30.1 C
Athens
Σάββατο, 29 Ιουνίου, 2024

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε την πολύνεκρη επίθεση στο Νταγκεστάν

Ειδήσεις Ελλάδα

Τις φονικές επιθέσεις σε εκκλησίες και συναγωγές στο Νταγκεστάν της Ρωσίας καταδίκασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με σημερινή του ανακοίνωση, «τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδίκασαν με τον πιο έντονο τρόπο τον αποτρόπαιο και δειλό τρομοκράτη».

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή σημειώθηκαν επιθέσεις στο Νταγκεστάν, οδηγώντας στον θάνατο 19 ανθρώπων. Μεταξύ των νεκρών και 5 δράστες, που εξουδετερώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε η ρωσική Ανακριτική Επιτροπή.

Οι συντονισμένες επιθέσεις ενόπλων στην πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, τη Μαχατσκαλά, και στην πόλη Ντερμπέντ (νοτιότερα), σημειώθηκαν τρεις μήνες μετά το μακελειό με τους 145 νεκρούς σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα, για το οποίο την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Κυρίως Μουσουλμάνοι στο Νταγκεστάν

Το Νταγκεστάν, ένα από τα φτωχότερα μέρη της Ρωσίας, είναι μια κυρίως μουσουλμανική δημοκρατία.

Μεταξύ 2007 και 2017, μια τζιχαντιστική οργάνωση που ονομάζεται Emirate (Εμιράτο) του Καυκάσου, και αργότερα το Ισλαμικό Εμιράτο του Καυκάσου, οργάνωσε επιθέσεις στο Νταγκεστάν και στις γειτονικές ρωσικές δημοκρατίες της Τσετσενίας, της Ινγκουσετίας και της Δημοκρατίας της Καμπαρντίνο – Μπαλκάρια.

Μετά από μια επίθεση στον χώρο του Δημαρχείου Crocus κοντά στη Μόσχα τον Μάρτιο, οι αρχές επέρριψαν ευθύνες σε Ουκρανία και Δύση, παρόλο που την ανέλαβε ο ISIS.

Τότε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε επιμείνει ότι «η Ρωσία δεν μπορεί να γίνει στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων από ισλαμιστές φονταμενταλιστές» επειδή «επιδεικνύει ένα μοναδικό παράδειγμα διαθρησκειακής αρμονίας και διαθρησκευτικής και διαεθνοτικής ενότητας».

Ωστόσο, πριν από τρεις μήνες, η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Ρωσίας, FSB, ανέφερε ότι είχε αποτρέψει ένα σχέδιο επίθεσης του ISIS σε συναγωγή της Μόσχας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό