14.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Το νέο πρότυπο USB PD Extended Power Range θα μεταφέρει μέχρι και 240W ισχύος

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Θάνου Παλάγκα

Το τωρινό πρότυπο USB Power Delivery μπορεί να υποστηρίξει μέχρι 100W ισχύος. Αυτό είναι αρκετό για τα κινητά (τα περισσότερα) και τα laptops τα οποία χρησιμοποιούν 15W επεξεργαστές, αλλά όχι για πιο απαιτητικά μηχανήματα, όπως τα gaming laptops.

Έτσι, το USB Implementers Forum έχει σχεδιάσει νέες προδιαγραφές, οι οποίες ονομάζονται USB PD Extended Power Range (EPR), όπου μπορεί να μεταφερθεί ρεύμα ως 240W. Αυτό θα γίνει στα 50V και 5A. Για να είμαστε σίγουροι ότι όλα θα βαίνουν καλώς, μόνο καλώδια Electronically Marked θα υποστηρίζονται. Αυτά περιλαμβάνουν ένα chip που μπορεί να πληροφορεί την συσκευή τι χαρακτηριστικά μπορούν να υποστηρίξουν.

Θα υπάρχει και ένα EPR εικονίδιο πάνω στο καλώδιο, ώστε οι χρήστες να μπορούν να καταλάβουν εύκολα ποιο καλώδιο μπορεί να φτάσει τα 240W. Το παλαιότερο πρότυπο 100W, πλέον θα ονομάζεται Standard Power Range (SPR). Όλα τα καλώδια που μπορούν να μεταφέρουν πάνω από 3Α, θα είναι Electronically Marked.

Να έχουμε υπόψη μας ότι τα SPR και EPR δεν σχετίζονται με την δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων. Θα υπάρχουν κάποια USB 2.0 καλώδια τα οποία θα υποστηρίζουν 240W, όπως επίσης και κάποια USB 3 και 4. Ίσως τα USB 2.0 να αποδειχθούν πιο χρήσιμα, καθώς θα μπορούν να είναι μακρύτερα.

Τέλος, USB C βύσματα θα είναι απαραίτητα και στις δύο μεριές, ανεξάρτητα από την έκδοση USB. Αυτό γιατί τα USB-A ή microUSB φτάνουν μόνο ως τα 3 Α.

[via]

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό