18.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το νησί των Δωδεκανήσων για χαλαρές και ποιοτικές διακοπές

Ειδήσεις Ελλάδα

Βρίσκεται ανάμεσα στην Κρήτη και την Κάρπαθο και κατοικείται σχεδόν από 1.000 άτομα

Ένα νησί που σίγουρα δε φημίζεται για το πλήθος των τουριστών που το επισκέπτονται κάθε χρόνο, αλλά που αν το επιλέξεις για τις καλοκαιρινές σου διακοπές, αυτές θα σου μείνουν αξέχαστες, είναι η Κάσος, το νησί που θα σου συστήσει από την αρχή τι σημαίνουν οι χαλαρές και ποιοτικές διακοπές, σύμφωνα με την ιστοσελίδα exploriggreece.tv.

Γνωριμία με το νησί

Η Κάσος είναι το νοτιότερο νησί των Δωδεκανήσων. Βρίσκεται ανάμεσα στην Κρήτη και την Κάρπαθο και κατοικείται σχεδόν από 1.000 άτομα. Το πρώτο που πρέπει να ξέρεις, είναι ότι πρωτεύουσα της Κάσου είναι το Φρυ. Αποτελεί και το το λιμάνι του νησιού, στο βόρειο τμήμα του. Είναι ένα πολύ μικρό χωριουδάκι το όνομα του οποίου λέγεται ότι προέρχεται από το «φρύδι», λόγω του σχήματός του.

Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει, είναι η παραδοσιακή, νησιωτική αρχιτεκτονική του με τα καλοδιατηρημένα δίπατα αρχοντικά. Αυτό είναι και το μέρος που επιλέγουν οι περισσότεροι επισκέπτες για να βρουν το κατάλυμα που θέλουν. Είναι εξάλλου περισσότερο ανεπτυγμένο τουριστικά από τα υπόλοιπα, διαθέτει ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια καθώς και χαριτωμένα ταβερνάκια.

Σίγουρα το βλέμμα και λίγο από το χρόνο σου θα τραβήεξει στο Φρυ, η Μπούκα. Πρόκειται για ένα μικρό, πανέμορφο λιμανάκι, στο οποίο προσαράζουν τα ψαροκάικα του νησιού, δημιουργώντας έτσι την πιο γραφική τοποθεσία της Κάσου. Εκεί δίπλα, την παράσταση κλέβει η εντυπωσιακή εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος Τριμυθούντος του Θαυματουργού, πολιούχου του νησιού. Με αυτήν μόνο το εικόνα, η οποία είναι και η πρώτη που αντικρίζει κανείς πατώντας το πόδι του στο νησί, δημιουργείται στον επισκέπτη μία ολοκληρωμένη άποψη για το τι πρόκειται να βιώσει κατά την διαμονή του εκεί.

Η Κάσος και οι παραλίες της

Η Κάσος είναι ένα ξερό νησί κατά κοινή ομολογία. Οι παραλίες του όμως είναι πολύ ιδιαίτερες. Θα τις δεις είτε να κοσμούνται με βράχους αλλά και με άμμο ή με βότσαλα. Να είναι μεγάλες ή μικροί κολπίσκοι, να είναι τελείως ερημικές ή οργανωμένες –όχι τόσο όμως ώστε να γίνονται «τουριστικοποιημένες». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι επιλογές για να εντοπίσεις την παραλία που σου ταιριάζει είναι πολλές.

Για οργανωμένες καταστάσεις και κοντινά ταβερνάκια, πας στον Εμπορειό. Οι υπόλοιπες παραλίες είναι πιο ήσυχες. Στα δυτικά, στην περιοχή της Αντιπεράτου, βρίσκεται η παραλία Αμμούα, η οποία είναι επίσης σχετικά οργανωμένη, καθώς και άλλοι μικρότεροι, ερημικοί κολπίσκοι. Ενώ πολύ πιο μακριά, στο νότιο άκρο του νησιού, βρίσκεται η Χελάτρου, μία εκπληκτική παραλία που χάρη στους λοφίσκους που την περικυκλώνουν είναι σχεδόν πάντα απάνεμη.

Η παραλία, όμως, που πραγματικά μένει αξέχαστη σε όποιον την γνωρίσει από κοντά βρίσκεται… απέναντι. Είναι στο μικρό νησάκι Αρμάθια στο οποίο όμως μπορείς να βρεθείς μόνο δια θαλάσσης, με κάποιο καϊκάκι που μπορεί να σε πάει ως εκεί. Η παραλία Μάρμαρα, που συνδυάζει τα χρώματα της καραϊβικής με τις αμμουδιές των Κυκλάδων, θα σε αφήσει με το στόμα ανοιχτό.

Για τους λάτρεις της γαστρονομίας

Ιδιαίτερη και πρωτότυπη η τοπική κουζίνα της Κάσου δε θα σε αφήσει ασυγκίνητο. Με επιρροές τόσο από την γειτονική Κρήτη όσο και από την Αίγυπτο, αλλά και λόγω της ναυτικής της παράδοσηςθα φας ψάρι σε αφθονία, και θα ξετρελαθείς με τις μη θαλασσινές συνταγές.

Θα ζητήσεις να φας Μακαρούνες, ένα ζυμαρικό που μοιάζει με πέννες και σερβίρεται συνήθως με τσιγαρισμένο κρεμμυδάκι ή σκόρδο, Μπουστιά και Μπομπάρια, που είναι αρνίσια εντόσθια γεμιστά με κιμά, συκώτια και ρύζι και Πιλάφι Κασιώτικο. Για γλυκό δεν υπάρχει καλύτερο από τα Μοσχοπούγγια.

Πώς θα πας

Το ακτοπλοϊκό ταξίδι για Κάσο, από τον Πειραιά, διαρκεί από 14 έως 19 ώρες, ανάλογα με το πλοίο. Μπορεις να φτάσεις και με αεροπλάνο με ανταπόκριση από τη Ρόδο.

Γενικώς η Κάσος είναι το μακρινό νησί που θα σε κάνει να ξεφύγεις εντελώς από την καθημερινότητα. Εκεί που το καλοκαίρι αποκτάει άλλο νόημα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό