16.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το προφίλ των δολοφόνων στα σχολεία των ΗΠΑ

Ειδήσεις Ελλάδα

Ομάδα εγκληματολόγων που μελετά τα περιστατικά επιθέσεων που έχουν ως αποτέλεσμα μαζικές δολοφονίες στις ΗΠΑ παρουσίασε μετά την επίθεση στο δημοτικό σχολείο του Τέξας μια σειρά από στοιχεία που σχετίζονται με τις επιθέσεις στα αμερικανικά σχολεία.

Η ομάδα των εγκληματολόγων έχει δημιουργήσει μια βάση δεδομένων για τις επιθέσεις κυρίως αυτές που συμβαίνουν σε δημόσιους χώρους από άτομα που πυροβολούν αδιακρίτως όσους βρίσκονται στα σημεία των επιθέσεων και οι πυροβολισμοί δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας οργανωμένης εγκληματικής ενέργειας και δεν συνδέεται με συμμορίες, ναρκωτικά κλπ.

Η βάση δεδομένων καταγράφει διαφόρων ειδών δεδομένα από τέτοιου είδους επιθέσεις στις ΗΠΑ από το 1966. Τα τελευταία 50 χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί 13 επιθέσεις σε σχολεία των ΗΠΑ με την πρώτη να καταγράφεται το 1989 στην Καλιφόρνια. Σε τέσσερις από αυτές τις επιθέσεις οι δράστες αρχικά σκότωσαν κάποιο μέλος της οικογένειας τους μέσα στο σπίτι τους και στη συνέχεια έφυγαν και πήγαν στο σημείο της επίθεσης. Όπως ακριβώς συνέβη και στην τελευταία επίθεση στο Τέξας όπου ο δράστης πυροβόλησε τη γιαγιά του πριν πάει στο δημοτικό σχολείο χωρίς να καταφέρει όμως να την σκοτώσει.

Στις 11 από τις 13 επιθέσεις στα σχολεία των ΗΠΑ υπήρχε ένας μόνο δράστης ενώ στις άλλες δύο υπήρχαν δύο δράστες. Όλοι δράστες των επιθέσεων ήταν ενήλικοι και ανήλικοι άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 18 έτη. Ο δράστης της επίθεσης στο δημοτικό σχολείο στο Τέξας είχε συμπληρώσει τα 18 έτη λίγες μέρες πριν την επίθεση. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων των 13 επιθέσεων ήταν 146 νεκροί και περίπου 200 τραυματίες.

Οι περισσότεροι δράστες των επιθέσεων σε σχολεία είχαν κάποιου είδους σχέση με το σχολείο που επιτέθηκαν. Το 90% των δραστών των επιθέσεων σε σχολεία ήταν νυν ή πρώην μαθητές του σχολείου που επιτέθηκαν. Για την επίθεση στο σχολείου του Τέξας δεν έχουν δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα στοιχεία για το αν υπάρχει κάποια σχέση του δράστη με το σχολείο.

Από τους 15 δράστες που έχουν επιτεθεί σε αμερικανικά σχολεία οι οκτώ σκοτώθηκαν στο σημείο της επίθεσης, επτά αυτοκτόνησαν και ο δράστης στο σχολείο του Τέξας έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των αστυνομικών. Οι περισσότεροι δράστες επιθέσεων σε σχολεία έχουν προειδοποιήσει με διαφόρους τρόπους (αναρτήσεις, μηνύματα, βίντεο κ.α.) για την ενέργεια που πρόκειται να κάνουν. Κάποιοι από τους δράστες επιθέσεων σε σχολεία προβαίνουν σε αυτή την ενέργεια θέλοντας να γίνουν γνωστοί έστω και με κακό τρόπο ενώ οι υπόλοιποι το κάνουν κυριαρχημένοι αποκλειστικά από συναισθήματα οργής.

Το ψυχογράφημα αυτών των ανθρώπων αναφέρει ότι κατά βάση νιώθουν απόγνωση και αυτοαπέχθεια. Σύμφωνα με την ομάδα των εγκληματολόγων ο μόνος τρόπος να εμποδίζεται η επανάληψη τέτοιων καταστάσεων είναι η κοινωνία να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και να υπάρχουν τρόποι και μηχανισμοί που θα εντοπίζουν τα ανησυχητικά σημάδια που παρουσιάζει κάποιος και να λαμβάνεται αμέσως δράση και μέριμνα.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό