15.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το σκοτάδι απλώνεται πάνω από τη δημοκρατία

Ειδήσεις Ελλάδα

«Ήρθε η ώρα του λαού. Η κυβέρνηση της ακρίβειας, η κυβέρνηση των ανισοτήτων, των υποκλοπών και των εκβιασμών, η κυβέρνηση της διαφθοράς και της εκτροπής ήρθε η ώρα να κριθεί από τον ελληνικό λαό».

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε πριν λίγο την ομιλία του στο κλειστό γήπεδο «Απόλλωνα» στην Πάτρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το «πάθος» και η «αποφασιστικότητα» του κόσμου που παρευρίσκεται δηλώνει όχι μόνο τη «δυνατότητα» του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει στις επερχόμενες εκλογές, αλλά ότι βρίσκεται ήδη «μπροστά στις μεγάλες ευθύνες» που του δώσει ο λαός για να «βγάλει τη χώρα από το τέλμα που έχει οδηγηθεί τα τελευταία 3,5 χρόνια».

«Όποιος ξέχασε, θυμήθηκε και έμαθε, έμαθαν οι νεότεροι τι σημαίνει η δεξιά του κ. Μητσοτάκη», είπε χαρακτηριστικά αντιδρώντας στο άκουσμα του εν λόγω συνθήματος και τόνισε πως «ήρθε η ώρα να απαντήσει ο κάθε πολίτης, ό,τι κι αν ψήφισε στις τελευταίες εκλογές, στο δίλημμα που επιτακτικά βάζει η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα: Δημοκρατία, ή Νέα Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, ή Μητσοτάκης».

Να απαντήσουμε στην επίθεση των φαύλων με αντεπίθεση της δημοκρατίας

«Η απάντηση που θα δώσει ο λαός θα είναι συντριπτική. Η απάντηση θα είναι Δημοκρατία. Η απάντηση θα είναι Δικαιοσύνη. Η απάντηση θα είναι η μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές, όποτε και αν αποφασίσουν να στήσουν τις κάλπες», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας και επανέλαβε πως «ο εφιάλτης που ζούμε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια θα φτάσει στο τέλος του» και «η δημοκρατία, το κράτος Δικαίου, η Δικαιοσύνη θα επιστρέψουν σε αυτόν τον τόπο».

INTIME NEWS

«Πολύ φοβάμαι ότι Δεξιά του 2023 έχει δυστυχώς επιστρέψει στη Δεξιά του 1989. Λάσπη, διώξεις, τρομοκρατία, ειδικά δικαστήρια, κατασκευές με μαύρες σακούλες, ψέματα, δολοφονίες χαρακτήρα, ακόμα και προβοκάτσιες έχουν μπει στην ημερήσια διάταξη. Αυτή η εκστρατεία μίσους και διαβολής είναι βέβαιο ότι θα εντείνεται όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης. Κι αυτό απαιτεί από όλους μας ψυχραιμία και δημοκρατική εγρήγορση. Να μην επιτρέψουμε σε αυτό καθεστώς να επιβάλει την τοξικότητα ως κανονικότητα. Να απαντήσουμε στην επίθεση των φαύλων με αντεπίθεση της δημοκρατίας.

Γι’ αυτό και εμείς απέναντι στη χυδαιότητα, στη τοξικότητα, στο θράσος και στην εκτροπή, θυμόμαστε και ακολουθούμε τα λόγια εκείνα του συντοπίτη σας, που ονομάστηκε Γέρος της Δημοκρατίας: Τι κάνουμε; Τρομοκρατούμε τους τρομοκράτες. Αυτό κάνουμε. Με τη νηφαλιότητα, τα επιχειρήματα, την αποφασιστικότητα. Με την παρουσία μας σε στάδια που αυτοί δεν μπορούν να γεμίσουν θέατρα», τόνισε.

Βαριά σκιά πάνω από το πολιτικό σύστημα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μίλησε και για το σκάνδαλο των υποκλοπών, λέγοντας πως «είδαμε το σκοτάδι να απλώνεται πάνω από τη δημοκρατία. Το κράτος δικαίου να γίνεται παρακράτος Μητσοτάκη. Την ΕΥΠ να γίνεται ΚΥΠ, Καθεστωτική Υπηρεσία Πληροφοριών, στην υπηρεσία του καθεστώτος Μητσοτάκη. Και είδαμε πίσω από τα μεγάλα λόγια της δήθεν αγάπης για την πατρίδα, ακόμα και την εθνική μας ασφάλεια να την εμπλέκουν σε παίγνια εκβιασμών τύπου μαφίας, με την παρακολούθηση της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων.

Το έλλειμμα δημοκρατίας εκδηλώνεται όχι μόνο με τις υποκλοπές αλλά και με τις τιμές στο σούπερ μάρκετ, το ρεύμα, τη βενζίνη. Το διάτρητο κράτος δικαίου διευκολύνει ελάχιστους να πλουτίζουν σε βάρος των πολλών.Διότι Ψωμί και Ελευθερία ήταν πάντα αξεχώριστα στη ζωή των ανθρώπων.

— Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras (@atsipras) February 3, 2023

Και αναρωτιέμαι: Θα δώσει άραγε καμία εξήγηση ο κος Μητσοτάκης για αυτή τη πρωτοφανή εκτροπή; Ή θα πάμε έτσι μέχρι τις εκλογές. Με βαριά σκιά πάνω από το πολιτικό σύστημα. Και πάνω από τις Ένοπλες δυνάμεις της χώρας ;

Θα μας πεί γιατί έδωσε εντολή να τους ακούει και να τους παρακολουθεί η ΕΥΠ; Υπήρχαν λόγοι εθνικής ασφάλειας για να παρακολουθεί τους αρχηγούς των Ενόπλων δυνάμεων και τους επικεφαλής των εξοπλισμών ή μήπως απλά ήθελε τη σιωπή τους για τα εξοπλιστικά προγράμματα;

Θα μας πει αν υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας που άκουγε τους υπουργούς του ή απλά ήθελε να τους έχει στο χέρι;

Υπάρχουν λόγοι Εθνικής ασφάλειας που άκουγε τον κο Ανδρουλάκη ή ήθελε και συνεχίζει να θέλει το κόμμα το κόμμα του σε ομηρεία μετά τις εκλογές με απλή αναλογική; Θα δώσει απαντήσεις σε όλα αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα ή θα πάμε σε εκλογές στο σκοτάδι; Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας αλλά λόγοι ιδιοτέλειας και συμφέροντος».

Δεν μπορώ να φανταστώ το θύμα των υποκλοπών να συγκυβερνά με τον θύτη, αλλά κυρίως δεν μπορώ να φανταστώ πώς είναι δυνατό το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να έχει στόχο τη συνεργασία με τη ΝΔ του Μητσοτάκη, του Βορίδη, του Πλεύρη, του Γεωργιάδη και εσχάτως του Καρατζαφέρη

— Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras (@atsipras) February 3, 2023

Θράσος Μητσοτάκη – Μας κουνά το δάχτυλο

Όπως υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει «το θράσος σήμερα να μας κουνά και το δάκτυλο.Ο ωτακουστής πρωθυπουργός που πιάστηκε με τον κοριό στο αυτί να μας κάνει μαθήματα κοινοβουλευτισμού.

Και να μιλά για πεζοδρόμιο. Αυτός που τη κοινοβουλευτική μας δημοκρατία την πρόδωσε και την απαξίωσε. Που παραβίασε τους κανόνες της.

Αλλά ακόμη κι έτσι, καλό είναι σήμερα να του θυμίσουμε μιας και μιλάει για πεζοδρόμια και για πλατείες. Ότι και αυτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Δημοκρατικής παράδοσης του λαού μας. Στα πεζοδρόμια και στις πλατείες κερδήθηκαν οι δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού μας.

INTIME NEWS

Από τον Καλλέργη και τον Μακρυγιάννη, ως τη Πρωτομαγιά του 36. Από τη κατοχή έως το Πολυτεχνείο. Και από τον ανένδοτο για τη δημοκρατία του Γεωργίου Παπανδρέου και τις διαδηλώσεις για την αποστασία μέχρι τους αγώνες του 114 και τις συγκεντρώσεις της μεταπολίτευσης.Ας μη τα υποτιμά λοιπόν τόσο πολύ τα πεζοδρόμια και τις πλατείες, ο κος Μητσοτάκης. Γιατί είναι μέρος της ιστορίας μας».

Μήνυμα προς Ανδρουλάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε ακόμη μήνυμα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ,  Νίκο Ανδρουλάκη σημειώνοντας ότι: «Θεωρούμε ότι είναι πολιτικά αδιανόητο, να αφήνεται σήμερα να εννοηθεί ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα μπορούσε την επόμενη των εκλογών με απλή αναλογική, να συνεργαστεί με τον κ. Μητσοτάκη. Και αυτό όχι γιατί δε μπορούμε να φανταστούμε πως το θύμα των υποκλοπών σήμερα, θα μπορεί αύριο να συγκυβερνά με τον θύτη του.

Αλλά γιατί δε μπορούμε να φανταστούμε πως είναι δυνατόν το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να έχει στόχο να συνεργαστεί με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, του κ. Βορίδη, του κ. Πλέυρη, του κ. Γεωργιάδη και εσχάτως και του κ. Καρατζαφέρη».

Όποιος ξέχασε τι σημαίνει Δεξιά το θυμήθηκε -και το έμαθαν οι νεότεροι- τα τελευταία 3,5 χρόνια. Ήρθε η ώρα να απαντήσει ο κάθε πολίτης σε ένα δίλημμα που με επιτακτικό τρόπο βάζει η σκληρή πραγματικότητα:Δημοκρατία ή Νέα Δημοκρατία;Δικαιοσύνη ή Μητσοτάκης; pic.twitter.com/t7vvtKZjD4

— Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras (@atsipras) February 3, 2023

Τι σημαίνει Δικαιοσύνη

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τονίζοντας ότι «θέλουμε να υπογράψουμε μαζί σας ένα συμβόλαιο δικαιοσύνης και  δημοκρατίας».

«Τι σημαίνει λοιπόν Δικαιοσύνη παντού, στη ζωή και στη καθημερινότητά μας; Τι θα σημάνει η πολιτική αλλαγή  για τη ζωή της καθεμιάς και του καθένα; Πρώτα από όλα σημαίνει άμεσα και δραστικά μέτρα για να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια. Για να μπει ένα τέλος στην αισχροκέρδεια.

Δικαιοσύνη σημαίνει:

Κρατικοποίηση της ΔΕΗ, για να γίνει ξανά δημόσια και να ηγείται της προσπάθειας να πέσουν οι τιμές στο ρεύμα.Προστασία από τις αποκοπές ρεύματος των ευάλωτων νοικοκυριών.Επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής ηλεκτρικής ενέργειαςΔιατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών.

Τι σημαίνει δικαιοσύνη στην εργασία; Σημαίνει:

Αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ, από τον πρώτο χρόνοΑύξηση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10 % από τον πρώτο χρόνοΘέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέαΞεπάγωμα των τριετιώνΕπαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίαςΕπανίδρυση του ΣΕΠΕΕπαναφορά του 8ωρου και των απλήρωτων υπερωριών

Τι σημαίνει δικαιοσύνη στην οικονομία; Σημαίνει:

Αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους (ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκι)Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστήΜείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της ΕΕΚατάργηση του τέλους επιτηδεύματοςΠροστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης από πλειστηριασμούς120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη στο δημόσιο Κανόνες στη λειτουργία των fundsΚαι Δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα

Τι σημαίνει δικαιοσύνη στις συντάξεις; Σημαίνει:

Επιστροφή όλων των αναδρομικών σε 3 ετήσιες δόσειςΕπαναφορά της 13ης σύνταξης που θεσπίσαμε το 2019Αύξηση των συντάξεων όπως ορίζει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑΑποκατάσταση των αδικιών που δημιουργούνται από την προσωπική διαφοράΚατάργηση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης

Τι σημαίνει δικαιοσύνη για τις μητέρες; Σημαίνει:

Αύξηση και μετατροπή του επιδόματος παιδιού σε επίδομα μητέρας και χορήγησή του στη μητέρα από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 έτη ανεξαρτήτως σπουδών.Ειδική άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσεςΒρεφονηπιακοί σταθμοί για όλα τα παιδιά

Τι σημαίνει δικαιοσύνη για τα νέα ζευγάρια;  Σημαίνει:

Προσιτή κατοικία με χαμηλά ενοίκια μέσα από τη δημιουργία τράπεζας στέγης και τον έλεγχο του AirbnbΔιπλασιασμός του επιδόματος ενοικίου

Τι σημαίνει δικαιοσύνης στην Υγεία; Σημαίνει:

Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών. Πρόσληψη επιπλέον 10.000 σε βάθος τριετίαςΜονιμοποίηση του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμήΈνταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά.Αναδιαμόρφωση μισθολογίου με Εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ και κίνητρα για την ένταξη νεών γιατρών στο ΕΣΥ.

Τι σημαίνει δικαιοσύνη στην Παιδεία; Σημαίνει:

Διορισμούς μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσηςΔιπλασιασμός της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια και του αριθμού των μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας.Δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα.Επαναφορά λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων ΣπουδώνΑύξηση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ μετά της κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης και Δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στις σχολές χαμηλής ζήτησης.

Μέτρα δικαιοσύνης στο κράτος. Κι αυτό σημαίνει:

Αντικατάσταση του επιτελικού κράτους του κυρίου Μητσοτάκη που έχει γίνει ανέκδοτο με ένα δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος. Με δομές αξιοκρατίας και διαφάνειας. Με δραστικό περιορισμό των απευθείας αναθέσεων και των μετακλητών.Ολική αναδιοργάνωση της ΕΥΠ, διαφανή και δημοκρατική λειτουργία και επαναφορά της στον ιδρυτικό της σκοπό, δηλαδή την εθνική ασφάλεια και τη καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.Αναδιοργάνωση και κάθαρση της Ελληνικής Αστυνομίας από τους επίορκους αστυνομικούς. Η ΕΛΑΣ πρέπει να έχει στόχο να καταπολεμεί και όχι να συνεργάζεται με το έγκλημα.Έμπρακτη στήριξη του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και ταυτόχρονα έλεγχος όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων που αποφασίστηκαν τα τρία τελευταία χρόνια. Παιχνίδια με την άμυνα της χώρας δε θα ανεχτούμε.

Μέτρα δικαιοσύνης στον Πολιτισμό. Και αυτό σημαίνει :

Προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομίαςΣυλλογικές συμβάσεις για αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας στο χώρο του πολιτισμού.Μια νέα προοδευτική πολιτική για τα μνημεία και τα κρατικά μουσεία, ενταγμένα στο σχέδιό μας για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη της χώρας.ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών και δημιουργία δημόσιας ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Τι σημαίνει δικαιοσύνη στα δικαιώματα όλων των ανθρώπων στη ζωή. Σημαίνει ότι θα θεσμοθετήσουμε το δικαίωμα γάμου για όλα τα πρόσωπα.

Τέλος τι σημαίνει δικαιοσύνη στη Δικαιοσύνη; Σημαίνει:

Ενίσχυση των λειτουργών της και ενίσχυση της ανεξαρτησίας τους. Ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης της σχέσης εμπιστοσύνης της με τους πολίτες.Επιτάχυνση της απονομής της, ψηφιοποίηση και βελτίωση των υποδομών της.Κόψιμο του ομφάλιου λώρου ανάμεσα στη δικαστική και την εκτελεστική εξουσία» , ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, ανακοινώνοντας παράλληλα και τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για όλους τους τομείς.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό