16.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το νέο ID.7 με έξυπνο σύστημα κλιματισμού

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα συστήματα κλιματισμού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των σύγχρονων αυτοκινήτων και διασφαλίζουν ευχάριστες θερμοκρασίες σε όλες τις εποχές του χρόνου.
Στο νέο ID.7 η Volkswagen προχωρά ένα βήμα παραπέρα και για πρώτη φορά χρησιμοποιεί ένα σύστημα κλιματισμού που ψύχει ή θερμαίνει ταχύτερα το εσωτερικό του αυτοκινήτου, πριν από την έναρξη μίας διαδρομής. Μεταξύ άλλων, αυτό καθίσταται εφικτό χάρη στους ηλεκτρονικά ελεγχόμενους αεραγωγούς που διανέμουν τον αέρα σε όλο το εσωτερικό του οχήματος μόλις ο οδηγός πλησιάσει με το κλειδί.
Το νέο, έξυπνο αυτόματο σύστημα κλιματισμού αντιδρά επίσης σε φωνητικές εντολές και λαμβάνει υπόψη τη θέση του ήλιου καθώς και τις ατομικές προτιμήσεις του χρήστη. Το αποτέλεσμα είναι η περαιτέρω βελτίωση της άνεσης, με την οποία το νέο ηλεκτρικό σεντάν θα θέσει νέα πρότυπα στην κατηγορία του.
Η Volkswagen έδωσε μία πρώτη γεύση από το νέο ID.7 παρουσιάζοντας στη μεγαλύτερη Έκθεση Τεχνολογίας στον κόσμο (CES), στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ, ένα καμουφλαρισμένο πρωτότυπο. Ο Kai Grünitz, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Volkswagen και επικεφαλής του Τμήματος Έρευνας και Εξέλιξης σχολίασε: «Με το ID.7, έχουμε στόχο να προσφέρουμε έξυπνες τεχνολογίες και προσανατολισμένες στον πελάτη καινοτομίες στην κατηγορία των premium μεσαίων μοντέλων».
Οι «έξυπνοι αεραγωγοί» αντιδρούν γρήγορα και λειτουργούν σαν ανεμιστήρες
Το ID.7 μπορεί να ενεργοποιήσει το σύστημα κλιματισμού πριν οι επιβάτες επιβιβαστούν στο όχημα. Το εσωτερικό του οχήματος ψύχεται όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και θερμαίνεται όταν το περιβάλλον είναι κρύο. Εάν η πόρτα ανοίξει σε συνθήκες με υψηλές εξωτερικές θερμοκρασίες, οι έξυπνοι αεραγωγοί στο κόκπιτ διανέμουν γρήγορα τον αέρα, μέσω δυναμικών οριζόντιων κινήσεων, σε μία μεγάλη επιφάνεια. Όταν οι επιβάτες κάθονται στο εσωτερικό, η ροή του αέρα μπορεί να στραφεί απευθείας στα σώματά τους, ή να χρησιμοποιηθεί για τον έμμεσο κλιματισμό της καμπίνας, ανάλογα με τι προτιμήσεις. Το ID.7 είναι το πρώτο μοντέλο της Volkswagen που διαθέτει ένα «έξυπνο» σύστημα ελέγχου τη ροής του αέρα.
Εστιάζοντας στη φιλική προς τον χρήστη λειτουργία
Η λειτουργία ελέγχου του συστήματος κλιματισμού του ID.7 βρίσκεται στη βάση της νέας οθόνης infotainment 15 ιντσών. Αυτό σημαίνει ότι είναι πάντα ορατή και μπορεί να ενεργοποιηθεί με ένα απλό πάτημα του δαχτύλου. Χρησιμοποιώντας το μενού περιβάλλοντος του κλιματισμού, οι «έξυπνοι» αεραγωγοί μπορούν να ελέγχονται και ψηφιακά. Εν προκειμένω μάλιστα, η ισχύς και η κατεύθυνση των κινήσεων του αέρα μπορούν να ρυθμιστούν διαισθητικά και να αποθηκευτούν μεμονωμένα. Επιπρόσθετα, η θερμοκρασία μπορεί να ελεγχθεί μέσω διακοπτών αφής με backlit φωτισμό.

Το ψηφιακά ελεγχόμενο σύστημα κλιματισμού αντιδρά στις φωνητικές εντολές
Το ψηφιακά ελεγχόμενο σύστημα κλιματισμού μπορεί να ενεργοποιηθεί και με φωνητικό έλεγχο. Οι σχετικές επιθυμίες αποθηκεύονται ως «Smart Climates». Για παράδειγμα, ο οδηγός μπορεί να ενεργοποιήσει τη θέρμανση του τιμονιού μέσω της φωνητικής εντολής «Hello Volkswagen, my hands are cold». Το σύστημα κλιματισμού θα ενεργοποιήσει τη λειτουργία που κατευθύνει ζεστό αέρα στα χέρια του για περίπου πέντε λεπτά.
Κλιματισμός σύμφωνα με τις προσωπικές προτιμήσειςΣτο νέο ID.7 οι ατομικές προτιμήσεις του χρήστη αποθηκεύονται ως «Personalisations». Αυτό περιλαμβάνει και τις ρυθμίσεις του αυτόματου συστήματος κλιματισμού. Αυτό είναι ιδιαίτερα πρακτικό σε περίπτωση που το αυτοκίνητο χρησιμοποιείται από περισσότερους από έναν οδηγούς
Το πρώτο μοντέλο της VW με ανίχνευση της θέσης του ήλιου
Όταν ενεργοποιείται η αυτόματη λειτουργία του κλιματισμού, το σύστημα αντιδρά σε σχέση με το εξωτερικό περιβάλλον. Για παράδειγμα, ένας αισθητήρας στην περιοχή του παρμπρίζ ανιχνεύει τη γωνία πρόσπτωσης του ηλιακού φωτός σε συνθήκες με υψηλές εξωτερικές θερμοκρασίες και υψηλή ηλιακή ένταση. Εάν ο ήλιος λάμπει έντονα σε μία από τις δυο πλευρές του οχήματος, το ID.7 προσαρμόζει την ένταση της ροής του αέρα, όντας πιο έντονη στις θερμότερες περιοχές: πρώτα προς την αντίστοιχη πλευρά της καμπίνας και στη συνέχεια, σε δεύτερο βήμα, προς τους επιβάτες.
Το ID.7 θα κυκλοφορήσει κατά τη διάρκεια του 2023
Μετά τα ID.3, ID.4, ID.5 και ID.6 (μόνο για την αγορά της Κίνας) και το ID. Buzz, το ID.7 θα αποτελέσει το έκτο μοντέλο της αμιγώς ηλεκτρικής οικογένειας «ID». Μετά το ID.4, το ID.7 θα είναι το δεύτερο παγκόσμιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Volkswagen που θα βασίζεται στην αρθρωτή πλατφόρμα MEB. Η παγκόσμια πρεμιέρα του ID.7 έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Το λανσάρισμα του ηλεκτρικού σεντάν στις αγορές Κίνας και Ευρώπης προγραμματίζεται για μέσα στο 2023. Θα ακολουθήσει το 2024 η αγορά της Β. Αμερικής.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό