24.5 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Το πέναλτι Πανένκα και η «τεσσάρα» της Ισπανίας: Θυμηθείτε τους καλύτερους τελικούς του Euro [vid]

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι τελικοί του Euro συχνά μας αφήνουν με το… στόμα ανοιχτό για τις απίστευτες εναλλαγές που έχουν, αλλά και για τα αουτσάιντερ που έχουν κατακτήσει τον θεσμό. Ενόψει του αγώνα της Κυριακής (14/07, 22:00, ΕΡΤ1) ανάμεσα στην Ισπανία και την Αγγλία, ας θυμηθούμε ποιοι είναι οι πέντε αναμετρήσεις που άφησαν «εποχή» στο ευρωπαϊκό στερέωμα. 

Η ίδρυση του… πέναλτι Πανένκα το 1976

Στο Euro του 1976, στον τελικό είχε φτάσει η «έκπληξη» της διοργάνωσης, η Τσεχοσλοβακία και η ισχυρή Δυτική Γερμανία. Ο αγώνας, αφού οδηγήθηκε στην διαδικασία των πέναλτι, ο παίκτης του αουτσάιντερ, Αντονίν Πανένκα, «έγραψε» με χρυσά γράμματα το όνομά του στον παγκόσμιο χώρο του ποδοσφαίρου με τον πιο… ονειρικό τρόπο. Το τελευταίο δικό του πέναλτι, έδωσε το τρόπαιο στην χώρα του, αλλά συνάμα χάρισε και μία «μαγική» εκτέλεση που γίνεται μέχρι και σήμερα.  

Το βολέ του Φαν Μπάστεν που «άφησε» το στίγμα του 

Η Ολλανδία του 1988 είχε μία από τις καλύτερες ομάδες στον θεσμό, έχοντας παίκτες όπως ο Φρανκ Ράικαρτ, ο Ρουντ Χούλιτ και ο Μαρκ Φαν Μπάστεν. Στον τελικό, αντιμετώπισαν την Σοβιετική Ένωση, αλλά αυτό δεν σταμάτησε τους «οράνιε» να γίνουν πρωταθλητές Ευρώπης. Ο πρώην σέντερ φορ της Μίλαν, πέτυχε ένα από τα πιο όμορφα γκολ σε Euro, καθώς με ένα βολέ από τα πλάγια, έκανε το τελικό 2-0 στην αναμέτρηση. 

Ο τελικός… μάθημα ποδοσφαίρου των Ισπανών με νίκη 4-0

Το 2012 ήταν μία εξαίσια χρονιά για το ισπανικό ποδόσφαιρο, καθώς όλοι οι παίκτες του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος ήταν στις καλύτερες ηλικίες ποδοσφαιρικά για να πάρουν τα… πάντα. Η «φούρια ρόχα» κατατρόπωσε την Ιταλία με 4-0, χωρίς να παίξει με σέντερ φορ, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί! Έτσι, η δεύτερη συνεχόμενη κατάκτηση Euro, ήταν γεγονός. Αυτή, βέβαια, παραμένει η τελευταία για τους Ισπανούς. 

Όταν η Πορτογαλία του Ρονάλντο νίκησε για εκείνον τους Γάλλους και… τους χάλασαν το πάρτι

Οι «τρικολόρ» διοργάνωσαν το Euro του 2016. Έχοντας μία ικανή ομάδα να κατακτήσει την διοργάνωση, έφτασε στον τελικό όπου αντιμετώπισε την Πορτογαλία του… Έλληνα, Φερνάντο Σάντος και του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ο «αστέρας» του ποδοσφαίρου στο πρώτο ημίχρονο τραυματίστηκε και όλα έδειχναν πως η Γαλλία θα ήταν η νικήτρια του θεσμού. Όμως, στην παράταση, ο Έντερ με ένα «ξαφνικό» σουτ, έβαλε μπροστά τους Πορτογάλους «σοκάροντας» τους παίκτες του Ντιντιέρ Ντεσάμπ, αφού το 1-0 παρέμεινε μέχρι το τέλος και η χώρα της Μεσογείου κατέκτησε το πρώτο της Euro. 

Το «κόλπο γκρόσο» της Ιταλίας στο Γουέμπλεϊ και το… It’s coming Rome του Μπονούτσι 

Το Euro 2020 μπορεί να θεωρηθεί ένα από τα κορυφαία, καθώς είχε αρκετές εκπλήξεις και ανατροπές. Ο τελικός του Γουέμπλεϊ, ήταν μεταξύ της Αγγλίας και της Ιταλίας. Παρά το γρήγορο γκολ των «λιονταριών» με τον Λουκ Σο, ο Λεονάρντο Μπονούτσι «έστειλε» το παιχνίδι στην παράταση και μετέπειτα στα πέναλτι, αφού το σκορ παρέμεινε στο 1-1 από την κανονική διάρκεια. Ο Τζιαλουίντζι Ντοναρούμα ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές στην «ρώσικη» ρουλέτα, καθώς με δύο αποκρούσεις «έδωσε» στην Ιταλία το Euro με 3-2 στα πέναλτι. 

Μέσα στους πανηγυρισμούς, ο σκόρερ της «σκουάντρα ατζούρα», Μπονούτσι, με τον δικό του μοναδικό τρόπο, ήθελε να πικάρει τους φίλους της Αγγλίας λέγοντας: «It’s coming to Rome». 

Ο μεγάλος τελικός του Euro 2024, θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΡΤ1 στις 22:00 ώρα Ελλάδας την Κυριακή στις 14 Ιουλίου. Τα «βλέμματα» όλων των ποδοσφαιρόφιλων, θα είναι σε αυτό το παιχνίδι που θα κρίνει την νέα αγωνιστική περίοδο στο έπακρο. 

Δημήτρης Δράκος

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό