21.4 C
Athens
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024

Το πρώτο drone που λειτουργεί ως ιπτάμενο καλάθι αγορών (βίντεο)

Ειδήσεις Ελλάδα

Νοτιοκορεάτες ερευνητές ανέπτυξαν ένα drone μεταφοράς αντικειμένων. Το drone που ονομάζεται The Palletrone λειτουργεί με ένα επαναστατικό σύστημα κίνησης που του επιτρέπει να παραμένει σταθερό στο ύψος των χεριών του χρήστη ώστε να τον βοηθά να μεταφέρει αντικείμενα σε ανώμαλο έδαφος, όπως σκάλες.

Το πρωτότυπο που αναπτύχθηκε από μια ομάδα του Εθνικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Σεούλ έχει μια πλατφόρμα φορτίου τοποθετημένη πάνω από ένα drone με διάφορα μοτέρ και το χειρίζεται ένα άτομο που χρησιμοποιεί ήπια δύναμη για να καθοδηγήσει το όχημα που αιωρείται.

Τα μέλη της ομάδας έδειξαν την πλατφόρμα που αιωρείται με χερούλι που μοιάζει με αυτό σε ένα καλάθι αγορών που μετακινεί αντικείμενα πάνω και κάτω από τις σκάλες και φορτώνει κουτιά από πάνω καθώς αιωρούνταν στον αέρα και διατηρούσε την ισορροπία της χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο εκτίμησης κέντρου μάζας.

«Για να μετακινήσετε αντικείμενα σε ανώμαλο έδαφος ή σκάλες όταν ένα τροχήλατο καρότσι δεν μπορεί, το drone ανταποκρίνεται στον ανθρώπινο έλεγχο με αυτό που οι προγραμματιστές αποκαλούν φυσική τεχνική αλληλεπίδρασης ανθρώπου-ρομπότ που προβλέπει τις ανθρώπινες προθέσεις για ομαλή πτήση» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Λι Σεούνγκ-τζάε, καθηγητής μηχανικών συστημάτων, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Οι δυνατότητες

Ωστόσο η ερευνητική ομάδα κοιτάζει πιο μπροστά για τη δυνατότητα χρήσης της τεχνολογίας για «ιπτάμενα ταξί» χωρίς πλήρωμα που μεταφέρουν ανθρώπους και για drones που θα ανεφοδιάζονται στον αέρα αλλάζοντας μπαταρίες ώστε το αεροσκάφος να μην χρειάζεται να επιστρέψει στη βάση για νέα φόρτιση.

Τα drones με πολλαπλά μοτέρ είναι εγγενώς περιορισμένα σε ταχύτητα και εμβέλεια σε σύγκριση με τα συμβατικά drones αλλά έχουν καλύτερο έλεγχο και ευελιξία, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να αιωρούνται κατά την πτήση. Έχουν χρησιμοποιηθεί για την παράδοση φορτίου, τροφίμων και ιατρικών προμηθειών, αλλά οι εμπορικές εφαρμογές έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό επειδή δεν είναι πρακτικό να αυξηθεί το μέγεθος της μπαταρίας αρκετά για τη μεταφορά βαρύτερου ωφέλιμου φορτίου σε μεγαλύτερη απόσταση.

Naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό