24.4 C
Athens
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

Το μυστικό της αιώνιας νεότητας λέγεται biohacking – 8 εύκολοι τρόποι για να γυρίσεις το ρολόι πίσω

Ειδήσεις Ελλάδα

Όλοι ονειρεύονται να γυρίσουν το ρολόι πίσω και να αισθάνονται ή να φαίνονται νεότεροι -και όλο και περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουν βρει το μυστικό για να ζήσουν περισσότερο.

Το biohacking είναι η τελευταία τάση που έχει ένα σωρό οφέλη, όπως το να σε βοηθήσει να ζήσεις περισσότερο, να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση και ακόμη και να ενισχύσεις τη γνωστική σου λειτουργία -όλα αυτά μειώνοντας παράλληλα τις φλεγμονές και μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Αλλά κάποιοι θα έλεγαν επίσης ότι είναι απλώς μια μόδα που κοστίζει μια περιουσία και έχει ελάχιστη επιστημονική βάση.

Γυμναστήριο μόνο τα Σαββατοκύριακα; Κι όμως, λειτουργεί οπότε άσε τις καθημερινές δικαιολογίες

Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια;

Όπως διαβάζουμε στο Mirror.com, ο Tim Gray, 45 ετών, που ζει στο Λονδίνο, είναι ένας από τους κορυφαίους ειδικούς του Ηνωμένου Βασιλείου στο biohacking. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι μεταμόρφωσε την υγεία του -και τη ζωή του- εφαρμόζοντας τις αρχές του στην πράξη.

«Το biohacking έχει σίγουρα γίνει σύνθημα, αλλά πολύ απλά σημαίνει προληπτική υγειονομική περίθαλψη και βελτιστοποίηση της υγείας. Πριν από δώδεκα χρόνια ήμουν διευθύνων σύμβουλος της δικής μου εταιρείας μάρκετινγκ και ζούσα σύμφωνα με τη νοοτροπία “δούλεψε σκληρά, παίξε πιο σκληρά”. Κατέληξα να εξαντλούμαι και να αρρωσταίνω πραγματικά. Δεν είχα την ενέργεια να επιβιώσω κάθε μέρα.

«Κανείς δεν μπορούσε να με βοηθήσει, οπότε πήρα την κατάσταση στα χέρια μου. Μέσω της έρευνας και του αυτοπειραματισμού, διόρθωσα όλα τα προβλήματά μου. Τώρα, πάνω από μια δεκαετία αργότερα, βρίσκομαι σε άριστη κατάσταση και έχω βιολογική ηλικία 24 ετών, παρόλο που έκλεισα τα 45 νωρίτερα φέτος», λέει χαρακτηριστικά.

Αυτοί είναι εντυπωσιακοί ισχυρισμοί -αλλά το biohacking δεν έχει να κάνει μόνο με το γύρισμα του ρολογιού πίσω, όπως υποστηρίζει:

«Μερικοί άνθρωποι μπορεί να επιθυμούν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους ώστε να φαίνονται και να αισθάνονται όσο το δυνατόν πιο νέοι, άλλοι μπορεί να θέλουν να αντιστρέψουν χρόνια προβλήματα υγείας και άλλοι μπορεί απλώς να θέλουν να προσπαθήσουν να ζήσουν μέχρι τα 150 χρόνια. Όποιος κι αν είναι ο στόχος τους, η θεμελιώδης αρχή είναι η ίδια -το biohacking έχει να κάνει με τη λεπτομερή ρύθμιση της διατροφής, του ύπνου, της ενυδάτωσης και του περιβάλλοντος, ώστε να εργάζεσαι μαζί με το σώμα σου για να παράγεις το επιθυμητό αποτέλεσμα».

5 αισιόδοξες σκέψεις που μπορούν να κάνουν τη μέρα σου λίγο πιο φωτεινή

Και ποτέ δεν είσαι πολύ μεγάλη για να ξεκινήσεις

Το biohacking είναι μια ευέλικτη προσέγγιση που μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να ταιριάζει σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, και η έναρξη του biohacking αργότερα στη ζωή μπορεί ακόμα να σου προσφέρει σημαντικά οφέλη και να υποστηρίξει την υγιή γήρανση. Αλλά δεν υπάρχει κανένα μαγικό χάπι. Κανένα συμπλήρωμα ή τεχνολογία από μόνη της δεν θα παρατείνει την υγεία ή τη διάρκεια ζωής σου. Είναι οι μικρές θετικές αλλαγές που συσσωρεύονται μακροπρόθεσμα και κάνουν τη μεγαλύτερη διαφορά.

Ξεκίνα κάνοντας μερικές απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής σου, λέει ο Tim. «Ξεκίνα με τα βασικά και κάνε τα σωστά πριν ξοδέψεις μια περιουσία σε συμπληρώματα και τεχνολογία».

1 – Καλή διατροφή και ενυδάτωση

Βεβαιώσου ότι ενυδατώνεσαι επαρκώς και τρως τα σωστά τρόφιμα. Οι biohackers συχνά αποφεύγουν το νερό της βρύσης, επιλέγοντας αντ’ αυτού μεταλλικό νερό ή νερό αντίστροφης όσμωσης (ένας ειδικός τύπος φιλτραρισμένου νερού) με προσθήκη θαλασσινού αλατιού για την αναπλήρωση των μετάλλων.

Όσον αφορά τις τροφές, επικεντρώσου σε μια ελάχιστα επεξεργασμένη διατροφή που περιλαμβάνει ολόκληρες τροφές, και αγόρασε βιολογικά φρούτα και λαχανικά, καθώς και κρέατα που τρέφονται με χορτάρι, όπου είναι δυνατόν.

Η βασική αρχή είναι η επιλογή τροφίμων που είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φύση, αποφεύγοντας τα πρόσθετα χημικά, τα συντηρητικά και τα φυτοφάρμακα.

2 – Κοιμήσου επτά έως εννέα ώρες

Ο ύπνος είναι απαραίτητος, ώστε το σώμα σου να μπορέσει να ανακάμψει από τις φθορές που έγιναν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο ύπνος είναι το θεμέλιο της ενέργειας και της ανάκαμψης.

Οι biohackers συχνά παρακολουθούν τον ύπνο τους με έξυπνες συσκευές. Η ποιότητα του ύπνου σου μπορεί να σου πει πολλά για τον τρόπο ζωής και την ανάρρωσή σου. Θα πρέπει να έχεις μια καλή ισορροπία μεταξύ βαθέος, ελαφρύ και REM ύπνου.

3 – Βελτιστοποίησε την έκθεσή σου στο φως

Έχουμε σχεδιαστεί για να ξυπνάμε και να κοιμόμαστε με τον ήλιο. Το φως ρυθμίζει τις κιρκαδιανές ενδείξεις -αυτό σημαίνει ότι το πρωί πρέπει να βγεις έξω και να εκτεθείς στο φυσικό φως για να ενισχύσεις την απόκριση της κορτιζόλης και την ενέργειά σου. Το φως της ημέρας σταματά την έκκριση της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου μας.

Το βράδυ αυτό σημαίνει περιορισμό της έκθεσης στο τεχνητό φως, το οποίο οδηγεί τον οργανισμό να μείνει ξύπνιος.

Οι biohackers χρησιμοποιούν γυαλιά αποκλεισμού του μπλε φωτός με κόκκινους/πορτοκαλί φακούς, τα οποία μιμούνται το φάσμα φωτός που βλέπουμε στο ηλιοβασίλεμα.

4 – Έλεγξε τη στοματική σου υγεία

Οι biohackers πιστεύουν ότι η υγεία ξεκινά από το στόμα. Δοκίμασε το oil pulling -στριφογυρίζοντας λάδι καρύδας στο στόμα σου για 10 λεπτά- και ξύσε τη γλώσσα σου για να διατηρήσεις ένα υγιές στοματικό μικροβίωμα. Η φροντίδα του στοματικού σου μικροβιώματος θα σε βοηθήσει επίσης στην πρόληψη της τερηδόνας.

5 – Βρες ομοϊδεάτες

Υπάρχουν πολλαπλές μελέτες σχετικά με τη σημασία των κοινωνικών σχέσεων και το πώς οι άλλοι άνθρωποι μας επηρεάζουν τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε βιολογικό επίπεδο.

Συναναστρέψου με ομοϊδεάτες που δίνουν προτεραιότητα στις θετικές σχέσεις με έμφαση στην υγεία. Μια υποστηρικτική κοινότητα θα σε βοηθήσει να αναπτυχθείς.

6 – Μείωσε τα επίπεδα άγχους

Δεν είμαστε φτιαγμένοι για τον σύγχρονο τρόπο ζωής με υψηλό στρες. Η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, η επαφή με τη φύση, η σύνδεση με φίλους και οικογένεια και η ενασχόληση με πράγματα όπως η αναπνοή και ο διαλογισμός μπορεί να σε βοηθήσει πολύ.

Η γείωση -η επαφή των γυμνών ποδιών με το έδαφος- έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή και βελτιώνει τη ροή του αίματος. Ακόμα και 10 λεπτά την ημέρα μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την υγεία και την ευεξία σου.

7 – Κουνήσου

Οι biohackers δεν είναι απλώς λάτρεις της άσκησης, αλλά υποστηρίζουν την τακτική κίνηση. Αυτό σημαίνει να αυξήσεις το περπάτημα, να χρησιμοποιείς όρθια γραφεία και να κάνεις τακτικά διαλείμματα κίνησης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι πρόγονοί μας δεν κάθονταν οκτώ ώρες την ημέρα και ούτε εμείς θα έπρεπε.

Η καθιστική ζωή μπορεί να μειώσει τη γνωστική απόδοση και να προκαλέσει προβλήματα στάσης.

8 – Διασκέδασε

Αν και η επιδίωξη μιας μακράς ζωής είναι σπουδαία, είναι εξίσου σημαντικό να μεγιστοποιήσεις την ποιότητα των χρόνων που έχεις. Σημασία έχει να αξιοποιείς στο έπακρο κάθε στιγμή και να διασφαλίζεις ότι η προσπάθειά σου για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής δεν επισκιάζει τη χαρά της πραγματικής ζωής.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό