29.1 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Το πολιτικό παρασκήνιο μιας δολοφονικής απόπειρας

Ειδήσεις Ελλάδα

Η απόπειρα δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού σημειώθηκε εν μέσω έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση για το μέλλον του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα (RTVS) της χώρας.

Η συζήτηση για την επίσημη διάλυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης της Σλοβακίας που επιδιώκει ο Φίκο, ξεκίνησε σήμερα στη Βουλή, αλλά διακόπηκε μετά την απόπειρα δολοφονίας.

Η σλοβακική αντιπολίτευση εξέφρασε την ανησυχία της για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στη χώρα, ενώ η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα επικρίνει το RTVS ως μονόπλευρο και αντικυβερνητικό.

Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης στη Μπρατισλάβα, ένας βουλευτής του κόμματος Smer του Φίκο κατηγόρησε τη φιλελεύθερη αντιπολίτευση ως υπεύθυνης για την επίθεση.

Ο Αντρέι Ντάνκο, επικεφαλής του συγκυβερνώντος δεξιού λαϊκιστικού Εθνικού Κόμματος της Σλοβακίας (SNS), περιέγραψε τους δημοσιογράφους της δημόσιας ραδιοτηλέρασης ως «γουρούνια». Ο Ντάνκο είπε επίσης ότι «ένας πολιτικός πόλεμος έχει τώρα αρχίσει».

Την απόπειρα δολοφονίας καταδίκασαν πάντως οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης. Ο Μιχάλ Σιμέτσκα, επικεφαλής του κόμματος της Προοδευτικής Σλοβακίας (PS), δήλωσε ότι απορρίπτει κάθε είδους βία και ευχήθηκε στον πρωθυπουργό ταχεία ανάρρωση.

Η φιλελεύθερη πρόεδρος της Σλοβακίας  Σουζάνα Καπούτοβα καταδίκασε επίσης τη «βίαιη και ειδεχθή » επίθεση.

Τριβές και για την εισβολή στην Ουκρανία

Η πολιτική ατμόσφαιρα στη Σλοβακία είναι τεταμένη μετά τις συζητήσεις για το μέλλον της δημόσιας τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. Η στάση απέναντι στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εκστρατεία των κοινοβουλευτικών εκλογών το περασμένο φθινόπωρο και στην εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές την άνοιξη. Ενώ η φιλελεύθερη-συντηρητική προηγούμενη κυβέρνηση ήταν ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές του Κιέβου, ο Φίκο είχε ήδη ανακοινώσει το φθινόπωρο ότι θα σταματήσει τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία εάν κέρδιζε τις εκλογές.

Ο Φίκο είναι πρωθυπουργός για τέταρτη φορά. Παραιτήθηκε το 2018 μετά τη δολοφονία του ερευνητή δημοσιογράφου Γιάν Κούτσι.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό