22.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το παρόν και το μέλλον της Γενικής Χειρουργικής

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα σημαντικά επιτεύγματα και οι καταιγιστικές εξελίξεις στο χώρο της ιατρικής τεχνολογίας έχουν αλλάξει ριζικά το τοπίο της σύγχρονης χειρουργικής τα τελευταία χρόνια. Οι τεχνικές και οι μέθοδοι που συγκροτούν την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική προσφέρουν μια πληθώρα πλεονεκτημάτων στους ασθενείς, οι οποίοι μπορούν πλέον, να επιστρέψουν σχεδόν άμεσα έπειτα από ένα χειρουργείο στην καθημερινότητά τους. Συναντήσαμε τον Γενικό Χειρουργό, κ. Ευστάθιο Μπαθρέλλο σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης αναφορικά με το παρόν και το μέλλον της σύγχρονης χειρουργικής. Παράλληλα, με τη βοήθεια του κ. Μπαθρέλλου ρίχνουμε φως στις αρχές και στις αξίες πάνω στις οποίες θα πρέπει να καλλιεργείται η ιδιαίτερη σχέση χειρουργού-ασθενούς.

Κύριε Μπαθρέλλο, τι είναι η ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής και  ποιες είναι οι παθήσεις που εμπίπτουν στο πεδίο της;

Η Γενική Χειρουργική είναι η χειρουργική ειδικότητα που εστιάζει στην αντιμετώπιση των παθήσεων των ενδοκοιλιακών οργάνων (παχύ έντερο, λεπτό έντερο, ήπαρ, πάγκρεας,  χοληδόχος κύστη και  χοληφόροι οδοί) και συχνά των προβλημάτων που εμφανίζονται στον θυρεοειδή αδένα και στον μαστό.  Τέλος, η Γενική Χειρουργική ασχολείται με τη διάγνωση, θεραπεία και χειρουργική αποκατάσταση των κηλών.

Tα τελευταία χρόνια οι τεχνολογικές καινοτομίες έχουν αλλάξει το πεδίο της χειρουργικής, καθώς από την κλασική χειρουργική περάσαμε στην λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική. Τι σηματοδοτούν αυτές οι εξελίξεις για το καθημερινό έργο του χειρουργού;

Όντως, τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει κοινωνοί μιας σειράς τεχνολογικών εξελίξεων που έχουν επηρεάσει σημαντικά το καθημερινό έργο των χειρουργών. Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική με κορωνίδα τις τεχνικές που μόλις αναφέρατε αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των χειρουργικών παθήσεων με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα, επιτυγχάνοντας παράλληλα την ελάχιστη παρέμβαση στο ανθρώπινο σώμα.

Πιο συγκεκριμένα, τόσο η λαπαροσκοπική όσο και η ρομποτική χειρουργική  έχουν βελτιώσει αισθητά τη χειρουργική προσέγγιση ορισμένων παθήσεων, προσδίδοντας μεγαλύτερη ακρίβεια στους χειρουργικούς χειρισμούς, ενώ παράλληλα μέσω της ελαχιστοποίησης του χειρουργικού τραύματος,  προσφέρουν στους ασθενείς τη δυνατότητα άμεσης αποθεραπείας και επιστροφής στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Συνοψίζοντας, θα λέγαμε ότι οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές έχουν συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση της νοσηρότητας και της θνητότητας, δηλαδή στη μείωση των διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών προβλημάτων που σχετίζονται με την χειρουργική επέμβαση, οδηγώντας έτσι, στη αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.

Έχοντας μεγάλη εμπειρία στη χειρουργική των κηλών, θα ήθελα να μας εξηγήσετε πώς η σύγχρονη χειρουργική έχει αλλάξει τα δεδομένα στη χειρουργική αποκατάσταση αυτού του συχνού προβλήματος.

Αρχικά να επισημάνουμε ότι με τον όρο κήλη προσδιορίζουμε οποιαδήποτε μετατόπιση ή ειδικότερα πτώση ενός οργάνου ή τμήματος οργάνου του σώματος εκτός της συνήθους ανατομικής, φυσιολογικής θέσης του. Η  κήλη γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον ασθενή, ο οποίος διακρίνει μια διόγκωση που στην αρχή εύκολα επαναφέρεται. Όταν το περιεχόμενό της δεν επαναφέρεται, τότε μιλάμε για μη ανατασσόμενη κήλη.

Η χειρουργική επέμβαση είναι ο μόνος τρόπος  αντιμετώπισης της κήλης και συγκεκριμένα, η αποκατάσταση με χρήση πλέγματος, με ανοιχτή ή λαπαροσκοπική προσπέλαση.

Στη λαπαροσκοπική ή ρομποτική προσέγγιση της κήλης δεδομένου ότι η αποκατάσταση επιτυγχάνεται μέσω μικρών τομών υπάρχουν τα ακόλουθα πλεονεκτήματα για τον ασθενή:

Σημαντικά μικρότερος μετεγχειρητικός πόνοςΤαχύτερη ανάρρωση και άμεση επάνοδος στις καθημερινές του συνήθειεςΚαλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, καθώς αποφεύγονται οι μεγάλες τομέςΧαμηλότερα ποσοστά υποτροπών έναντι της ανοιχτής μεθόδου

Πολλοί ασθενείς μπαίνουν στο δίλημμα: Λαπαροσκόπηση ή Ανοιχτή Επέμβαση. Πρόκειται όντως για δίλημμα ή η ίδια η πάθηση και η κατάσταση του ασθενούς υπαγορεύουν την επιλογή; Σε αυτή την επιλογή ποιος έχει τον τελευταίο λόγο, ο χειρουργός ή ο ασθενής;

Η επιλογή της επέμβασης εξαρτάται από το είδος της πάθησης, την ηλικία του ασθενούς, τον τρόπο ζωής του και άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα, σε περίπτωση επανεμφάνισης κήλης ενδοκοιλιακών τοιχωμάτων, η επανεπέμβαση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με λαπαροσκοπική προσέγγιση. Όπως αντιλαμβάνεστε, η επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής τεχνικής προϋποθέτει την αξιολόγηση μιας σειράς παραμέτρων,  τις οποίες ο χειρουργός θα πρέπει να σταθμίσει, πριν αποφασίσει σε ποια χειρουργική τεχνική θα προχωρήσει.  Η τελική απόφαση λαμβάνεται πάντα με γνώμονα τη διασφάλιση του βέλτιστου θεραπευτικού αποτελέσματος για τον ασθενή.

Ένας ασθενής που εμπιστεύεται τον θεράποντα ιατρό του θα του μεταφέρει τους προβληματισμούς και τις απορίες του, κι εκείνος με τη σειρά του θα του εξηγήσει γιατί η χειρουργική μέθοδος που προκρίνεται είναι η καλύτερη για την περίπτωσή του.

Αναφερθήκατε στην σημασία της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους δύο πόλους της θεραπευτικής σχέσης. Ποιες πιστεύετε ότι πρέπει να είναι οι αρχές και οι αξίες πάνω στις οποίες θα πρέπει να οικοδομείται η σχέση ασθενούς-χειρουργού;

Η σχέση χειρουργού-ασθενούς δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη επαγγελματική σχέση. Όταν ο ασθενής επιλέγει έναν χειρουργό, στην ουσία παραδίδει σε αυτόν την «τύχη» της ζωής του, «αφήνεται στα χέρια» του ιατρού που εμπιστεύθηκε να τον χειρουργήσει. Ο χειρουργός αναλαμβάνει να σηκώσει μια τεράστια ιατρική ευθύνη και ένα ειδικό ψυχικό βάρος, τα οποία από κοινού επιδρούν και συν-διαμορφώνουν το επαγγελματικό του ήθος: Ο χειρουργός πρέπει να βρίσκεται  πάντα δίπλα στους ασθενείς του σε κάθε στάδιο της χειρουργικής επέμβασης, από την αρχή μέχρι το τέλος, διασφαλίζοντας την ομαλή αποθεραπεία και την επιστροφή του ασθενούς στις καθημερινές του συνήθειες.

Πιστεύω στις σχέσεις που οικοδομούνται πάνω στην ειλικρίνεια, τη διαφάνεια και την ευθύτητα. Αξίες, που η εμπειρία χρόνων μου έχει αποδείξει ότι αξιολογούνται θετικά από τους ασθενείς. Ο χειρουργός οφείλει να ενημερώσει τον ασθενή για την πάθησή του, για όλες τις διαθέσιμες χειρουργικές λύσεις, αλλά και για τις πιθανές επιπλοκές ενός χειρουργείου.  Και πάνω απ’ όλα, οφείλει να του εγγυηθεί ότι θα κάνει το καλύτερο δυνατό για εκείνον ξεχωριστά, αντιμετωπίζοντας εξατομικευμένα κάθε ασθενή στη βάση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και αναγκών του.

Στο μέλλον τι να περιμένουμε από τη χειρουργική; Πού θα επικεντρωθούν τα επόμενα βήματα;

Η πορεία που ακολουθείται παγκοσμίως είναι η χειρουργική να γίνει λιγότερο επεμβατική,  περισσότερο ατραυματική, με στόχο την ελάχιστη «παρέμβαση» στο ανθρώπινο σώμα, περιορίζοντας τη νοσηρότητα και μειώνοντας στο ελάχιστο τον απαιτούμενο χρόνο αποθεραπείας.

Τα αποτελέσματα της βιο-ιατρικής τεχνολογίας, τα οποία ήδη επιδρούν και διαμορφώνουν το τοπίο άσκησης της σύγχρονης χειρουργικής, εκτιμώ ότι θα επηρεάσουν περαιτέρω, τόσο την εκπαίδευση όσο και το χειρουργικό έργο των χειρουργών, με «ναυαρχίδα» τις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές, τα συστήματα χειρουργικής και διεγχειρητικής πλοήγησης (Surgical Navigation Systems), τη χειρουργική επαυξημένης πραγματικότητας(Augmented-Reality Surgery), κ.λπ.

Το μέλλον της Χειρουργικής θα έχει πολύ ενδιαφέρον για όλους εμάς που επιλέξαμε να υπηρετήσουμε την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής, αλλά και μια σειρά από σημαντικά οφέλη για τους ίδιους τους ασθενείς, μειώνοντας καθοριστικά το στρες και τον μετεγχειρητικό πόνο των χειρουργικών επεμβάσεων.

Για αναλυτικές πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://stathisbathrellos.gr/

Info

O Ευστάθιος Κων. Μπαθρέλλος είναι Γενικός Χειρουργός και το ιατρείο του εδρεύει στην Αστυδάμαντος 83 και συγκεκριμένα εντός του Therapis General Hospital.

Εδώ και χρόνια χειρουργεί ένα ευρύ φάσμα επεμβάσεων της κλασικής & λαπαροσκοπικής χειρουργικής (αποκατάσταση κηλών, χολοκυστεκτομή, χειρουργική παχέος εντέρου, χειρουργική θυρεοειδούς αδένα, χειρουργική μαστού, κ.α.), σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες κλινικές στο χώρο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό