22.1 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Το σχέδιο Μπάιντεν για να μπλοκάρει το Temu

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένα ασαφές «παραθυράκι» του δασμολογικού νόμου στις ΗΠΑ από το 1930 προσπαθεί να κλείσει ο Λευκός Οίκος, προκειμένου να κερδίσει μια μεγάλη οικονομική μάχη με την Κίνα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει βάλει στο στόχαστρό της τους διαδικτυακούς κολοσσούς Shein και Temu που εκμεταλλεύονται την εξαίρεση de minimis κάνοντας την Κίνα να θησαυρίζει εξάγοντας πάμφθηνα προϊόντα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, οι αθρόες εισαγωγές από την Κίνα, που μένουν αδασμολόγητες, επειδή οι εισαγωγείς (επιχειρήσεις και πελάτες λιανικής) δηλώνουν ότι τα προϊόντα έχουν αξία μικρότερη των 800 δολαρίων με αποτέλεσμα το αμερικανικό δημόσιο να χάνει δασμούς και να μειώνει το ισοζύγιο συναλλαγών με την Κίνα.

Τώρα η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να καταπολεμήσει τα φθηνά προϊόντα που πωλούνται εκτός Κίνας, σε μια προσπάθεια να μειώσει την εξάρτηση των ΗΠΑ από το Πεκίνο και να ενισχύσει την εγχώρια βιομηχανία, αλλά αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές των ΗΠΑ που συρρέουν σε δημοφιλείς τοποθεσίες αγορών όπως το Temu και το Shein.

Ο προτεινόμενος νόμος του προέδρου Τζο Μπάιντεν λέει ότι οι ξένες εταιρείες δεν μπορούν να αποφύγουν τους δασμούς απλώς στέλνοντας αγαθά που ισχυρίζονται ότι έχουν αξία 800 δολάρια ή λιγότερο. Πωλητές κυρίως από την Κίνα έχουν χρησιμοποιήσει τη λεγόμενη εξαίρεση de minimis για να κατακλύσουν την αγορά των ΗΠΑ, στέλνοντας φορέματα, παπούτσια, παιχνίδια και τσάντες απευθείας στους Αμερικανούς αγοραστές σε μικρές συσκευασίες.

Οι εισαγωγές ξεπέρασαν το 1 δις

Ο αριθμός αυτών των αποστολών έχει εκτιναχθεί από 140 εκατομμύρια ετησίως προ ετών σε πάνω από 1 δις δολάρια το 2023, σύμφωνα με δήλωση του Λευκού Οίκου. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ λέει ότι η εξαίρεση καθιστά επίσης πιο δύσκολο το μπλοκάρισμα των απαγορευμένων εισαγωγών όπως η φαιντανύλη και το περιεχόμενο συνθετικών ναρκωτικών, αυξάνοντας τους φόβους ότι τα μη ασφαλή και παράνομα προϊόντα διολισθαίνουν.

Η κίνηση του Λευκού Οίκου έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να μειώσουν την εξάρτησή τους από κινεζικά προϊόντα, να προστατεύσουν τις αναδυόμενες βιομηχανίες όπως τα ηλεκτρικά οχήματα από τον κινεζικό ανταγωνισμό και να περιορίσουν την πρόσβαση της Κίνας σε προηγμένα τσιπ υπολογιστών.

Η πρόταση του Μπάιντεν έρχεται την ίδια εβδομάδα που η Βουλή των ΗΠΑ στόχευσε την Κίνα σε μια σε μεγάλο βαθμό δικομματική σειρά νομοσχεδίων, δείχνοντας το εύρος των προσπαθειών της Ουάσιγκτον να ανταγωνιστεί το Πεκίνο σε έναν παγκόσμιο αγώνα για κυριαρχία και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στους καθημερινούς Αμερικανούς σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη. για ψώνια.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό