19.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Το ράλι είναι πιθανό να ανακοπεί, υποστηρίζουν αναλυτές

Ειδήσεις Ελλάδα

Η βρετανική λίρα έχει ενισχυθεί από τα χαμηλά της περασμένης εβδομάδας έναντι του δολαρίου, αλλά οι περισσότεροι στρατηγοί εμμένουν στα στοιχήματα ότι το νόμισμα θα συνεχίσει τις απώλειες, με κάποιους να προβλέπουν νέο χαμηλό ρεκόρ μέχρι το τέλος του έτους.

Η Standard Chartered και η Royal Bank of Canada αναμένουν ότι η στερλίνα θα αποδυναμωθεί σχεδόν κατά 10% από τα τρέχοντα επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους, αφού τα λάθη πολιτικής της κυβέρνησης υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη στο νόμισμα.

Η Nomura Holdings και η Morgan Stanley είναι μεταξύ εκείνων που προβλέπουν ότι θα υποχωρήσει στην ισοτιμία κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η λίρα υποχώρησε στο τρέχον χαμηλό όλων των εποχών των 1,0350 δολαρίων στις 26 Σεπτεμβρίου πριν εκτιναχθεί σχεδόν κατά 10%, καθώς η κυβέρνηση απέσυρε τη δέσμευσή της να καταργήσει μια προτεινόμενη μείωση φόρων.

Η ισοτιμία στερλίνας-δολαρίου ήταν στο 1,1318 την Τρίτη.

Η στροφή για τη φορολογική περικοπή δεν αλλάζει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τα δημοσιονομικά ελλείμματα του Ηνωμένου Βασιλείου που ξεπερνούν το 7% του ΑΕΠ, δήλωσε η Divya Devesh, επικεφαλής της έρευνας συναλλάγματος της Ασίας της Standard Chartered στη Σιγκαπούρη.

Αυτό συμβαίνει καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας έχει περιορισμένο ποσό αποθεματικών για να υπερασπιστεί το νόμισμα και είναι πιθανό να προκαλέσει ύφεση με αυξήσεις των επιτοκίων, είπε.

Είναι βεβαίως δύσκολο να προβλεφθεί πλήρως η ισοτιμία με το δολάριο, αν και η στερλίνα είναι πιθανό να βρεθεί γύρω στα 1,05 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.

Η λίρα μπορεί να υποχωρήσει στα 1,05 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, καθώς «ένας χειμώνας απόγνωσης στο βόρειο ημισφαίριο θα οδηγήσει τη στερλίνα χαμηλότερα καθώς η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο καταρρέει την οικονομία», δήλωσε ο Stephen Innes, διευθύνων σύμβουλος της SPI Asset Management στη Σιγκαπούρη.

Οι πραγματικές αποδόσεις του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πολύ χαμηλές για να προσελκύσουν χρήματα και θα χρειαστεί η BOE να αυξήσει τα επιτόκια «μαζικά» για να διασφαλίσει ότι το νόμισμα υποστηρίζεται, ωστόσο αυτό θα συντρίψει ακόμη περισσότερο την οικονομία και θα βλάψει την στερλίνα, υποστηρίζει.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό