28 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Το «πόθεν έσχες» Κασσελάκη, η μετωπική ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και τα στοιχήματα της τελευταίας στροφής

Ειδήσεις Ελλάδα

«Εγώ θα έθετα ένα ερώτημα στον κ. Κασσελάκη: Γιατί δεν έχει καταθέσει ακόμη το πόθεν έσχες του;». Το ερώτημα προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το έθεσε ο Πρωθυπουργός κατά την διακαναλική συνέντευξη της Κυριακής και πρόσθεσε ότι «εγώ θα παραμείνω στην υπόσχεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καταθέσει το πόθεν έσχες του έως τις Ευρωεκλογές».

Πριν από τη συνέντευξη ο Στέφανος Κασσελάκης είχε θέσει επτά ερωτήματα προς τους δημοσιογράφους που θα έπαιρναν μέρος στη συνέντευξη. Νωρίτερα, είχε ξεσπάσει διαδικτυακός πόλεμος ανάμεσα στον κ. Κασσελάκη και τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο για το πόθεν έσχες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν ένα διήμερο μετωπικής σύγκρουσης.

Το στενό μαρκάρισμα της ΝΔ

Πράγματι, ο Στέφανος Κασσελάκης, θα μπορούσε, όπως δήλωσε, να περιμένει μέχρι την 1η Ιουλίου «που είναι η προθεσμία από το νόμο». Αλλά δέχθηκε πίεση. Το ταμείο θα γίνει στις 9 Ιουνίου. Τα πράγματα είναι καλό να ξεκαθαρίζονται από πριν. Και σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν έμπειρα στελέχη, υπήρχε τέτοια πίεση στην τελευταία στροφή της εκλογικής κούρσας που έπρεπε να αποκρουστεί.

Το στενό μαρκάρισμα της κυβέρνησης στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, είχε βάση. Ο κ. Κασσελάκης από τη στιγμή που μπήκε στην διαδικασία επίδειξης του πλούτου του, θα δεχόταν πίεση για να προχωρήσει και στο παρασύνθημα. Να παρουσιάσει την περιουσία και το πόθεν της.

Στο επιτελείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ξεκάθαρο ότι όλος αυτός ο θόρυβος για την περιουσία του κ. Κασσελάκη αποτελούσε και μια προσπάθεια απόδρασης της κυβέρνησης από την ατζέντα της καθημερινότητας που ασκεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη μεγάλη πίεση. Και κατέληξαν ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση.

Η αντεπίθεση Κασσελάκη

Η απάντηση, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είχε ύφος επιθετικό. «Το κόμμα που σας κλέβει τα χρήματα από το πορτοφόλι με την αισχροκέρδεια στα σουπερμάρκετ, ζητάει το πόθεν έσχες μου. Ο πρωθυπουργός των 42 ακινήτων με τον μισθό του βουλευτή, ζητάει το πόθεν έσχες μου» ανέφερε στη δήλωση του με την οποία έκανε γνωστό ότι θα παρουσιάσει, τη Δευτέρα τα περιουσιακά του στοιχεία. «Όλα δουλεμένα. Όλα φορολογημένα στις ΗΠΑ, εκεί που έζησα. Κι εκεί, εν αντιθέσει με την Ελλάδα, δεν μπορείς να είσαι «αδιευκρίνιστος» και να κυκλοφορείς ελεύθερα.»

Ο κ. Κασσελάκης έκανε μια κίνηση «άμεση και αποφασιστική». Το βέβαιο είναι ότι τα φώτα της δημοσιότητας θα πέσουν στην παρουσίαση των περιουσιακών του στοιχείων. Και η συζήτηση για το θέμα αυτό δεν θα λήξει αύριο, θα ξεκινήσει αύριο. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο κ. Κασσελάκης καταφέρνει να γίνεται καθημερινά το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, στρέφοντας πάνω του τα βλέμματα της κοινής γνώμης.

Τα «γκρίζα σημεία» της τελευταίας στροφής

Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες η μεγάλη εικόνα δείχνει να είναι παγιωμένη. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν την μεγάλη υπεροχή της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι των αντιπάλων τους. Υπάρχουν, όμως και λεπτομέρειες ικανές να βάλουν τη δική τους πινελιά στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Η αποχή αλλά και η αναποφάσιστη ψήφος προβληματίζουν τα κομματικά επιτελεία και τους πολιτικούς αναλυτές. Υπάρχει ένας προβληματισμός για το ύψος της. Ποιοι, για παράδειγμα, θα απέχουν; Οι νέες ηλικίες στις οποίες υπερέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ψηφοφόροι της ΝΔ που δεν καίγονται για το εκλογικό αποτέλεσμα;

Μια εβδομάδα πριν στηθούν οι κάλπες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ένας στους δέκα ψηφοφόρους εμφανίζεται να μην έχει κάνει την τελική του επιλογή. Από αυτούς, ένα μεγάλο ποσοστό θα αποφασίσει στο παραβάν. Που θα πάνε; Στη ΝΔ, από όπου προέρχεται το μεγαλύτερο ποσοστό; Και που θα πάνε; Προς τα δεξιά ή προς το ΠαΣοΚ προς το οποίο σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Marc, κοιτάει ένας στους τέσσερις (25,7%) αναποφάσιστους;

Την τελευταία εβδομάδα, εκεί θα επικεντρωθεί η προσπάθεια των πολιτικών αρχηγών. Στη μάχη για την αναποφάσιστη ψήφο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό