18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το «παρών» είναι «απών» από το μέτωπο της εθνικής συστράτευσης

Ειδήσεις Ελλάδα

Εθνική παραφωνία σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, χαρακτήρισε την στάση του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αμυντική θωράκιση της χώρας.

«Δεν ψηφίσατε τη συμφωνία μερικής οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο, είπατε παρών. Καταψηφίσατε τη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τη Γαλλία. Καταψηφίσατε τις αμυντικές δαπάνες στον κρατικο προϋπολογισμό. Δεν ψηφίζετε τις σημερινές συμφωνίες επικαλούμενος τη διαφωνία σας με την πρόσθετη αγορά των 6 Ραφάλ, καταγράφεται η ψήφος σας ως ένα ηχηρό παρών. Θα καταψηφίσετε από ό,τι αντιλαμβάνομαι και τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ που θα έρθει στη Βουλή εντός του επομενου μήνα» παρατήρησε ο πρωθυπουργός απαντώντας στις βολές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Μην απορείτε που σας αποκαλούμε «εθνική παραφωνία σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα».

«Είπατε ότι είχατε προχωρήσει ως κυβέρνηση σε διαπραγματεύσεις για την απόκτηση δύο φρεγατών Belharra. Δεν είχατε καν αποστείλει την αρχική έκφραση ενδιαφέροντος. Θυμάμαι κάποιες δηλώσεις του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένου. Καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση δεν είχατε κάνει» σημείωσε και συνέχισε λέγοντας: «Όλοι αναγνωρίζαμε ότι το Πολεμικό Ναυτικό χρειαζόταν να αποκτήσει καινούργιες φρεγάτες. Το Πολεμικό Ναυτικό προέκρινε τις φρεγάτες Μπελαρά ώς επιχειρησιακά πιο κατάλληλες. Υπήρχε ένα ζήτημα σε σχέση με το αρχικό κόστος. Σωστά λέτε κ. Κατρίνη ότι πρέπει να ακούμε τις εισηγήσεις των ειδικών, αυτό κάναμε. Όμως γνωρίζετε ότι αν αθροίσει κανείς όλα τα αιτήματα από τα επιτελεία καταλήγει σε λίστα που προσομοιάζει με κατάλογο χριστουγεννιάτικων δώρων. Φτάσαμε στο σημείο να βρούμε μία ευκαιρία σημαντική και να αποκτήσουμε 3 φρεγάτες Μπελαρά στην τιμή των δύο».

«Δεν μπορώ να πω ότι με έπεισαν οι απαντήσεις σας» συνέχισε. «Δεν μου έδωσαν την εντύπωση ότι και εσείς με μεγάλο πάθος υπερασπίζεστε αυτές τις θέσεις. Μάλλον έχετε να ισορροπήσετε μεταξύ των δικών σας εσωτερικών συνισταμένων και κάποιων κατάλοιπων της Αριστεράς και καταλήγετε σε αυτή την επαμφοτερίζουσα στάση» τόνισε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Επανέλαβε ακόμη πως «δεν υπάρχει παρών σε ό,τι αφορά την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας». «Είναι σοβαρή και υπεύθυνη στάση αυτή;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Το παρών είναι απών από το μέτωπο της εθνικής συστράτευσης».

Σχολιάζοντας ακολούθως τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την εξωτερική πολιτική παρατήρησε: «Επαναλάβατε ότι η μεγάλη σας εθνική επιτυχία είναι η συμφωνία των Πρεσπών. Εμείς έχουμε επεκτείνει στο Ιόνιο στα 12 μίλια και έχουμε υπογράψει μερική συμφωνία με την Αίγυπτο και έχουμε συμφωνήσει επί της αρχής με την Αλβανία ότι θα υπογράψουμε συνυποσχετικό και θα πάμε στη Χάγη για να λύσουμε το θέμα της ΑΟΖ. Δείχνουμε σε όλους ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να μιλά για το διεθνές δίκαιο αλλά να παίρνει και αποφάσεις σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο. Η χώρα έχει επεκτείνει το πλέγμα των συμμαχιών της, έχει την καλύτερη σχέση που είχε ποτέ με την Αίγυπτο, έχουμε ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας με Ισραήλ, έχουμε αναπτύξει ισχυρό πλαίσιο σχέσεων με ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία. Την ίδια στιγμή η αξιοπιστία της χώρας μας διεθνώς έχει ενισχυθεί, η οικονομική της επίδοση επιτρέπει ότι αφήσαμε πίσω την περίοδο των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης και ταυτόχρονα έχουμε συμφωνήσει επί της αρχής στην επέκταση συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ» συνέχισε. «Καταλαβαίνω ότι έχετε μία σημαντική διαφορά για τη συμφωνία με τις ΗΠΑ επικαλούμενος την Αλεξανδρούπολη. Είναι πρόβλημα ή πλεονέκτημα την ισχυρή αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη;» αναρωτήθηκε και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να κάνει «μια ξεκάθαρη τοποθέτηση επ αυτού».

Εστιάζοντας στη συμφωνία με τις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός καταλόγισε επίσης «ψέματα» και «λαϊκισμό» στον ΣΥΡΙΖΑ. «Επ’ αόριστο είναι η συμφωνία με τις ΗΠΑ; Γιατί λέτε ψέματα;» είπε. «Εάν ο ελληνικός λαός σας εμπιστευόταν πάλι και έρθετε στην εξουσία – ο κ. Τσιπράς ζητά εκλογές φαντάζομαι γιατί πιστεύει ότι θα τις κερδίσει – και συμπληρωθεί η πενταετία, θα καταγγείλετε τη συμφωνία; Περιμένω την απάντησή σας» συνέχισε για να συμπληρώσει: «Και ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε εκλεγεί το 1981 με κεντρικό σύνθημα “έξω οι βάσεις του θανάτου” και ήρθε το 1983 και υπέγραψε 5ετή επέκταση των συμφωνιών».

naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό