18.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία στον 21ο αιώνα

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Παρουσιάστηκε χθες σε ειδική συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής το «Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία στον 21ο αιώνα» του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Το σχέδιο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο και μπήκε σε δημόσια διαβούλευση για έναν μήνα.

Για τους βασικούς άξονες του Σχεδίου μίλησαν η πρόεδρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Αθηνά Δεσσύπρη, ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής που το εκπόνησε Άγης Τσουρός, πρώην διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης στον Π.Ο.Υ. Ευρώπης και ο Γιώργος Χρούσος αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής και Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας στο ΕΚΠΑ. Ακολούθησαν πολύ ενθαρρυντικές τοποθετήσεις από τους εκπροσώπους των κομμάτων ως προς την πρόθεση υιοθέτησης των αρχών του Σχεδίου.

Επιθυμία του Ιδρύματος Μποδοσάκη, είναι να αποτελέσει το Σχέδιο Δράσης την αφετηρία για τη δημιουργία κοινής αντίληψης μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων που θα οδηγήσει στη μετέπειτα υιοθέτησή του από την πολιτεία.

Το «Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία στον 21ο αιώνα» προτείνει μία σύγχρονη προσέγγιση σύμφωνα και με τις μεθοδολογίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μία προσέγγιση με διεπιστημονικές πολιτικές, υπηρεσίες και δραστηριότητες που καλύπτουν όλο το φάσμα από την πρόληψη και προαγωγή της υγείας, την προστασία και την παρακολούθηση της υγείας του πληθυσμού, μέχρι την περίθαλψη και τη διαχείριση κρίσεων.Όλες οι προτάσεις του Σχεδίου βασίζονται στους 17 στόχους των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη που καλεί για ισότητα, προσβασιμότητα και βιωσιμότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σχέδιο Δράσης τελεί υπό τη Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και για τη δημιουργία του συστάθηκε οκταμελής Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή, η οποία είχε την στήριξη πενηνταμελούς (Δι)επιστημονικής Επιτροπής με ευρεία εκπροσώπηση από την ακαδημαϊκή και επαγγελματική κοινότητα της Δημόσιας Υγείας.

Επίσης, δημιουργήθηκαν 20 διεπιστημονικές θεματικές ομάδες στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 150 επιστήμονες και το τελικό Σχέδιο διαμορφώθηκε μετά από 18 μήνες αφιλοκερδούς εργασίας της Επιστημονικής Ομάδας και διαλόγου με την επιστημονική και επαγγελματική κοινότητα και τους ενεχόμενους φορείς, και λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις.

 

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό