24.5 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Το νέο format του Nations League και πώς η Ελλάδα «βλέπει»… Μουντιάλ 2026 []

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι υποχρεώσεις της Εθνικής Ελλάδας στο UEFA Nations League αρχίζουν το βράδυ του Σαββάτου (07/09). Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα υποδέχεται στην επιστροφή του στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» την Φινλανδία (21:45), ενώ στον 2ο όμιλο της 2ης κατηγορίας αντιμετωπίζει επίσης την Αγγλία και την Ιρλανδία.

Η χώρα μας έχει μπροστά τη δυνατότητα τόσο να ανέβει στην League A (1η κατηγορία) του Nations League, αλλά και να λάβει μέσω αυτού μία δεύτερη ευκαιρία για την πρόκριση στο Μουντιάλ του 2026. Ωστόσο, υπάρχει ένα… τεράστιο πρόβλημα. Εμείς στο flash.gr σας παρουσιάζουμε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε!

Ενδιαφέρον σε… κάθε θέση

Η νέα «έκδοση» του UEFA Nations League βρίσκει κάθε θέση στον όμιλο να έχει το δικό της ενδιαφέρον! Αναφορικά με την League B που είναι η Ελλάδα, θα δώσουμε έξι παιχνίδια (τρία εντός έδρας, τρία εκτός), όπως ακριβώς γνωρίζαμε. Στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» θα τεθούμε αντιμέτωποι με Φινλανδία και Ιρλανδία, ενώ με την Αγγλία θα παίξουμε στο ΟΑΚΑ.

Παράλληλα, το πρόγραμμά μας φυσικά περιλαμβάνει ταξίδια σε Ελσίνκι, Δουβλίνο και Λονδίνο. Εάν η Ελλάδα καταφέρει και κάνει την υπέρβαση και τερματίσει στην 1η θέση του 2ου ομίλου της League B, τότε θα εξασφαλίσουμε την άνοδο στην 1η κατηγορία (League A), για το επόμενο Nations League (2026/27).

Εφόσον το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς αναδειχθεί 2ο (στόχος άκρως ρεαλιστικός), τότε θα δώσουμε πλέι-οφ με μία ομάδα που θα έχει βγει στην 3η θέση των τεσσάρων ομίλων της League A. Ο νικητής αυτού του ζευγαριού θα αγωνιστεί στο επόμενο Nations League στην League A και ο χαμένος στην League Β. Ουσιαστικά για εμάς αυτό θα είναι σαν ένα ματς πλέι-οφ ανόδου, για να ανέβουμε κατηγορία!

Το ακριβώς ίδιο αλλά… αντίστροφα, ισχύει με το εάν βγούμε 3οι ή 4οι. Στην 3η θέση θα δώσουμε μπαράζ παραμονής για να μείνουμε στη League B, με μία εκ των τεσσάρων ομάδων που θα τερματίσουν στην 2η θέση της League C. Εάν γίνει το απευκταίο και τερματίσουμε στην 4η θέση του ομίλου μας, τότε θα επιστρέψουμε στην 3η κατηγορία του Nations League (League C).

Η δεύτερη ευκαιρία για το Μουντιάλ και το πρόβλημα με την Αγγλία

Όπως έχει συμβεί και τα τελευταία χρόνια, μέσω του Nations League κάθε χώρα θα διεκδικήσει μία δεύτερη ευκαιρία ώστε να προκριθεί στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026, το οποίο θα φιλοξενηθεί στις ΗΠΑ, το Μεξικό και τον Καναδά. Τα προκριματικά στη ζώνη της Ευρώπης, θα αρχίσουν από τον Μάρτιο του 2025, αφού δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί το Nations League.

Στα προκριματικά αναμένεται να υπάρχουν 12 όμιλοι (των 4 ή και των 5 ομάδων), με τους 1ους κάθε ομίλου να περνάνε απευθείας στο Μουντιάλ του 2026. Οι 12 ομάδες που θα τερματίσουν στην 2η θέση, θα λάβουν ένα «εισιτήριο» για τα play-off, ώστε να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία να προκριθούν στα γήπεδα της Βόρειας & Κεντρικής Αμερικής.

Μαζί με τις 12 αυτές ομάδες, θα υπάρξουν άλλες 4 κενές θέσεις να συμπληρωθούν για τα play-off. Αυτό θα γίνει μέσω του Nations League, ώστε να συμπληρωθεί η 16άδα. Από εκεί κι έπειτα, θα διεξαχθούν τέσσερα διαφορετικά «μονοπάτια», με μονά νοκ-άουτ παιχνίδια (όπως και στα play-off του Euro), με ημιτελικούς και τελικό για τις 4 τελευταίες θέσεις στο Μουντιάλ που αντιστοιχούν στην Ευρώπη.

Στα play-off δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν οι ομάδες που θα τερματίσουν στην 1η θέση κάθε ομίλου και στις 4 κατηγορίες του Nations League! Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα για να έχει μία θέση για… δεύτερη ευκαιρία, πρέπει να τερματίσει στην 1η θέση και πάνω από την Αγγλία! Αυτό φυσικά είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί.

Και εδώ δυστυχώς (επειδή μέσω του Μουντιάλ η Ευρώπη έχει λιγότερες θέσεις συγκριτικά με το Euro), το σενάριο να μεταβιβαστεί στην Ελλάδα η θέση της Αγγλίας εάν έχουν περάσει τα «τρία λιοντάρια» απευθείας από τα προκριματικά στο Παγκόσμιο Κύπελλο, είναι επίσης τρομερά δύσκολο στη θεωρία. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα δούμε στην πορεία…

Τότε τι γίνεται με τα προκριματικά;

Οι περισσότερες ελπίδες για την Εθνική Ελλάδας να περάσει στο Μουντιάλ του 2026 ουσιαστικά έρχονται μέσω των προκριματικών. Η «γαλανόλευκη» θα βρίσκεται δεδομένα στο 3ο γκρουπ δυναμικότητας, αφού η διαφορά μας είναι αρκετά μεγάλη τόσο προς τα… πάνω, όσο και προς τα κάτω στη βαθμολογία.

Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστούμε είτε λίγο τύχη στην κλήρωση, είτε να κάνουμε υπέρβαση στα προκριματικά. Αν για παράδειγμα τύχουμε ξανά σε έναν όμιλο με Γαλλία και Ολλανδία, γίνεται εύκολα κατανοητό πόσο δύσκολο θα ήταν να βγούμε 2οι για να πάμε στα πλέι-οφ. Πόσο μάλλον δε, να βγούμε 1οι για να περάσουμε απευθείας στην τελική φάση…

Ωστόσο, σε έναν πιο… νορμάλ όμιλο, θα έχουμε τις δυνατότητες για να στοχεύσουμε στην 2άδα. Για παράδειγμα, στα προκριματικά του EURO είδαμε ομίλους με Τουρκία-Κροατία, Τσεχία-Πολωνία, Ουγγαρία-Σερβία, Δανία-Φινλανδία και Ελβετία-Ρουμανία. Συνεπώς, εάν έχουμε μία τόσο ισορροπημένη 2άδα, θα έχουμε και περισσότερες πιθανότητες.

Ακόμη κι αν πέσουμε σε όμιλο (πάλι από τους ομίλους που είδαμε στα προκριματικά του EURO 2024), με Ισπανία-Σκωτία, Βέλγιο-Αυστρία και Πορτογαλία-Σλοβακία (δηλαδή με ένα μεγάλο φαβορί και μία ακόμη πολύ καλή ομάδα), δεδομένα θα δοκιμάσουμε την τύχη μας και η υπόθεση της 2άδας δεν θα είναι απαγορευτική! Η κλήρωση των προκριματικών του Μουντιάλ αναμένεται να διεξαχθεί τον Δεκέμβριο του 2024. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό