22.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το ΠαΣοΚ μετά το συνέδριο – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Η κρίση φουντώνει, η ΕΕ σε λήθαργο

Τις επόμενες κινήσεις του στην πολιτική σκακιέρα ετοιμάζει ο Νίκος Ανδρουλάκης επιδιώκοντας να αξιοποιήσει το ευνοϊκό κλίμα που υπάρχει μετά το συνέδριο του ΠαΣοΚ στο οποίο έδωσαν το παρών όλες οι τάσεις και οι φωνές της δημοκρατικής παράταξης. Το κλίμα ενότητας και η πίστη για επαναφορά στο πολιτικό σκηνικό, σε πρωταγωνιστικό ρόλο, του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και σφράγισε την περίοδο της Μεταπολίτευσης, ήταν κυρίαρχα στο στάδιο του Τάε Κβο Ντο.

Ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης δεν έκρυβε την ικανοποίηση του στη σύντομη συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους, μετά τη δευτερολογία του, το πρωί της Κυριακής.

«Τι θέλετε να σας πω», απάντησε χαμογελώντας όταν του ζητήθηκε να κάνει ένα απολογισμό του συνεδρίου, «κάποιες φορές οι εικόνες έχουν μεγαλύτερη αξία από τις λέξεις». Και, πράγματι, δεν ήταν λίγες οι εικόνες που είχαν τη δική τους ξεχωριστή αξία στο συνέδριο. Των πρώην προέδρων του ΠαΣοΚ του Κώστα Σημίτη, του Γιώργου Παπανδρέου, του Ευάγγελου Βενιζέλου που προσέφεραν απλόχερη στήριξη στο νέο αρχηγό, ενισχύοντας το μήνυμα της ενότητας και της επανασυσπείρωσης. Του Νίκου Αλιβιζάτου, του προσώπου που εγγυήθηκε τη γενέθλια διαδικασία του Κινήματος Αλλαγής, και εξέφραζε την ικανοποίησή του για το κλίμα που συνάντησε και το περιεχόμενο της ομιλίας του Νίκου Ανδρουλάκη. Του Πέτρου Ευθυμίου του ιστορικού στελέχους του κόμματος, που ήταν ο πρόεδρος του συνεδρίου και επί ώρες, με αντοχές εφήβου, συντόνιζε τη διαδικασία. Της Άννας Διαμαντοπούλου που έδωσε το δικό της τόνο στα workshops. Μιας σειράς στελεχών, όπως η Μιλένα Αποστολάκη, που είχαν πάρει αποστάσεις, αλλά στρατεύονται στην υπόθεση της εκλογικής μάχης. Ναι, ακόμα και ο Κώστας Λαλιώτης, ο μόνιμος και συνήθως φειδωλός θαμώνας του κέντρου Τύπου, σε όλα τα συνέδρια, άφηνε, αυτή τη φορά, να του ξεφύγουν κάποια χαμόγελα ικανοποίησης.

Ήταν όμως και η μεγάλη εικόνα. Των νεαρής ηλικίας συνέδρων, του ενθουσιασμού τους, καθώς πιστεύουν ότι τη σκυτάλη της δημοκρατικής παράταξης, που είναι έτοιμοι να πάρουν στα χέρια τους, μπορούν να την πάνε μακριά. Υπήρχε και κάτι ακόμα που προκάλεσε την ικανοποίηση του κ. Ανδρουλάκη. «Παρακολούθησα τις περισσότερες ομιλίες των συνέδρων, υποθέτω και εσείς. Δεν άκουσα ούτε φανατισμένους, ούτε λαϊκιστές, ούτε ψεκασμένους» παρατήρησε.

Φτάνουν όλα αυτά για να επαληθευτεί ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, που στο θερμό του μήνυμα, εκτίμησε ότι στις εκλογές του 2023 θα ανατείλει ο πράσινος ήλιος; Ο κ. Ανδρουλάκης και οι στενοί τους συνεργάτες πολιτεύονται με σημαία τους τον ρεαλισμό. Γνωρίζουν καλά ότι το κλίμα αισιοδοξίας είναι μια καλή βάση αλλά «για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή». Ενδεχομένως μέσα σε στενά χρονικά περιθώρια. Η εκτίμηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πιθανό να στήσει κάλπες το φθινόπωρο κερδίζει έδαφος στη Χαριλάου Τρικούπη και ο επικεφαλής της επιτροπής για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων του κόμματος, Βαγγέλης Αργύρης καλείται «να ανεβάσει ταχύτητες», παρουσιάζοντας μέσα στον Ιούνιο την πρόταση για τη στελέχωση τους.

Οι επόμενες κινήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη

Η στρατηγική μέχρι τις εκλογές συμπυκνώνεται σε τρεις λέξεις. «Δεν υπάρχει ταβάνι». Το πιστεύει αυτό η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, ότι υπό προϋποθέσεις, το ΠαΣοΚ μπορεί να αποτελέσει τη μεγάλη έκπληξη των εκλογών. Ποιες θα είναι, λοιπόν, οι κινήσεις που θα κάνει το επόμενο διάστημα, προς αυτή τη κατεύθυνση, ο Ν. Ανδρουλάκης;

Η απάντηση αρχίζει από το τι δεν θα κάνει. «Δεν πρόκειται να σπαταλήσω ούτε μια στιγμή από το χρόνο μου για να ασχοληθώ με τις τρικλοποδιές , όπως αυτή των συνεργασιών, που θέλουν να μας βάλουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για να ανακόψουν τη δυναμική μας» ανέφερε σε πηγαδάκια στελεχών αλλά και στη συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους. «Κάθε μέρα τα ίδια. Βγήκε ο κ. Τσίπρας και λέει ότι τα κόμματα, ξεκάθαρα, πρέπει να πουν τι θα κάνουν μετά τις εκλογές. Ο κ. Τσίπρας, 2015, μιλούσε για κυβέρνηση της Αριστεράς. Δεν είπε στον κόσμο ότι θα συγκυβερνήσει με τον Καμένο» επεσήμανε. Σε κάθε περίπτωση, η πίεση για τις μετεκλογικές συνεργασίες δεν φαίνεται να δημιουργεί τους τριγμούς του παρελθόντος. Είναι ενδεικτικό ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, που έχει βρεθεί στο επίκεντρο διάφορων σεναρίων, έκανε λόγο για «ψευτοδιλήμματα».

Στην πορεία προς τις εθνικές κάλπες ο κ. Ανδρουλάκης θα επιμείνει στη μάχη του συγκεκριμένου. Στο να τεθεί υπόψη της κοινωνίας και να συνυπογραφεί μαζί της, και ειδικά με τη νέα γενιά», ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Η πορεία προς το συνέδριο δεν χαρακτηρίστηκε, ίσως και λόγω των συνθηκών, από ένα ευρύ προγραμματικό διάλογο, αυτή είναι μια κριτική που αποδέχεται η Χαριλάου Τρικούπη. Η απάντηση είναι ότι το «κενό» αυτό θα καλυφθεί από τον διάλογο επί του προγραμματικού πλαισίου που έχει ήδη παρουσιαστεί και από την προγραμματική συνδιάσκεψη του φθινοπώρου που θα επισφραγίσει την προγραμματική πρόταση του ΠαΣοΚ. Σε αυτές τις διεργασίες θα πέσει το βάρος το επόμενο διάστημα. «Το ΠαΣοΚ δεν είναι ένα μικρό κόμμα του κέντρου αλλά ένα μεγάλο κόμμα της κεντροαριστεράς» τονίζει στους συνομιλητές του ο κ. Ανδρουλάκης, που επιδιώκει το ΠαΣοΚ-Κίνημα Αλλαγής να εκφράσει «το προοδευτικό κέντρο και την προοδευτική μη λαϊκίστική κεντροαριστερά».

Η ηγετική ομάδα της επόμενης μέρας

Το ενδιαφέρον της τελευταίας ημέρας, πέραν της δευτερολογίας του προέδρου του ΠαΣοΚ εστιάστηκε στη ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Η κυριαρχία της πλευράς Ανδρουλάκη δεν αμφισβητείται, η εκτίμηση που υπάρχει είναι θα εκλέξει περί τα 200 μέλη, από τα 300 που αριθμεί η Κεντρική Επιτροπή.

Πρώτος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αναμένεται να εκλεγεί ο Ανδρέας Σπυρόπουλος που εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου θα είναι ο νέος γραμματέας του κόμματος. Ψηλά, ενδεχομένως και στη δεύτερη θέση εκτιμάται ότι θα εκλεγεί και ο Στέφανος Ξεκαλάκης. Το ενδιαφέρον στρέφεται στο ποια ακόμα πρόσωπα της πλευράς Ανδρουλάκη θα εκλεγούν στην πρώτη εικοσάδα καθώς θα αποτελέσουν τη νέα ηγετική ομάδα του κόμματος. Μάρα Κουκαδάκη, Έλενα Αναστασίου, Δημήτρης Μάντος εκτιμάται ότι θα εκλεγούν, μεταξύ άλλων σε αυτές τις θέσεις. Στα πρόσωπα αυτά θα πρέπει να προστεθούν οι Παύλος Χρηστίδης και Παύλος Γερουλάνος αλλά και ο νυν γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης στο πρόσωπο του οποίου φαίνεται να συσπειρώνεται η «μειοψηφία». Στην Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να εκλεγούν στελέχη που δεν προέρχονται από το ΠαΣοΚ, όπως ο Θόδωρος Μαργαρίτης, ενώ όλες οι πλευρές προεξοφλούσαν την εκλογή των στενών συνεργατών της Φώφης Γεννηματά, του Μανώλη Όθωνα και του Χρήστου Πρωτόπαπα.

Ωστόσο, πέραν της πρωτιάς του κ. Σπυρόπουλου που θεωρείται βέβαιη, οι εκτιμήσεις θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από το αποτέλεσμα της κάλπης που αναμένεται να ανακοινωθεί το μεσημέρι της Δευτέρας καθώς η καταμέτρηση συνεχιζόταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το ΠαΣοΚ μετά το συνέδριο

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό