15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοστολογημένο, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο

Ειδήσεις Ελλάδα

«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοστολογημένο, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο», δήλωσε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι 100,3.

Είπε ότι οι διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης είναι ικανές να το καλύψουν και το υπερβαίνουν, «προβλέπει δημοσιονομική παρέμβαση 13,4 δισ. με διαθέσιμες πηγές τουλάχιστον 24,2 δισ. ευρώ, όπως επιβεβαίωσε χτες ο κ. Σταϊκούρας». Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «ο κ. Σταϊκούρας έκανε και μία αποκάλυψη, ότι στους 10 μήνες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας τα ταμειακά διαθέσιμα που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκαν κατά 11 δισ. ευρώ», για να τονίσει ότι «θα πρέπει να εξηγηθεί στον ελληνικό λαό τι ακριβώς συνέβη και το “μαξιλάρι” ασφαλείας μειώθηκε μέσα σε 10 μήνες κατά 11 δισ.».

Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει συμπεριλάβει τη μείωση των εσόδων, με βάση όσα η κυβέρνηση έχει πει τους τελευταίους μήνες» και πως τα μέτρα που προτείνει «δεν είναι χρήματα που ξοδεύονται σε μία “μαύρη τρύπα”, έχουν τη λογική της κινητοποίησης της αγοράς, τη στήριξη της προσφοράς, της ζήτησης και της κατανάλωσης, της στήριξης των μισθών των εργαζομένων και της λειτουργίας των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων και του τουρισμού».

Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει πακέτο μέτρων μεγαλύτερο από αυτό που πραγματικά υλοποιεί η κυβέρνηση και ότι το ζήτημα όμως δεν είναι μόνο ποσοτικό αλλά και ποιοτικό: «Η κυβέρνηση στα εργασιακά επιδοτεί την εκ περιτροπής εργασία και την οριζόντια μείωση των μισθών κατά 20%. Τα μέτρα της δεν στηρίζουν ούτε το εισόδημα του εργαζόμενου ούτε τον εργοδότη.

Η κυβέρνηση, σε όλη την Ευρώπη, είναι η μόνη που έχει εφεύρει νέα εργαλεία ελαστικοποίησης της εργασίας με αφορμή την πανδημία, την αναστολή συμβάσεων -που ουσιαστικά είναι ανεργία με ένα επίδομα 530 ευρώ- και τη νέα εκ περιτροπής εργασία».

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι η στήριξη της εργασίας, με την επιδότηση μισθών και ασφαλιστικών εισφορών που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «μπορεί να διαφυλάξει την καταβολή των μισθών στο 100% και να ευνοηθούν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις».

Τζανακόπουλος: Εμπαιγμός, ανεπαρκή και σε λάθος προσανατολισμό τα μέτρα της κυβέρνησης

Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η ΝΔ «αποτελούν εμπαιγμό της ελληνικής κοινωνίας, είναι ανεπαρκή και σε λάθος προσανατολισμό», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο Open.

Σχολίασε ότι αποτελεί ερωτηματικό το πώς προκύπτουν 24 δισ. μέτρα από την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, είπε ότι η κυβέρνηση «ανακοίνωσε μέτρα ύψους 8 δισ., σε αυτά προστίθεται η επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία όμως είναι δάνειο και όχι δημοσιονομική επέκταση του προϋπολογισμού, και έτσι φτάνει το ποσό στα 10 δισ.».

Επιπρόσθετα, είπε, υπάρχουν άλλα 4 δισ. που «είναι απλώς αναβολές πληρωμών», για να προσθέσει: «Το πώς πάμε όμως από τα 14 στα 24 είναι ένα ερωτηματικό, τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η παρέμβαση είναι 14 δισ., αλλά θα είναι σαν να έχει δώσει 20, και επειδή ενδεχομένως θα δώσει άλλα 4 φθάνουμε στα 24». Σχολίασε ότι «ο κ. Μητσοτάκης ζήλεψε τη μαθηματική δεινότητα της ΝΔ κατά την περίοδο 1990-1993 με το γνωστό μηδέν συν μηδέν ίσον δεκατέσσερα, απλά αυτήν τη φορά έχουμε 14 συν μηδέν ίσον 24».

Εξηγώντας γιατί χαρακτηρίζει «ανεπαρκή» τα μέτρα, είπε ότι «αυτό που έχει σημασία είναι τι θα κάνουμε, όχι περιμένοντας μοιρολατρικά να δούμε πόση θα είναι η ύφεση, αλλά ως προς τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν ώστε να περιοριστεί η ύφεση» και πως «οι πολιτικές της ΝΔ αφήνουν την αυθόρμητη τάση της αγοράς να παράξει τα αποτελέσματά της».

Σε σχέση με τον «λάθος προσανατολισμό» που καταλογίζει στην κυβέρνηση, ανέφερε ότι οι επιλογές της στην αγορά εργασίας είναι «απορρύθμιση, ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, εκ περιτροπής εργασία, μισή δουλειά για μισό μισθό» και ότι «μονιμοποιεί μια συνθήκη ασυδοσίας στην αγορά εργασίας, ανοίγει το δρόμο για μαζικές απολύσεις, δεν στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με συγκεκριμένα μέτρα, απλά αναμένει τις κινήσεις τις Ευρώπης».

Αντίθετα, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να επιδοτηθούν κατά 100% στην πληρωμή των μισθών οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, οι επιχειρήσεις στον τουρισμό και την εστίαση που θα λειτουργήσουν με πολλούς περιορισμούς να επιδοτηθούν κατά 100% για τις ασφαλιστικές εισφορές και κατά 40% για τους μισθούς, έτσι ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό