15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το πραξικόπημα στο Σουδάν επισκιάζει την επίσκεψη Μπορέλ στη Ρουάντα

Ειδήσεις Ελλάδα

Το στρατιωτικό πραξικόπημα στο Σουδάν μπορεί να επισκιάσει τη σημερινή υπουργική σύνοδο ΕΕ-Αφρικής Ένωσης στη Ρουάντα, υπό την συμπροεδρία του Γιοσέπ Μπορέλ. Η συνάντηση είχε σκοπό να επικεντρωθεί στον κορωνοϊό, τα εμβόλια και την επόμενη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Αφρικής, που είχε προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο. «Ναι, αναμένουμε ότι αυτό θα τεθεί – η κατάσταση εξελίσσεται γρήγορα», είπε ένας αξιωματούχος όταν ρωτήθηκε για το Σουδάν.

Ο σουδανικός στρατός κατέλαβε τον έλεγχο της κυβέρνησης τη Δευτέρα, συλλαμβάνοντας πολιτικούς ηγέτες και αποκλείοντας δρόμους προς το Χαρτούμ. Ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αμπντάλα Χαμντόκ ήταν μεταξύ εκείνων που συνελήφθησαν και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Το πραξικόπημα σημειώθηκε λίγο μετά την αποχώρηση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κέρας της Αφρικής Τζέφρι Φέλτμαν από την πρωτεύουσα και μετά από μήνες εντάσεων μεταξύ της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Σε δήλωσή του, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Γιοσέπ Μπορέλ καταδίκασε τη σύλληψη του Χάμντοκ και κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας «να απελευθερώσουν αμέσως όσους έχουν κρατήσει παράνομα. Οι ενέργειες του στρατού αντιπροσωπεύουν μια προδοσία της επανάστασης, της μετάβασης και των νόμιμων αιτημάτων του σουδανικού λαού για ειρήνη, δικαιοσύνη και οικονομική ανάπτυξη».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος έχει λάβει εκτεταμένη άποψη για την αρμοδιότητα του στις εξωτερικές υποθέσεις, καταδίκασε επίσης τις εξελίξεις. «Καταδικάζουμε κατηγορηματικά την απόπειρα πραξικοπήματος στο Σουδάν και επιβεβαιώνουμε την ισχυρή υποστήριξή μας στη διαδικασία μετάβασης. Καλούμε όλα τα κόμματα να εγγυηθούν την ακεραιότητα του πρωθυπουργού και των ηγετών των πολιτών», έγραψε στο Twitter.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Politico

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό