδιάρθρωσης

➤ 28226/4.6.2021 Καθορισμός των λεπτομερειών εφαρμογής των επιμέρους υποχρεώσεων των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 4557/2018

Καλή συνέχεια σε όλους

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό