16.8 C
Athens
Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου, 2024

Το πρόβλημα με το να είσαι υπερβολικά ευγενική

Ειδήσεις Ελλάδα

Στην προσπάθειά σου να διατηρήσεις την αρμονία, να αποφύγεις τις συγκρούσεις και να αποτρέψεις τα πληγωμένα συναισθήματα, μπορεί να σε δελεάσει η ωραιοποίηση της αλήθειας. Αν και η ευγένεια θεωρείται γενικά θετικό χαρακτηριστικό, η υπερβολική ευγένεια μπορεί να θολώσει τα νερά της επικοινωνίας, οδηγώντας σε παρεξηγήσεις και αφήνοντας σημαντικά ζητήματα άλυτα.

Το Psychology Today φέρνει ως παράδειγμα το βιβλίο «13 Πράγματα που Δεν Κάνουν οι Ψυχικά Δυνατοί Άνθρωποι», που αναφέρει πως η ανάληψη της ευθύνης για τα συναισθήματά σου και η ανάθεση στους άλλους της ευθύνης για τα δικά τους συναισθήματα είναι βασικό στοιχείο για υγιείς σχέσεις και υπεύθυνη επικοινωνία. Δεν είναι δική σου δουλειά να μετριάσεις τόσο πολύ την κακή είδηση, ώστε να αφήσεις τους άλλους μπερδεμένους σχετικά με τις προθέσεις σου.

Ευτυχώς, υπάρχουν κάποιες στρατηγικές που μπορούν να σε βοηθήσουν να προωθήσεις πιο άμεση επικοινωνία, παραμένοντας όμως ευγενική.

Γιατί ωραιοποιείς

Είτε πρόκειται να απορρίψεις μια κοινωνική πρόσκληση, να διαφωνήσεις με έναν συνάδελφο ή να ζητήσεις αυτό που χρειάζεσαι, η ωραιοποίηση εμφανίζεται σε πολλά διαφορετικά σενάρια. Ανεξάρτητα από το θέμα της συζήτησης, εδώ είναι μερικοί κοινοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να γίνεσαι υπερβολικά ευγενικός:

Φόβος για σύγκρουση.

Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν την άμεση επικοινωνία επειδή φοβούνται τη σύγκρουση. Πιστεύουν ότι η μετρίαση των λόγων τους θα μειώσει τον κίνδυνο αντιπαράθεσης ή πληγωμένων συναισθημάτων.

Επιθυμία να ευχαριστήσεις.

Κάποιοι έχουν έντονη επιθυμία να είναι αρεστοί και αποδεκτοί, οδηγώντας τους να ωραιοποιούν την αλήθεια για να αποφύγουν τη δυσαρέσκεια των άλλων ή να διατηρήσουν μια θετική εικόνα.

Πολιτισμικοί κανόνες.

Σε ορισμένες κουλτούρες, η έμμεση επικοινωνία είναι ο κανόνας, και η υπερβολική ευγένεια είναι τρόπος να δείξεις σεβασμό και να διατηρήσεις την κοινωνική αρμονία.

Το μειονέκτημα της υπερβολικά ευγενικής επικοινωνίας

Αν και η ευγένεια έχει τα πλεονεκτήματά της, η υπερβολική ευγένεια μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα. Είτε μεταφέρεις δύσκολα νέα με ένα χαμόγελο είτε ευχαριστείς κάποιον επανειλημμένα ενώ προσπαθείς να εκφράσεις τη δυσαρέσκειά σου, εδώ είναι οι κίνδυνοι της ωραιοποίησης:

Παρερμηνείες.

Όταν τα μηνύματα είναι τυλιγμένα σε στρώσεις ευγένειας, η αληθινή πρόθεση ή το νόημα μπορεί να χαθεί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παρερμηνείες, όπου ο παραλήπτης δεν κατανοεί τη σοβαρότητα ή την επείγουσα ανάγκη του μηνύματος.

Άλυτα ζητήματα.

Τα ωραιοποιημένα μηνύματα μπορούν να εμποδίσουν τη διευθέτηση σημαντικών ζητημάτων. Όταν η ανατροφοδότηση δεν είναι ξεκάθαρη, ο παραλήπτης ίσως να μη συνειδητοποιήσει την ανάγκη για αλλαγή ή βελτίωση.

Απογοήτευση και δυσαρέσκεια.

Με τον καιρό, η έλλειψη σαφήνειας μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση και δυσαρέσκεια, ειδικά αν κάποιος αισθάνεται ότι δεν ακούγεται ή δεν γίνεται κατανοητός.

Στρατηγικές για πιο άμεση επικοινωνία

Αν και το να είσαι άμεσος μπορεί αρχικά να φαίνεται άβολο, μακροπρόθεσμα μπορεί να ωφελήσει τη σχέση. Είναι δυνατόν να είσαι ευγενικός και άμεσος ταυτόχρονα. Εδώ είναι μερικές στρατηγικές για πιο άμεση επικοινωνία:

Γράψε τα κύρια σημεία σου εκ των προτέρων.

Αφιέρωσε λίγα λεπτά σκεπτόμενος το μήνυμα που θέλεις να μεταφέρεις και πώς μπορείς να το επικοινωνήσεις αποτελεσματικά. Δώσε προσοχή σε φράσεις όπως «Μπορούμε να παραμείνουμε φίλοι», για να αποφύγεις να πληγώσεις τον άλλον. Επεξεργάσου το κείμενό σου ώστε να διασφαλίσεις ότι δεν στέλνεις ανάμεικτα μηνύματα.

Να είσαι σαφής και σύντομη.

Η σαφήνεια είναι το κλειδί για την αποτελεσματική επικοινωνία. Προσπάθησε να είσαι σαφής και σύντομη στα μηνύματά σου, διασφαλίζοντας ότι η πρόθεσή σου είναι ξεκάθαρη. Όσο περισσότερο μιλάς, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα παρερμηνείας.

Χρησιμοποίησε εποικοδομητική πληροφορία.

Όταν παρέχεις feedback, να είσαι άμεση αλλά και εποικοδομητική. Λέγοντας «Πρέπει να προσπαθήσεις περισσότερο» δεν είναι βοηθητικό. Προσέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα και πιθανές λύσεις για να κάνεις τη συζήτηση πιο παραγωγική.

Άσκησε ενσυναίσθηση.

Κατανόησε την οπτική του άλλου. Ξεκίνησε τη συζήτηση αναγνωρίζοντας: «Αυτή είναι μια δύσκολη συζήτηση, αλλά είναι σημαντική». Αυτό θα σε βοηθήσει να πλαισιώσεις το μήνυμά σου με ειλικρίνεια και καλοσύνη.

Καθόρισε τον τόνο.

Παράλληλα με την άμεση επικοινωνία, διατήρησε έναν ζεστό και σεβαστικό τόνο, ώστε το μήνυμα να γίνει πιο θετικά αποδεκτό. Φρόντισε να μην είσαι αντιφατική, όπως να χαμογελάς ενώ μεταφέρεις δυσάρεστα νέα ή να γελάς ενώ θέτεις όρια. Μην μπερδεύεις τον σεβαστικό τόνο με μικτά μηνύματα.

Ενθάρρυνε την ανοιχτότητα.

Δημιούργησε ένα περιβάλλον όπου εκτιμάται η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία. Ενθάρρυνε τους άλλους να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους με ειλικρίνεια. Άκου την ανατροφοδότηση και προσέφερε σαφήνεια όταν χρειάζεται.

Αν και είναι φυσικό να θέλεις να προστατεύσεις τα συναισθήματα των άλλων, η υπερβολικά ευγενική επικοινωνία μπορεί κάποιες φορές να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Στοχεύοντας σε πιο άμεσες και ειλικρινείς αλληλεπιδράσεις, μπορείς να μειώσεις τις παρεξηγήσεις και να καλλιεργήσεις σχέσεις βασισμένες στην εμπιστοσύνη και τη σαφήνεια. Θυμήσου, ο στόχος δεν είναι να εγκαταλείψεις την ευγένεια, αλλά να τη συνδυάσεις με ειλικρίνεια, διασφαλίζοντας ότι οι επικοινωνίες σου είναι ταυτόχρονα ευγενικές και αποτελεσματικές.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό