19 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Το νέο «ρεσάλτο» του Μάριου Ηλιόπουλου στην ελληνική ακτοπλοΐα, η κλειστή πόρτα των τραπεζών και η ευθύνη της Επιτροπής Ανταγωνισμού – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια στη γενική συνέλευση της MIG να σταματήσει το deal συγχώνευσης ΑΝΕΚ – ΑΤΤΙΚΑ με ασφαλιστικά μέτρα, τώρα ο Μάριος Ηλιόπουλος στρέφεται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, υποστηρίζοντας λίγο – πολύ τα ίδια επιχειρήματα περί αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ότι δηλαδή η Τράπεζα Πειραιώς ελέγχει τη MIG και ευνοεί τους ανταγωνιστές του χρηματοδοτώντας με εκατοντάδες εκατομμύρια, ενώ δεν δίνει τίποτα σε αυτόν.

Αυτό, όμως, που δεν λέει είναι ότι όχι μόνο η Πειραιώς, αλλά καμία στην τράπεζα στην Ελλάδα και το εξωτερικό δεν μπορεί να τον δανείσει, γιατί καμία ασφαλιστική στον κόσμο δεν ασφαλίζει τα καράβια του. Χωρίς ασφάλεια στην υποθήκη, ειδικά όταν πρόκειται για καράβια, οι τράπεζες παγκοσμίως δεν δίνουν δάνεια. Και ο λόγος για την στάση των ασφαλιστικών δεν είναι άλλος από το ιστορικό του «Super Mario» και ειδικότερα το καράβι «Brillante Virtuoso» που το 2011 έπιασε φωτιά στον Κόλπο του Άντεν ύστερα από δήθεν επίθεση Σομαλών πειρατών, υπόθεση για την οποία τα βρετανικά δικαστήρια το 2019 έβγαλαν καταδικαστική απόφαση για απάτη σε βάρος του Μάριου Ηλιόπουλου.

Το ερώτημα, πάντως, είναι αν μια Ανεξάρτητη Αρχή, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού και ο πρόεδρος της Γιάννης Λιανός, θα επιτρέψουν να εργαλειοποιηθεί η Επιτροπή στο «ρεσάλτο» που επιχειρεί ο Ηλιόπουλος στην ελληνική ακτοπλοΐα.

Αυτοί οι εκβιασμοί δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητοι…

———————————————————————————————-

Ο γαλλο – γερμανικός άξονας αρχίζει και … ρετάρει!

«Νεκρώνει» όλο το μεταφορικό δίκτυο της Γερμανίας σήμερα, γιατί οι εργαζόμενοι ζητούν αυξήσεις ύψους 10,5%, με τον πληθωρισμό στο 8,7%. Τα γερμανικά μέσα κάνουν λόγο για απεργία «ιστορικών διαστάσεων». Βεβαίως το γερμανικό δημόσιο αρνείται και το συνδικάτο Verdi τους έχει προειδοποιήσει για τα χειρότερα.

Και μάλιστα σε μία περίοδο που η κυβέρνηση παραπαίει και η Deutsche Bank ίσως να χρειαστεί να εισαχθεί στην εντατική!

———————————————————————————————-

Η Γαλλία σε vertigo

Αλλά και το έτερο τμήμα του άξονα βρίσκεται σε vertigo. Η Γαλλία αφού πέρασε ένα αιματηρό Σάββατο στην ύπαιθρο -με περισσότερους από 230 τραυματίες- ετοιμάζεται, δηλαδή τα συνδικάτα, για μία hot Τρίτη. Θα είναι η δέκατη γενική απεργία στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, για την περίφημη «συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση». Αλλά επί της ουσίας η έκρηξη της γαλλικής κοινωνίας οφείλεται στα όσα έχει συσσωρεύσει καθ΄όλη την περίοδο της διακυβέρνησης από τον Εμανουέλ Μακρόν. Κοινωνική πόλωση, το λένε, και το επιβεβαιώνουν κιμ οι δημοσκοπήσεις.

Α, να μην το ξεχάσω και η μετοχή της Societe Generale «τρώει πολύ ξύλο» στο «ταμπλό» τελευταία. Να σημαίνει κάτι άραγε;

———————————————————————————————-

Συγκλίσεις…

Στα καθ΄ημάς, ενώ η πολιτική ειδησεογραφία των ημερών αναλίσκεται στην αναζήτηση πρωθυπουργού σε ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας, παρατηρώ κινήσεις «κάτω από το ραντάρ» που ενδεχομένως να έχουν κάποια σημασία για τα μελλούμενα.

Επί παραδείγματι την Κυριακή 2 Απριλίου, στο θέατρο «Άλσος», στο πεδίον του Άρεως, πραγματοποιείται εκδήλωση με θέμα «Πρωτοβουλία για την σύγκλιση των Δημοκρατικών και Προοδευτικών δυνάμεων στην Περιφέρεια Αττικής – τι έχει γίνει μέχρι τώρα και τι πρέπει να γίνει». Με ομιλητές τους κκ Χρήστο Καραμάνο, περιφερειακό σύμβουλο με τη «Δύναμη Ζωής» – τον συνδυασμό της κυρίας Ρένας Δούρου – και Δημήτρη Κατσικάρη, περιφερειακό σύμβουλο με την «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» – τον συνδυασμό του κ. Γιάννη Σγουρού. Την συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος κυρία Ηλέκτρα Βισκαδουράκη.

Σύγκλιση «από τα κάτω» θυμίζει αυτό, σε μία περίοδο που «από τα πάνω» επικρατούν οι … αποκλίσεις. Λόγω της ανάγκης των εκλογών;

Ενδιαφέρον!

——————————————————————————–

Παιχνίδια της ιστορίας

Κατά τα άλλα, το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί «απομακρυνόμενο» από την 1η Μαρτίου και όπως – όπως να «γλύψει τις πληγές» του κάνοντας κάθε είδους παροχές. Ο ΣΥΡΙΖΑ και από κοντά και το Πα.Σό.Κ. – ΚΙΝΑΛ, το «πολυβολούν» με μικρά ή μεγαλύτερα σκάνδαλα ή «σκάνδαλα». Και θυμήθηκα την περίοδο 1986 – 89 με την σκανδαλολογία που είχε αναπτύξει ως βασικό αντιπολιτευτικό λόγο η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Όταν τα πράγματα ήταν αντίστροφα. Τα παιχνίδια της ιστορίας…

———————————————————————————–

Από θέση ισχύος…

Ένα από τα κεντρικά πρόσωπα του κυοφορούμενου deal της Intrakat με την Ελλάκτωρ για την απόκτηση της θυγατρικής της δεύτερης Άκτωρ είναι ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου.

Ο αντιπρόεδρος και CEO της Intrakat και ο τρίτος της παρέας των μεγαλομετόχων της κατασκευαστικής της Παιανίας (οι άλλοι δύο είναι οι κκ Δημ. Μπάκος – Γ. Καϋμενάκης), είχε διατελέσει από τον Σεπτέμβριο του 2018 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2021 διευθύνων σύμβουλος της Άκτωρ.

Τότε ήταν με την πλευρά του κ. Αναστάσιου Καλλιτσάντση στο proxy war με τους κκ Λεων. Μπόμπολα – Δημ. Κούτρα.

Παραιτήθηκε αργότερα, όταν η Reggeborgh πήρε την Ελλάκτωρ και επανεμφανίστηκε στο στρατόπεδο του διδύμου των εφοπλιστών Μπάκου – Καϋμενάκη, στη δεύτερη μεγάλη και θυελλώδη αναμέτρηση για τον μετοχικό έλεγχο της εισηγμένης.

Ετσι, λοιπόν, ο κ. Εξάρχου τώρα από θέση ισχύος επιστρέφει και είναι πολύ κοντά -μαζί με τους δύο εταίρους του- να αποκτήσει την Άκτωρ, τον κατασκευαστικό βραχίονα της Ελλάκτωρ, όπου πλέον μεγαλομέτοχοι είναι οι Ολλανδοί και η Motor Oil.

Ο ίδιος γνωρίζοντας «απ’ έξω και ανακατωτά» τη θυγατρική φέρεται να έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο, με την προσφορά που έχει υποβληθεί από τους μετόχους της Intrakat για την εξαγορά της.

Κι από θέση ισχύος πλέον ο κ. Εξάρχου επιστρέφει στον Άκτωρα!

Και το παιχνίδι ανοίγει…

——————————————————————————————-

Σεμνότης

Η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, είναι μία από τις ελάχιστες γυναίκες σε κυβερνητικές θέσεις.

Κι είναι γνωστό πως χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη έχοντας διατελέσει από τα χρόνια της θητείας του τελευταίου στην αντιπολίτευση ως ένα από τα βασικότερα στελέχη που διαμόρφωσαν το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ στις ΑΠΕ και την ηλεκτροκίνηση.

Και με την επικοινωνία … δεν το έχει. Κι αυτό είναι γνωστό στους παρεπιδημούντες στη δημόσια σφαίρα. Κι η αγορά τις αποδίδει χαρακτηρισμούς αρκετά κολακευτικούς –όπως εργατική, αποτελεσματική και της προσδίδει χαρακτηριστικά τεχνοκράτη.

Αλλά κι οι δημοσιογράφοι τα νέα της τα μαθαίνουμε από τις αραιές αναρτήσεις που κάνει στα social media.

Κατ΄αυτό τον τρόπο μάθαμε πως ήταν στη Βοστώνη, προσκεκλημένη στο 9ο Harvard European Conference. Και συμμετείχε σε πάνελ με θέμα την ενεργειακή ασφάλεια στον σύγχρονο κόσμο.

Κι όπως η ίδια έγραψε στην ανάρτηση της ξεχώρισε από την επίσκεψη και τη συνάντηση της με δύο από τις πιο επιδραστικές γυναίκες ηγέτες στην Ευρώπη: Την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ. Roberta Metsola και την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Sviatlana Tsikhanouskaya.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό