24.5 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Το μόνο ισχυρότερο από τον ανταγωνισμό Belmondo – Delon, η φιλία τους: 3 χρόνια χωρίς τον Jean-Paul

Ειδήσεις Ελλάδα

Στον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου, υπάρχουν αστέρες που λάμπουν για λίγο και μετά σβήνουν, και υπάρχουν εκείνοι που αφήνουν ένα ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία της έβδομης τέχνης. Ο Jean-Paul Belmondo ανήκε αναμφίβολα στη δεύτερη κατηγορία.

Γεννημένος στο προάστιο του Παρισιού Neuilly-sur-Seine στις 9 Απριλίου του 1933, ο Belmondo δεν ακολούθησε την πεπατημένη. Αν και είχε μια πολλά υποσχόμενη καριέρα στο μποξ, η αγάπη του για την υποκριτική τον οδήγησε στη Δραματική Σχολή του Conservatoire National Supérieur d’Art Dramatique. Εκεί, όμως, η αντισυμβατική του προσωπικότητα συγκρούστηκε με την αυστηρότητα του κλασικού θεάτρου.

(AP Photo/File)

Με το χαρακτηριστικό του τσιγάρο πάντα στο στόμα, έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο το 1957, ξεκινώντας με μικρούς ρόλους σε γαλλικές ταινίες. Σε αντίθεση με τον συγκλονιστικά γοητευτικό Alain Delon, εκείνος χαρακτηρίστηκε από τους κριτικούς ως «άσχημος γόης» -ένας χαρακτηρισμός που πολλές θαυμάστριές του θα αμφισβητούσαν έντονα.

(AP Photo/Laurent Cipriani, File)

Η αναγνώριση ήρθε με τη Νέα Κυματική του γαλλικού κινηματογράφου. Η ερμηνεία του στην ταινία «Με κομμένη την ανάσα» (À bout de souffle) του Jean-Luc Godard το 1960 τον καθιέρωσε ως πρωτοπόρο ηθοποιό του γαλλικού Νέου Κύματος (Nouvelle Vague). Στη συνέχεια η καριέρα του απογειώθηκε. Συνεργάστηκε με μερικούς από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της εποχής του, όπως ο François Truffaut, Claude Chabrol, and Jean-Pierre Melville. Πρωταγωνίστησε σε μια σειρά από εμβληματικές ταινίες, όπως «Ο άνθρωπος από το Ρίο» (L’Homme de Rio), «Ο Επαγγελματίας» (Le Professionnel) και «Ο τρελός Πιερό» (Pierrot le fou).

Αργότερα, στράφηκε σε πιο εμπορικές ταινίες, συνεργαζόμενος με τον Lautner και άλλους. Παρά την επιτυχία του, βραβεύτηκε σπάνια, με αποκορύφωμα τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 2011, αναγνωρίζοντας τη σημαντική του συνεισφορά στον κινηματογράφο.

Με μια ευγενική αλητεία, χιούμορ, ακαταμάχητη γοητεία, ο Belmondo δεν ήταν απλώς ένας ηθοποιός, αλλά φαινόμενο. Μέσα από τις ταινίες του, έγινε ο ήρωας που όλοι θα θέλαμε να είμαστε: εκείνος που δεν φοβάται να ρισκάρει, να αγαπήσει και να ζήσει τη ζωή του στο έπακρο.

Με το ακαταμάχητο αρρενωπό του στυλ, υπήρξε αδιαμφισβήτητα καρδιοκατακτητής

Η προσωπική του ζωή, πλούσια σε έρωτες και σχέσεις, σημαδεύτηκε από δύο γάμους: αρχικά με την Elodie Constantin, έναν δεσμό που έληξε άδοξα λόγω της παράνομης σχέσης του με την Ursula Andress, και αργότερα με τη Natty Tardivel, μια νεαρή γυναίκα που τον συντρόφευσε για πολλά χρόνια. Παράλληλα, ο Belmondo έζησε έναν παθιασμένο έρωτα με την Ιταλίδα ηθοποιό Laura Antonelli, μια σχέση που διήρκεσε οκτώ χρόνια.

Ακόμη και στα 78 του χρόνια, ο γοητευτικός ηθοποιός εμφανίστηκε στο Φεστιβάλ των Καννών (2011) με την κατά πολύ νεότερή του σύντροφο, Barbara Gandolfi, αποδεικνύοντας ότι η γοητεία του παρέμενε αναλλοίωτη στο χρόνο.

Actor Jean-Paul Belmondo, right, arrives to be honoured for his career in the film industry with Barbara Gandolfi during the 64th international film festival, in Cannes, southern France, Tuesday, May 17, 2011. (AP Photo/Joel Ryan)

Παρά τις πολλές του σχέσεις, ο Belmondo βίωσε και την τραγωδία της απώλειας, καθώς η μεγαλύτερη κόρη του (απέκτησε 4 παιδιά) έχασε τη ζωή της σε μια πυρκαγιά το 1994, αφήνοντας μια βαθιά πληγή στην καρδιά του.

Ακόμα και όταν η υγεία του άρχισε να κλονίζεται, ο Belmondo δεν έχασε την αισιοδοξία και το χιούμορ του. Συνέχισε να εργάζεται μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του, αποδεικνύοντας ότι η αγάπη του για την υποκριτική ήταν αληθινή και ακλόνητη.

3 χρόνια από τον θάνατό του

Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα 6 Σεπτεμβρίου από τον θάνατο του θρυλικού Γάλλου ηθοποιού. Η απώλειά του συγκλόνισε όχι μόνο τους θαυμαστές του, αλλά και τον στενό του φίλο και συμπρωταγωνιστή Alain Delon, ο οποίος κατέρρευσε συναισθηματικά. Κάποιοι θα πούνε πως η απώλειά του κλόνισε ακόμα περισσότερο την υγεία του. Ήταν τότε που είχε τοποθετηθεί δημόσια για το κομμάτι της ευθανασίας και ο ίδιος ήθελε να υποβάλει τον εαυτό του σε αυτή τη διαδικασία. Τελικά, το δικό του τέλος γράφτηκε στις 18 Αυγούστου 2024 από ανακοπή καρδιάς.

Alain Delon: Έφυγε από τη ζωή ο γόης του σινεμά σε ηλικία 88 ετών

Ο Αλέν Ντελόν επέλεξε την ευθανασία: «Δικαίωμά μας να φεύγουμε ειρηνικά»

Οι δυο τους, σύμβολα του γαλλικού σινεμά, ξεκίνησαν τις καριέρες τους την ίδια εποχή, διεκδικώντας τους ίδιους ρόλους και την ίδια αναγνώριση. Ο ανταγωνισμός ήταν αναπόφευκτος, όμως με την πάροδο του χρόνου, η σχέση τους εξελίχθηκε σε μια βαθιά και ειλικρινή φιλία.

French actors Jean Paul Belmondo and Alain Delon on the set of Borsalino, directed by Jacques Deray. (Photo by Sunset Boulevard/Corbis via )

Η κοινή τους αγάπη για την υποκριτική και η αμοιβαία εκτίμηση για το ταλέντο του άλλου, έγιναν τα θεμέλια μιας σχέσης που άντεξε στον χρόνο. Η φιλία τους, που άνθισε μέσα από χρόνια ανταγωνισμού και κοινών κινηματογραφικών επιτυχιών, αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα της δύναμης των ανθρώπινων σχέσεων και της αλληλεγγύης.

Από αντίπαλοι σε αδελφικοί φίλοι – Η εμβληματική φωτογράφιση το 2019 με το «μπρα ντε φερ» στο Paris Matchhttps://www.instagram.com/p/C-9xskHMnBQ/

Ήταν μια φωτογράφιση που περίμεναν όλοι οι λάτρεις του γαλλικού κινηματογράφου. Δύο θρύλοι, δύο αντίθετοι πόλοι, δύο εμβληματικές φιγούρες της μεγάλης οθόνης, ο Jean-Paul Belmondo και ο Alain Delon, συναντήθηκαν ξανά μπροστά από τον φακό, για το εξώφυλλο του περιοδικού Paris Match, τον Μάιο του 2019.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες που αποτυπώνουν τη δυναμική της σχέσης τους είναι η φωτογραφία με το χαρακτηριστικό «μπρα ντε φερ». Αυτή η εικόνα συμβολίζει τον ανταγωνισμό που υπήρχε ανάμεσά τους, αλλά και την αλληλοεκτίμηση και τον σεβασμό που έτρεφε ο ένας για τον άλλον.

Παρά τις διαφορές τους και την αντιζηλία που πολλές φορές τους χαρακτήριζε, οι δυο τους κατάφεραν να χτίσουν μια σχέση που άντεξε στις δυσκολίες και τις προκλήσεις της ζωής. Η φωτογράφιση αυτή, λοιπό, ήταν κάτι περισσότερο από μια απλή συνέντευξη.

Ήταν μια αναδρομή σε μια εποχή που το γαλλικό σινεμά μεσουρανούσε, μια εποχή που αυτοί οι δύο ηθοποιοί καθόρισαν με την παρουσία τους. Μια ευκαιρία να ξαναζήσουν οι δύο ηθοποιοί στιγμές από το παρελθόν, να μοιραστούν αναμνήσεις και να εκφράσουν την αμοιβαία τους εκτίμηση. Ήταν μια στιγμή που σφράγισε τη μακρά τους φιλία, λίγο πριν ο Belmondo φύγει από τη ζωή το 2021.

PARIS, FRANCE – NOVEMBER 17: (L-R) Actors Alain Delon and Jean-Paul Belmondo attend “La Grande Roue de Paris” : Opening Ceremony at Place de la Condorde on the Champs Elysees on November 17, 2017 in Paris, France. (Photo by Bertrand Rindoff Petroff/)

2017 Bertrand Rindoff PetroffΔύο αντίθετοι πόλοι, μια κοινή αγάπη για τον κινηματογράφο

Ο Belmondo, ο αεικίνητος, ο αυθόρμητος, ο «κακός» με την καλή καρδιά. Ο Delon, ο όμορφος, ο απόμακρος, ο μυστηριώδης γόης. Δύο διαφορετικές προσωπικότητες, δύο διαφορετικά στυλ, που όμως μοιράζονταν το ίδιο πάθος: την αγάπη τους για την υποκριτική και τον κινηματογράφο.

Η κοινή τους πορεία ξεκίνησε τη δεκαετία του ’60, την εποχή του Νέου Κύματος, και συνεχίστηκε για δεκαετίες, με ταινίες που άφησαν εποχή, όπως το «Borsalino» του 1970. Αν και οι δρόμοι τους χώρισαν καλλιτεχνικά, η φιλία τους παρέμεινε δυνατή.

Το 2001, ο Belmondo αντιμετώπισε μια σοβαρή δοκιμασία, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που συγκλόνισε τον κόσμο του κινηματογράφου. Στις δύσκολες αυτές στιγμές, ο Delon, στάθηκε στο πλευρό του σαν αληθινός αδερφός, προσφέροντας την ανεκτίμητη υποστήριξή του. Η παρουσία του Delon στην παρουσίαση της βιογραφίας του Belmondo ήταν μια ακόμα απόδειξη της βαθιάς τους φιλίας, όπου ο Belmondo εξέφρασε δημόσια την εκτίμηση και το σεβασμό του προς τον φίλο του.

Ο θάνατος του Jean-Paul στις 6 Σεπτεμβρίου του 2019 σε ηλικία 88 ετών ήταν ένα ισχυρό πλήγμα για τον Alain, ο οποίος δεν δίστασε να εκφράσει δημόσια τη θλίψη του και την αίσθηση του κενού που άφησε ο φίλος του.

Η συντετριμμένη φιγούρα του στην κηδεία του Belmondo το 2021 ήταν μια ακόμα απόδειξη της βαθιάς τους σύνδεσης. Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο Europe 1, είχε πει χαρακτηριστικά: «Είμαι συντετριμμένος. Δεν θα ήταν άσχημο να φεύγαμε κι οι δυο μαζί. Είναι μέρος της ζωής μου. Ξεκινήσαμε μαζί πριν από 60 χρόνια».

3 χρόνια μετά έφυγε και ο ίδιος από τη ζωή σε ακριβώς ίδια ηλικία. Στα 88.

French actor Alain Delon leaves the Saint Germain des Pres church after actor Jean-Paul Belmondo’s funeral service, Friday, Sept. 10, 2021 in Paris. The star of the iconic French New Wave film “Breathless” died Monday aged 88. (AP Photo/Michel Euler)Ακολουθούν κάποια χαρακτηριστικά λόγια του εμβληματικού ηθοποιού

«Όπως σπάνια κοιτάζω πίσω στο παρελθόν, έτσι δεν ξέρω ποτέ τι θα φέρει το μέλλον. Σήμερα, μόνο το παρόν με ενδιαφέρει και είναι όμορφο»

«Το να μεγαλώνεις δεν είναι τόσο άσχημο, γιατί κάθε ηλικία έχει τις χαρές και τις ευτυχίες της»

«Νέος, ως μποξέρ, έδινα καλά χτυπήματα, αλλά δεν μου άρεσε να τα δέχομαι. Στον κινηματογράφο, είναι το ίδιο»

«Ο κινηματογράφος είναι ένα όνειρο, μια ψευδαίσθηση. Αλλά είναι επίσης μια δουλειά, και πρέπει να την αντιμετωπίζεις σοβαρά»

«Δεν είμαι ο πιο όμορφος άντρας στον κόσμο, αλλά έχω τη γοητεία μου»

«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα γινόμουν σταρ. Απλά ήθελα να είμαι ηθοποιός»

«Η ζωή είναι σαν μια ταινία: αυτό που μετράει είναι το σενάριο και οι ηθοποιοί»

«Δεν φοβάμαι να γεράσω, φοβάμαι να μην ζω»

«Η ευτυχία είναι μια πεταλούδα που, όταν την κυνηγάς, είναι πάντα πέρα από την εμβέλειά σου, αλλά που, αν καθίσεις ήσυχα, μπορεί να προσγειωθεί πάνω σου»

«Ο κινηματογράφος είναι ένας τρόπος να ονειρεύεσαι με τα μάτια ανοιχτά»

«Η ομορφιά είναι εφήμερη, αλλά το ταλέντο είναι αιώνιο»

«Δεν μετανιώνω για τίποτα στη ζωή μου, εκτός από αυτά που δεν έκανα»

«Το να είσαι ηθοποιός είναι να ζεις χίλιες ζωές σε μία»

«Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο»

«Η αγάπη είναι η πιο όμορφη περιπέτεια»

«Το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή είναι να είσαι ο εαυτός σου»



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό