24.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το παρασκήνιο της δήλωσης Τσίπρα, ο εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ και ποιοι ράβουν υπουργικά κουστούμια – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Αν και το ερώτημα είναι πρωθύστερο, ωστόσο συζητείται χαμηλόφωνα στην Κουμουνδούρου. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα παραμείνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μετά από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και μέσα στα πλαίσια των εσωκομματικών διαδικασιών φυσικά; Δελφίνοι – θηλυκού και αρσενικού γένους – υπάρχουν αρκετοί. Θα το τολμήσουν; Θα φανεί από το 25ης Ιουνίου στα τηλεοπτικά πάνελ….

Αρχισαν

Ο ίδιος όμως έμαθα ότι έκανε χθες τη δήλωση πλήρους ανάληψης των πολιτικών ευθυνών για την εκλογική ήττα, διότι υπήρξε αρκετή εσωκομματική γκρίνια για την ανακοίνωση του Εκτελεστικού Γραφείου. Γι΄ αυτό έκανε και το λογοπαίγνιο για τους πατέρες της νίκης και την ορφάνια της ήττας, απευθυνόταν στην εσωκομματική αντιπολίτευση. Κι είναι μόνο η αρχή!

«Εμφύλιος»

Πάντως το κλίμα στις οργανώσεις των διαφόρων περιοχών της χώρας, όπως μου έλεγαν, είναι πλέον εμφυλιοπολεμικό. Αλλοι υποστηρίζουν ότι η μετατόπιση του κόμματος προς την κεντροαριστερά θόλωσε το στίγμα του, άλλοι ισχυρίζονται ότι φταίνε «τα βαρίδια του 3%». Οι προσχωρήσαντες από το Πα.Σό.Κ. επιτίθενται στους «αριστερούς», οι «αριστεροί» στους «πασόκους» του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Κι όλοι μαζί στο κανονικό Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ και πάει λέγοντας….

Προθέσεις

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα γίνει τελικά το απόγευμα της Πέμπτη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, αποσκοπεί να κάνει μία στοιχειώδη ανασύνταξη ενόψει των δεύτερων εκλογών, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι όλα τα μέλη της έχουν τον ίδιο στόχο. Σίγουρα όμως από τις τοποθετήσεις και τα πηγαδάκια θα φανούν οι προθέσεις διαφόρων!

… ΕΔΗΚ

Με τα όσα συμβαίνουν στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αυτές τις ημέρες μου ήρθε στη σκέψη η ΕΔΗΚ. Στις εκλογές του 1977 έπεσε στο 11,95% από το 20,42% το 1974. και μετά έγινε «σφραγίδα».

Αυτά!

Οι μικροί

Ενδιαφέρον όμως έχουν οι επιδόσεις των τριών μικρών κομμάτων, της ΝΙΚΗ, της Πλεύσης Ελευθερία και του ΜΕΡΑ25, 2,92%, 2,89% και 2,63% αντίστοιχα. Δηλαδή μια ανάσα από το όριο του 3%. Περίπου 40.000 ψήφοι συνολικά χρειάζονται για την είσοδο τους στη Βουλή. Θα το κατορθώσουν; Βεβαίως θα υποστούν πιέσεις και μάλιστα ισχυρές. Θα αντέξουν; Στη θεωρητική εκδοχή της οκτακομματικής Βουλής τα πράγματα θα είναι αλλιώς….

Κοστούμια

Παλιά, στη δεκαετία του 1980, στην οκταετία του αειμνήστου – ένας είναι ο αείμνηστος, ο Ανδρέας Παπανδρέου – που με τους συνεχείς ανασχηματισμούς είχε σχεδόν υπουργοποιήσει σχεδόν το σύνολο της κοινοβουλευτικής του ομάδας, η ατάκα της εποχής ήταν «αυτός ετοιμάζεται να υπουργοποιηθεί, ράβει κοστούμι στον Γιαννέτο». Οι  συμπαθείς ράφτες Δημήτρης και Νίκος Γιαννέτος, του κέντρου των Αθηνών, είχαν γίνει σημείο αναφοράς για τους κυβερνητικούς ανασχηματισμούς του Πα.Σό.Κ.!

Φιλοδοξίες

Δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάποιος ράφτης για τους επίδοξους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο βέβαια στους διάφορους κύκλους της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και στα επιτελεία των εκλεγέντων βουλευτών – και μάλιστα αυτών που είναι στις πρώτες θέσεις – έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται οι … υπουργικές φιλοδοξίες. Ονόματα πηγαίνουν κι έρχονται….

Σενάρια

Και γνωρίζω πως όχι μόνο είναι πρόωρο, αλλά ενέχει και μεγάλο ρίσκο να σας ενημερώσω για τη πιθανή σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Δεν έχουν γίνει ακόμη οι επαναληπτικές εκλογές, αλλά εγώ θα σας πως ότι έχω υπόψη μου…. Και με την προϋπόθεση ότι η Νέα Δημοκρατία να βγει με αυτοδυναμία και να σχηματίσει … ανενόχλητη τη δική της κυβέρνηση.

Πονοκέφαλος;

Συζητώντας, λοιπόν, χθες με δύο καλές μου πηγές στο χώρο της ΝΔ δεν απέφυγα τον πειρασμό να συζητήσω μαζί τους για κεντρικά πρόσωπα στη νέα κυβέρνηση και συγκεκριμένα στα λεγόμενα παραγωγικά υπουργεία.

Πριν σας παραθέσω τα σενάρια, ένα έχω να σας πω, ότι μπορεί ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης να θεωρείται κυρίαρχος στο παιχνίδι αλλά η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, είναι πιθανόν να του προκαλέσει ακόμη και … πονοκέφαλο!

Ν. Δένδιας

Ο κ. Νίκος Δένδιας είναι η μία δύσκολη παράμετρος. Το προβεβλημένο στέλεχος της ΝΔ και με τεράστιο έρεισμα στην εκλογική βάση του κόμματος – πιθανόν κι όχι μόνο στα νότια της Αττικής – σίγουρα θάχει  λόγο στη για την θέση του στη νέα κυβέρνηση. Αν και υπάρχουν σενάρια που τον θέλουν να μένει στο υπουργείο Εξωτερικών ή να μετακινείται στη θέση του προέδρου της Βουλής, εντούτοις εκείνος φέρεται να μην βλέπει και με αρνητική διάθεση τη μετακίνηση του σε κάποιο από τα παραγωγικά υπουργεία: Είτε στο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο έχει τεράστιο έργο μπροστά του, είτε στο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Λίγο δύσκολο έτσι;

Άδωνις Γεωργιάδης

Αν τοποθετηθεί, μου λέει η πηγή μου, σε ένα από τα δύο υπουργεία ο κ. Δένδιας τότε για το άλλο θα επιλεγεί ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Πιστός του κ. Μητσοτάκη θα αποτελέσει το αντίβαρο στον κ. Δένδια, μου σημειώνει η ίδια πηγή μου. Υπάρχουν στιγμές που η πραγματικότητα υπερβαίνει τη φαντασία!

Ν. Παπαθανάσης

Παίζει ακόμη κι ένα σενάριο, το οποίο έχει ως σημείο αναφοράς πάλι τον κ. Δένδια. Αν ο υπουργός Εξωτερικών μείνει στη θέση του ή μετακομίσει σε κάποιο άλλο υπουργείο εκτός του οικονομικού τομέα, τότε ο κ. Νίκος Παπαθανάσης θα είναι ο επικρατέστερος είτε για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είτε για το Ανάπτυξης και Επενδύσεων (σε αναβαθμισμένο ρόλο). Ο κ. Παπαθανάσης αποτελεί σταθερή αξία στον στενό κύκλο του πρωθυπουργού.

Κ. Χατζηδάκης και Χρ. Σταϊκούρας

Ρόλο ενδεχομένως σε ένα από τα παραγωγικά υπουργεία ίσως διεκδικήσει και ο κ. Κωστής Χατζηδάκης. Οι πηγές μου δεν ήταν και τόσο βέβαιες για τη θέση που μπορεί να αναλάβει.

Αλλά συνέδεαν την τοποθέτηση του στο υπουργείο Οικονομικών στο ενδεχόμενο που ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας μετακινηθεί.

Πάντως, η ίδια πηγή μου, μου θύμισε και μία παλιά επιθυμία του κ. Χατζηδάκη: Αυτή για το υπουργείο Παιδείας.

Υπομονή

Όπως και να χει το σίγουρο είναι ότι η πρώτη κάλπη μπορεί να μίλησε αλλά θα πρέπει να ακούσουμε και τη δεύτερη κάλπη στις 25 Ιουνίου.

Οπότε και ας περιμένουμε με υπομονή και τα προαναφερόμενα ας τα κρατήσουμε απλώς ως φιλοδοξίες…. Ως τότε υπομονή!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό