16.8 C
Athens
Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου, 2024

Το πασίγνωστο ανατολίτικο συνοδευτικό που μειώνει χοληστερίνη και ρυθμίζει το σάκχαρο

Ειδήσεις Ελλάδα

Αποτελεί βασικό συστατικό στη διατροφή των λαών κυρίως της Μέσης Ανατολής και δεν λείπει από κανένα εστιατόριο με αραβικές, κυρίως, γεύσεις. Τα τελευταία χρόνια, δε, έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές και στη χώρα μας και υπάρχουν άπειρα σημεία που μπορούμε να το απολαύσουμε, ενώ φτιάχνεται εύκολα και στο σπίτι.

Ο λόγος για το χούμους, το άλειμμα που έχει βάση τα ρεβίθια από και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ντιπ ή ως κρεμώδης σαλάτα για να συνοδεύσει ένα γεύμα.

Ωστόσο, το χούμους εκτός από εξαιρετικά νόστιμο είναι και πάρα πολύ υγιεινό, με τις ευεργετικές επιδράσεις του να είναι πολλές και διαφορετικές.

Οι διαιτολόγοι εξηγούν γιατί είναι σημαντικό να εντάξουμε την ανατολίτικη αυτή γεύση στη διατροφή μας.

Πηγή φυτικής πρωτεΐνης

«Τα ρεβίθια είναι μια φυτική πηγή πρωτεΐνης και είναι ευεργετικά για την αποκατάσταση του σώματος», υποστηρίζει η Lee Cotton, πιστοποιημένη διαιτολόγος και ιδρύτρια της Lee Cotton Nutrition. Πιο συγκεκριμένα, το χούμους εμπεριέχει σχεδόν 8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα, καθιστώντας το ιδανικό ως μεσημεριανό γεύμα, ικανό να τονώσει τη δύναμή μας και να μας βοηθήσει να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Φωτό: Unsplash
Βιταμίνες και μέταλλα

Το χούμους περιέχει σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

«Το χούμους περιέχει απαραίτητα μέταλλα όπως σίδηρο και μαγνήσιο», σημειώνει η Cotton. «Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος (κλειδί για τη σύνθεση και επιδιόρθωση του DNA), βιταμίνες Β και ψευδάργυρο, ο τελευταίος από τους οποίους είναι ευεργετικός για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και του μεταβολισμού», προσθέτει.

Το «μυστικό» στο ταχίνι

Πολλές συνταγές για χούμους περιέχουν επίσης ταχίνι, ένα συστατικό που προέρχεται από σουσάμι. «Οι σπόροι σουσαμιού περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης Ε, η οποία λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό για την καταπολέμηση των χημικών ριζών και είναι ευεργετική στη συντήρηση του επιθηλιακού ιστού», υπογραμμίζει η διαιτολόγος.

Φωτό: Pixabay
Υγεία των οστών

Το χούμους είναι γεμάτο ασβέστιο, γεγονός που υποστηρίζει την υγεία των οστών.

Όπως αναφέρει η Cotton, το ασβέστιο είναι «απαραίτητο για γερά οστά, για τη λειτουργία των νεύρων και τη ρύθμιση της λειτουργίας των μυών της καρδιάς».

Φυτικές ίνες

Το χούμους είναι επίσης γεμάτο με φυτικές ίνες -σχεδόν 1 γραμμάριο ανά κουταλιά της σούπας- κάτι που το κάνει πιο χορταστικό, ενώ βοηθά παράλληλα το έντερο.

«Η έρευνα δείχνει ότι οι φυτικές ίνες είναι ευεργετικές για την υγεία της καρδιάς, βοηθούν στην πεπτική λειτουργία και μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2», αναφέρει η Cotton.

Λιπαρά που υποστηρίζουν την καρδιά

Το χούμους παίρνει την πλούσια, κρεμώδη υφή του από το ελαιόλαδο, το οποίο είναι μια εξαιρετική πηγή υγιεινών για την καρδιά λιπαρών.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι έχουν υψηλότερη πρόσληψη υγιεινών λαδιών, ειδικά ελαιόλαδου, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιακών παθήσεων και άλλων παθήσεων», τονίζει η Beth Warren, πιστοποιημένη διαιτολόγος και ιδρύτρια της Beth Warren Nutrition. «Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι για κάθε 10 γραμμάρια (περίπου 2 κουταλάκια του γλυκού) έξτρα παρθένου ελαιολάδου την ημέρα, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου μειώνεται κατά 10% επιπλέον», σημειώνει.

Φωτό: Pixabay
Μείωση χοληστερίνης

Εκτός από την αύξηση του καλού λίπους, η έρευνα έχει βρει ότι τα ρεβίθια βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης LDL. «Σε μια μελέτη, 47 υγιείς ενήλικες κατανάλωναν είτε δίαιτα με πρόσθετο σιτάρι είτε ρεβίθια. Μετά από πέντε εβδομάδες, όσοι έτρωγαν επιπλέον ρεβίθια είχαν 4,6% χαμηλότερα επίπεδα “κακής” LDL χοληστερόλης”, επισημαίνει η Warren. Πρόσθετες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι διατροφή πλούσια σε όσπρια, όπως τα ρεβίθια, μειώνει την «κακή» χοληστερόλη LDL 5& κατά μέσο όρο», αναφέρει.

Αντιφλεγμονώδη δράση

Σύμφωνα με την Warren, οι σπόροι σουσαμιού που χρησιμοποιούνται συχνά στο χούμους έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα, μειώνοντας τους δείκτες αγγειακής φλεγμονής, βοηθώντας την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας.

Ρυθμίζει φυσικά το σάκχαρο

Η καλή ισορροπία πρωτεΐνης, λίπους και φυτικών ινών σε ένα φαγητό μπορεί επίσης να βοηθήσει το σώμα μας να αφομοιώσει τα σάκχαρά του, υπογραμμίζει η Warren.

«Μειώνει τον γλυκαιμικό δείκτη, ο οποίος αναφέρεται στο πόσο γρήγορα το σώμα σας επεξεργάζεται τα τρόφιμα σε ζάχαρη. Αντίστοιχα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου αντίστασης του οργανισμού στην ινσουλίνη, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη», τονίζει η Warren.

Μια εύκολη συνταγή για χούμους 1 κιλό βρασμένα ρεβίθια100 γρ. χυμό λεμόνι3 γρ. σκόρδο3 γρ. Carum κύμινο σκόνη (άγριο κύμινο καβουρδισμένο 6 λεπτά στους 170 βαθμούς)250 γρ. ταχίνι150 γρ. νερό

Ανακατεύουμε καλά και το αποτέλεσμα είναι ένα υπέροχο χούμους.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό